Termékvisszahívás: Ezt a rágcsát ne add a gyereknek és te se egyél belőle! - Rosszullétet okozhat, ha érzékeny vagy a gluténre

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Termékvisszahívás: Ezt a rágcsát ne add a gyereknek és te se egyél belőle! - Rosszullétet okozhat, ha érzékeny vagy a gluténre Gluténmentes, bio kukorica chips-ben nagy mennyiségű glutént mutatott ki önellenőrzés során a belga gyártó vállalat, ezért azt kérik, a gluténérzékenyek ne fogyasszanak belőle. A termék nálunk is több láncnál kapható. Gluténmentes, bio kukorica chips-ben 29,4-33,1 mg/kg mennyiségű glutént mutatott ki önellenőrzés során a belga gyártó vállalat – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül. A termékből Magyarország mellett 24 EU tagállamba és Svájcba szállítottak.

Hol vásárolhattál a termékből?
Magyarországon a Mediline Kft.-hez, a 4 Elem Natural Kft.-hez, valamint az Auchan, és a dm üzleteibe került a termékből, amelyet a vállalkozások már ki is vontak a forgalomból.



A termék azonosító adatai:
A termék neve: Acapulco Bio Tortilla Chips, Natúr
Gyártó: Snack Food Poco Loco nv (Roeselare), Belgium
Tételszám: 37331
Minőség-megőrzési idő: 2018. május 27.
RASFF referenciaszám: 2018.0272

Mi az a gluténérzékenység?
A gluténérzékenység, melyet más néven cöliákiának vagy lisztérzékenységnek is neveznek egy autoimmun betegség, melynek kiváltó tényezője a gabonafélékben található fehérje, a glutén. Kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

A betegség a vékonybél nyálkahártyájának elváltozásával jár, amely felszívódási problémákhoz vezet. Tünetei főleg emésztőrendszeri tünetek, pl. hányás, hasmenés, bélbántalom, puffadás, gyomor és bélhurut lehetnek.

Kezelésének eddig ismert egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely kizárja a búza, a rozs és az árpa fogyasztását. Egyes gluténérzékenyek képesek lehetnek tolerálni egy adott, korlátozott tartományon belül különböző, kis mennyiségű glutént. A vonatkozó EU-s rendelet alapján a „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható egy terméken, ha az élelmiszer a végső vásárlónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.

A NÉBIH felhívja a gluténérzékeny vásárlók figyelmét, hogy a fenti azonosító adatoknak megfelelő termék fogyasztása egészségügyi panaszokat okozhat.

Forrás, fotó: Nébih

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.02.19