Ingyen osztják a jódtablettákat - bölcsődék, óvodák, iskolák környékén ajánlják Belgiumban a radioaktív sugárzás ellen

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ingyen osztják a jódtablettákat - bölcsődék, óvodák, iskolák környékén ajánlják Belgiumban a radioaktív sugárzás ellen A nukleáris biztonsági terv részeként a gyógyszertárakban keddtől ingyenesen vehetők át jódtabletták Belgiumban. Elsősorban a bölcsődék, óvodák és iskolák, a gyermekes háztartások, terhes, vagy szoptató nők számára ajánlják, de bárki igényelheti. A nukleáris biztonsági terv részeként a gyógyszertárakban keddtől ingyenesen vehetők át jódtabletták Belgiumban - közölte a La Libre Belgique című belga napilap kedden.
 

Belgiumban ingyenes jódtabletták vehetők át a gyógyszertárakban


A napilap Jan Jambon belga belügyminiszter és Maggie De Block egészségügyi miniszter keddi tájékoztató kampányának részleteit ismertetve azt közölte, noha nincs konkrét ok az aggodalomra, a nukleáris baleset előfordulásának esélye pedig nagyon alacsony, az erőművek kockázati övezetében lakók számára már biztosítottak a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát csökkentő jódtablettákat.



Bárki igényelheti
Az ország többi részében - főként a létesítmények 20 és 100 kilométeres sugarú körén belül - elsősorban a bölcsődék, óvodák és iskolák, a gyermekes háztartások, terhes, vagy szoptató nők számára ajánlják a tabletta kiváltását, de bárki igényelheti azokat az ország többi részén is.

Felkészülnek minden eshetőségre
Noha a hatóságok mindent megtesznek a nukleáris létesítmények biztonsága érdekében, a baleset kockázata pedig rendkívül alacsony, komolyan fel kell készülni minden eshetőségre - mondta a belügyminiszter.

Mit kell tudni a jódtablettáról?
A kálium-jodid tabletta szedésével megelőzhető vagy mérsékelhető, hogy a káros, radioaktív jódizotópot a szervezett felvegye, hisz már telítve lesz jóddal. Így csökkenthető a radioaktív sugárzás okozta pajzsmirigyrák kialakulásának veszélye. Azonban a tabletta szükségtelen szedése akár egészségügyi kockázatot is jelenthet, ezért mielőtt a patikába rohannánk jódtablettáért, először mindenki konzultáljon orvosával!

Olvasd el ezt is! A jódfogyasztás hatása a pajzsmirigyre és a gyermekvállalásra »

Forrás: MTI, Netdoctor
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.03.07