Az antibiotikum-szedés aranyszabályai, veszélyei gyermekeknél - Miért alakul ki antibiotikum-rezisztencia?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Az antibiotikum-szedés aranyszabályai, veszélyei gyermekeknél - Miért alakul ki antibiotikum-rezisztencia? Az antibiotikum-felhasználás 65 százalékkal nőtt világszerte 2000 és 2015 között annak ellenére, hogy az antibiotikum-rezisztencia, vagyis a gyógyszerekkel szemben ellenálló úgynevezett szuperbaktériumok terjedése globális egészségügyi válsággal fenyeget.

Az antibiotikum-felhasználás 65 százalékkal nőtt világszerte 2000 és 2015 között annak ellenére, hogy az antibiotikum-rezisztencia, vagyis a gyógyszerekkel szemben ellenálló úgynevezett szuperbaktériumok terjedése globális egészségügyi válsággal fenyeget - derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányból, amelynek szerzői 76 országot vizsgálva készítették el a globális antibiotikum-felhasználás eddigi legátfogóbb elemzését.


Világszerte nőtt az antibiotikum-felhasználás, noha a gyógyszer-rezisztencia egyre nagyobb fenyegetés


A washingtoni Center for Disease Dynamics, Economics & Policy, a Princeton Egyetem, a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) és az Antwerpeni Egyetem munkatársainak eredményei szerint 2000 és 2015 között 65 százalékkal nőtt az antibiotikumok globális felhasználása - elérve a 35 milliárdos napi terápiás dózist (DDD) - írta a medicalxpress.com.

A népességnövekedéssel együtt jár az antibiotikum-felhasználás szintjének növekedése
Az alacsony és közepes jövedelmű országokban összességében 114 százalékkal, ezer emberre vetítve 77 százalékkal nőtt napi szinten az antibiotikum-felhasználás a vizsgált időszakban. Az utóbbi mutató részben a népességnövekedés számlájára írható.

Világszerte nőtt az antibiotikum-felhasználás

Az alacsony és közepes jövedelmű országok egy részében az antibiotikum-alkalmazás mértéke meghaladta a magas jövedelmű országok mutatóit. Ugyanakkor jelentős részükben az egy főre jutó antibiotikum-fogyasztás továbbra is jelentős elmarad a magas jövedelmű országokétól, egyebek között a gyógyszerek magas ára és a szabadalmi oltalmak miatt.

A penicillinek használata világszerte hódít
A leggyakrabban használt antibiotikumoknak számító széles spektrumú penicillinek alkalmazása 36 százalékkal nőtt világszerte 2000 és 2015 között. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban a növekedés mértéke - a legmagasabb - 56 százalék, míg a magas jövedelmű országokban 15 százalék volt.

Az antibiotikum-szedés aranyszabályai:
1. Csak akkor szedjünk vagy szedessünk a gyerekkel antibiotikumot, ha azt orvos írta fel!
2. Mindig fejezzük be a teljes kúrát, akkor is, ha már jobban érezzük magunkat!
3. Soha ne tegyük félre vagy adjuk oda másnak a számunkra felírt antibiotikumokat!
4. A megmaradt antibiotikumot soha ne szedjük be legközelebb - ezt veszélyes hulladékként adjuk le a legközelebbi patikában vagy egyéb erre alkalmas helyen!

Milyen veszélyei vannak az antibiotikumok szedésének?
Gyermekeknél leggyakrabban a hasmenéssel találkozik a szülő. Ennek oka az, hogy az antibiotikumok nem válogatnak, vagyis nem csak a káros baktériumokat pusztítják el, hanem a bélrendszerben található hasznos baktériumokat is - felborítva ezzel a bélflóra kényes gomba-baktérium egyensúlyát. A gombák túlsúlya pedig hasmenést okoz. Lányok esetében felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya is, az antibiotikum-kúra mellékhatásaként sajnos kialakulhat gombás fertőzés.



Antibiotikum-rezisztencia
Nagyon veszélyes dolog a baktériumok antibiotikumok ellen kialakuló rezisztenciája. Ez nem annyira kézzelfogható dolog a szülőknek, mint a hasmenés, de hosszú távon sokkal veszélyesebb, mivel olyan baktériumtörzsek alakulhatnak ki, amelyek ellen nem használnak a meglévő antibiotikumok. Ezért is van, hogy sok esetben egy antibiotikum-kúra nem is elég. Másik - vagy akár harmadik - fajtát ír fel az orvos és csak úgy sikerül meggyógyulnia a betegnek.

Tudj meg többet az antibiotikumokról és az antibiotikum-rezisztenciáról, itt »

A szuperbaktériumok elleni küzdelemben utolsó mentsvárnak tartott antibiotikumok, úgy mint linezolid, karbapenem és kolisztin használata csaknem az összes országban jelentősen növekedett. Az antibiotikumok fogyasztásának növekedése az alacsony és közepes jövedelmű országokban nagyrészt a gazdasági növekedéssel volt összefüggésben.

Forrás: MTI, Szülők Lapja (Dr. Szabó Júlia gyógyszerész)
Fotó: Freepik/pressfoto, Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.04.09