Varázslatos fotókon a téli Magyarország! - Nézd meg a jéggé dermedt Balaton-partot és a behavazott tájat

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Varázslatos fotókon a téli Magyarország! - Nézd meg a jéggé dermedt Balaton-partot és a behavazott tájat Február végére csak megérkezett a tél Magyarországra! Az országban mindenhol esett a hó, a gyerekek végre szánkózhatnak, és a dermesztő hideg ellenére a táj is szemet gyönyörködtető. Február végére csak megérkezett a tél Magyarországra! Az országban mindenhol esett a hó, a gyerekek végre szánkózhatnak, és a dermesztő hideg ellenére a táj is szemet gyönyörködtető.

Ugyanakkor az  érkező extrém hideghullám nagyon megterheli a szervezetet - ezt már Pintér Ferenc meteogyógyász mondta el az M1 aktuális csatornán szombaton.

Megterheli a hideg a szervezetet
Különösen veszélyesnek nevezte, hogy a kifejezetten enyhe tél után jön a hidegbetörés, így az átlagosnál jobban megviseli majd az embereket. Hozzátette, az erős szél tovább rontja a hőérzetet.

A szakértő szerint a keringési problémákkal, illetve a magas vérnyomással küzdők esetében gondot okozhat, hogy a drasztikusan csökkenő hőmérséklet miatt az erek beszűkülnek, emelkedik a vérnyomás, ami megterheli a szívet. Az extrém hideg erősíti azokat a folyamatokat is, amelyek a trombózisveszélyt növelik, valamint kedvezőtlenül befolyásolja a görcsös panaszokat, így a koraszülések száma is emelkedhet - mondta.

Az egészséges emberek is sokkal fáradékonyabbak lehetnek, a legyengült immunrendszer miatt nő a fertőzésveszély, illetve romlanak a reflexek, és ez a balesetveszélyt is növeli. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon hideg időben nem szabad tartósan a szabadban lenni, rövid idő alatt kialakulhatnak fagyási sérülések.

Így mi is azt javasoljuk, ha teheted, inkább maradj a négy falon belül, és csak virtuálisan élvezd a hólepte Magyarországot - mutatjuk a képeket! (Cikkünk végén egyébként megtalálod az e heti időjárás-előrejelzést is - annyit elárulunk, folytatódik az extrém hideg.)
 

Hólepte Magyarország és jéggé dermedt Balaton-part - Fotók a februári télről!


1. Havazás a Bakonyban


MTI Fotó: Máthé Zoltán

2. Kékestető


MTI Fotó: Komka Péter

3. Baranya


MTI Fotó: Sóki Tamás

4. Zirci erdő


MTI Fotó: Máthé Zoltán

5. Behavazott országút Lukácsházán, Vas megyében


Fotó: Kiss Milán

6. Jéggé dermedt Balaton-part


Fotó: Facebook/Photo Kovács Ferenc


7. Kilátás a Badacsonyra


Fotó: Facebook/Photo Kovács Ferenc


8. Jeges part


Fotó: Facebook/Photo Kovács Ferenc


9. Csendélet


Fotó: Facebook/Photo Kovács Ferenc


10. Jégcsapok egy bokor ágain a fonyódi Balaton-parton


MTI Fotó: Varga György

11. Fonyód


MTI Fotó: Varga György

Időjárás-előrejelzés 2018. február 26-március 4.


A következő napokban ismét többfelé várható havazás, az erős szélben hófúvás. Folytatódik a lehűlés, csütörtökön, a tavasz első napján néhol mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet, azután viszont melegedés kezdődik, a hét végén helyenként plusz 9 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet február 25-én, vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Február 26-án, hétfőn dél felől tovább növekszik, napközben egyre többfelé meg is vastagszik a felhőzet. Délután, főként az ország déli területein, hószállingózás, havazás is várható. A szél többfelé erős, északkeleten és nyugaton helyenként viharos lesz, a Dunántúlon hófúvásra is számítani kell.

Hófúvás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a meteorológiai szolgálat.

Az extrém hideg miatt hétfőre Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 14 és mínusz 7 fok között alakul, a havas, gyengén felhős, szélvédett tájakon néhol mínusz 15 fok alá is lehűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 1 fok között valószínű, délkeleten lesz enyhébb az idő.

Február 27-én, kedden több helyen várható havazás. Helyenként megerősödik a szél, ami a hóval borított tájakon hófúvást okoz. A minimumhőmérséklet mínusz 15 és mínusz 8, a maximumhőmérséklet mínusz 9 és mínusz 3 fok között alakul.

Február 28-án, szerdán is több helyen várható havazás, hózápor és többfelé megélénkül a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 17 és mínusz 8, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 9 és mínusz 3 fok között valószínű.

Csütörtökön, március elsején kezdetben napos idő lesz, majd délutántól délnyugat felől ismét egyre többfelé várható havazás. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A leghidegebb órákban általában mínusz 16 és mínusz 10 fok között alakul a hőmérséklet, de a gyengén felhős, havas tájakon mínusz 20 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Napközben mínusz 6 és mínusz 1 fok közé melegszik a levegő.

Március 2-án, pénteken is több helyen várható csapadék. A havazást viszont egyre nagyobb területen váltja fel havas eső, ónos eső, fagyott eső, majd eső. Emellett megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 3, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul.

Szombaton, március 3-án többnyire erősen felhős lesz az ég, több helyen valószínű eső, havas eső, ónos eső, északkeleten havazás. A déli, délkeleti szél időnként megerősödik. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 1, a maximumhőmérséklet 0 és plusz 5 fok között valószínű.

Vasárnap, március 4-én főként keleten valószínű eső, záporeső. A szél megélénkül, helyenként megerősödik. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben plusz 3-9 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Forrás: MTI
Fotók: MTI; Facebook/Photo Kovács Ferenc

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.02.26