Fejüknél nőttek össze a kislány sziámi ikrek! - Egy magyar orvoscsapat vállalta a bonyolult szétválasztó műtétet

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Fejüknél nőttek össze a kislány sziámi ikrek! - Egy magyar orvoscsapat vállalta a bonyolult szétválasztó műtétet Rabia és Rukia egy mosolygós bangladesi ikerpár, akik szinte ugyanolyanok, mint más kétéves kislányok - csak éppen ők a fejüknél összenőve születtek, és bár az agyuk külön-külön kifejlődött, az agykérgük közös. Rabia és Rukia egy mosolygós bangladesi ikerpár, akik szinte ugyanolyanok, mint más kétéves kislányok - csak éppen ők a fejüknél összenőve születtek, és bár az agyuk külön-külön kifejlődött, az agykérgük közös.

Bár a Daily Mail információ szerint már 2017 júliusában felröppent a hír, miszerint megkezdik a szétválasztó műtétet a kislányoknál, az eljárást végül - bonyolultsága miatt - egészen mostanáig senki nem vállalta.



Magyar orvosok vállalták a szétválasztó műtétet
Most viszont egy magyar orvosi teamnek sikerült, ami másnak nem: megkezdték a többlépcsős beavatkozást a kislányok szétválasztására. Mint a Blikk megtudta, dr. Csókay András, dr. Pataki Gergely és dr. Hudák István - akik a Cselekvés a kiszolgáltatottakért alapítvány orvosai - már túl is vannak az első, legveszélyesebb műtéten, melyet a napokban hajtottak végre Banglades fővárosában, Dakkában.

Az első beavatkozás sikerült
Az operáció nem volt egyszerű: először érfestéssel feltérképezték az ikrek agyi keringését, majd öt órán keresztül műtötték őket azzal a céllal, hogy leválasszák egymásról az agyi vénákat. Bár 20 százalék esély volt arra, hogy a kicsik nem élik túl a műtétet, a beavatkozás sikerült - most már külön-külön működik a kislányok agya!



- Áprilisban Pataki Gergely speciális szövettágítókat helyez be, szeptemberben pedig közösen ténylegesen is elválasztjuk egymástól az agyukat: ekkor a koponyacsontjuk egy részét is pótolni kell - mondta el a továbbiakat Csókay doktor.

Forrás: Dailymail.co.uk, Blikk, Cselekvés.org
Fotók: Dailymail.co.uk, Cselekvés.org

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.03.05