Fél szemére megvakult az ötéves hevesi kislány, mert a szülei nem törődtek vele - Borzasztó dolgok derültek ki a családról

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Fél szemére megvakult az ötéves hevesi kislány, mert a szülei nem törődtek vele - Borzasztó dolgok derültek ki a családról Borzalmasan elhanyagolták a szülők két kisgyermeküket: nem kaptak enni, ruhát még télen is alig adtak rájuk, piszkosak voltak és normális ágyat sem kaptak, ahol aludhattak. Kiskorú veszélyeztetésének bűntette és akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére, maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Hevesi Járási Ügyészség azokkal a szülőkkel szemben, akik a legalapvetőbb életkörülményeket, és a szükséges orvosi ellátást sem biztosították a gyermekeik számára, adta hírül az Ügyészség.

Borzasztóan elhanyagolták a gyermekeiket
A vád szerint a szülők az elmúlt néhány évben egy komfort nélküli, koszos és rendetlen lakóházban nevelték öt éves kislányukat és három éves kisfiúkat. A kicsiket rendkívül elhanyagolták: nem volt külön ágyuk és ruházatuk sem volt az évszaknak megfelelő. Télen például a kislány csak zoknit hordott, míg a kisfiú egy több számmal nagyobb gumiklumpában járt, neki már nem is jutott zokni. Kabátja csupán egyiküknek volt. A gyerekek emellett ápolatlanok, mosdatlanok voltak, piszkos ruhákban jártak.

A gyerekek után járó juttatást magukra költötték a szülők
A vád szerint a család bevételi forrását főként a gyerekek után járó állami juttatás jelentette, amelyet azonban jellemzően nem rájuk, hanem magukra költöttek - élvezeti cikkeket, többek között dohányt vásároltak, amit rendszeresen a lakóházban szívtak el. Azonban ennivalót és tüzelőt csak ritkán vettek és mindezzel hosszabb időn át, súlyosan veszélyeztették gyermekeik testi, értelmi, érzelmi fejlődését.

Fél szemére megvakult a kislány, mert elhanyagolták a betegségét
A kislány fiatalkori autoimmun eredetű megbetegedésben is szenvedett. Ennek kezelése rendszeres orvosi ellenőrzést és szigorúan betartott gyógyszeres terápiát igényelt volna. A szülők ennek ellenére nemcsak, hogy késve vitték őt orvoshoz, de a számára előírt kezelést sem tartották be, így a kislány a szükséges gyógyszereit sem kapta meg.

A vádlottak helyett nem egyszer a körzeti orvos, a védőnő, vagy a családsegítő kért időpontot a kislány vizsgálatára, ami - a szülők mulasztása miatt - nem mindig történt meg. Mindezek miatt a kislány végül a bal szemére megvakult.

Jelenleg nevelőszülőknél vannak a kicsik
A gyermekjóléti szolgálat kezdetben alapellátás keretében gondozta a családot, majd a gyámhatóság 2017 elején előbb a gyermekek védelembe, majd a nevelésbe vételét is el kellett, hogy rendelje. A kicsik jelenleg megfelelő körülmények között, nevelőszülők gondozásában élnek, ahol a kislány állapota is jelentős javulásnak indult.

Börtönbüntetés kiszabását kérik
A Hevesi Járási Ügyészség a szülőkkel szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint azt is indítványozta, hogy a bíróság mindkettőjük szülői felügyeleti jogát szüntesse meg, és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától is.

Forrás: Ügyészség
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.04.11