Országos Gyermek Neuropathia Centrum: ezentúl Egerben működik! - Mi a neuropátia? Mi a szövődménye, ha nem kezelik?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Országos Gyermek Neuropathia Centrum: ezentúl Egerben működik! - Mi a neuropátia? Mi a szövődménye, ha nem kezelik? A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben működik tovább az Országos Gyermek Neuropathia Centrum, Barkai László professzor irányításával. Az országos ellátási területtel működő központ az egri rendelőintézet első emeletén kapott helyet. Szerdától a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben (3300 Eger, Markhót Ferenc u. 1.) működik az Országos Gyermek Neuropathia Centrum - tájékoztatta az egri gyógyító intézmény az MTI-t, 2018.04.04-én. A központ 2017-ben került megnyitásra a budapesti Szent János Kórházhoz tartozó Budai Gyermekkórházban.

A közlemény szerint a centrumot Barkai László professzor, a gyermekdiabetológia egyik legelismertebb hazai szakértője, a gyermekneuropátia nemzetközileg is jegyzett kutatója, a Markhot Ferenc Kórház csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályának vezetője irányítja. Az országos ellátási területtel működő központ az egri rendelőintézet első emeletén kapott helyet.
 

Egerbe költözött az Országos Gyermek Neuropathia Centrum


Barkai László közreműködésével az egri gyermekdiabetológia teljes körű, a Magyar Diabetes Társaság által akkreditált ellátó hellyé válik és szerdától a cukorbeteg gyermekek ellátásának minden formáját, köztük az inzulinpumpa-kezelést és minden szövődmény szűrését elvégzik a kórházban - írták, megjegyezve: ezzel egy időben a kórház a Debreceni Egyetem által akkreditált diabetológiai licencképzés gyakorlati oktatóhelyévé vált.



A 6 év feletti, de még nem felnőtt cukorbetegek 15-20 százalékánál már kialakul a neuropátia
Kitértek arra is: az elmúlt két évben Miskolcon működő Országos Gyermek Neuropathia Centrum tapasztalatai alátámasztották, hogy a 6 év feletti, de még nem felnőtt cukorbetegek 15-20 százalékánál már kialakul a neuropátia, amelynek felismerését nehezíti, hogy ebben a korban még nincsenek jellegzetes, súlyos panasszal járó tünetek, azt csak megfelelően finom műszerekkel lehet igazolni.

Olvasd el ezt is: A gyermekkori cukorbetegség jelei »

Ráadásul a normálértékek mások a fiatalkorúaknál, serdülőknél és gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Az elmúlt időszak vizsgálatai során ezeket az értékeket pontosították a centrum szakértői, a kutatómunka Egerben is folytatódik.

A neuropátia a cukorbetegség egyik leggyakrabban kialakuló, az idegrendszert érintő szövődménye
Az autonóm neuropátia károsíthatja a szív- és érrendszeri funkciókat, a szenzoros neuropátia következtében a betegek természetes érzékelési képessége romlik.

Ez a betegség felelős a lábamputációk 85 százalékáért
Ezek túlnyomó része megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák. A gyerekek ritkán kerülnek ilyen stádiumba, de fontos a kockázatok felismerése, mert bár a szövődmények általában 10-15 év után jelennek meg, a diabéteszes fiatalok többsége már ennyi ideje beteg, mire eléri a felnőttkort.

Ez is érdekelhet: A neuopátia tünetei és kezelése »

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy mivel a 10 évet betöltött, illetve serdülő gyermekeknél már 2-5 éves betegség után kialakulhat a neuropátia, ebben az életkorban mindenkit érdemes legalább egyszer kivizsgáltatni. A Magyar Diabetes Társaság adatai szerint jelenleg az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek száma mintegy 3500, a diabétesz 2-es típusában szenvedők pedig mintegy 500-an lehetnek Magyarországon.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.04.06