Gyermekbénulás, torokgyík, rubeola, meningococcus-fertőzések - Ezeket is visszahozhatja az oltásellenes mozgalom

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Gyermekbénulás, torokgyík, rubeola, meningococcus-fertőzések - Ezeket is visszahozhatja az oltásellenes mozgalom Közegészségügyi veszélyt jelent a védőoltások számának csökkenése, a legnagyobb kihívást a lakossági bizalom visszaesése jelenti, amely már jelenleg is érezteti a hatását. Miért veszélyes, ha nem oltatod be a gyermekedet? Közegészségügyi veszélyt jelent a védőoltások számának csökkenése, a legnagyobb kihívást a lakossági bizalom visszaesése jelenti, amely már jelenleg is érezteti a hatását - áll az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában, írja az MTI.

EP: Egyre többen oltásellenesek
Az EP strasbourgi plenáris ülésén nagy többséggel megszavazott dokumentumban mindenekelőtt figyelmeztettek, hogy az oltások késleltetése vagy megtagadása olyan aggasztó méreteket öltött, ami már az egyébként megelőzhető betegségek elleni általános védelmet veszélyezteti, több uniós tagállamban például kanyarójárvány tört ki.

Hogyan lehet a folyamatot visszafordítani?
Mint írták, "a bizalom helyreállításához a védőoltások és segédanyagaik értékelési folyamatának nagyobb átláthatóságára, valamint az esetleges mellékhatásokról szóló független kutatási programok finanszírozása van szükség".

A parlamenti javaslat értelmében:
- az értékelő testületekből ki kellene zárni azon kutatókat, akiknél összeférhetetlenség áll fenn
- fel kellene oldani az Európai Gyógyszerügynökségben (EMA) folytatott értékelő megbeszélések titkosságát, nyilvánosságra hozva a testület következtetéseit megalapozó tudományos és klinikai adatokat
- javítani kell a párbeszédet a civil társadalom, a helyi mozgalmak, a tudományos szféra, a média és a nemzeti egészségügyi hatóságok érdekelt felei között

68-szorosára nőtt a teljes oltási csomag ára 13 év alatt
A képviselők szerint "indokolatlan és elfogadhatatlan", hogy a gyerekeknek szánt teljes oltási csomag még a legalacsonyabb árakon számolva is 68-szorosára nőtt 2001 és 2014 között, ezért támogatnák a közös uniós közbeszerzéseket, amelyek összpontosítanák a tagállamok vásárlóerejét.

Az állásfoglalásban végül felszólították az Európai Bizottságot, hogy erősítse meg a beoltottság növelésére irányuló nemzeti oltási erőfeszítések támogatását.

2,5 millió halálesetet akadályoznak meg a védőoltások évente
A védőoltások a becslések szerint évente mintegy 2,5 millió halálesetet akadályoznak meg világszerte, illetve csökkentik a betegségekkel kapcsolatos specifikus kezelések költségeit. A 2008-2015 közötti időszakban - az influenzát leszámítva - 215 ezer védőoltással megelőzhető megbetegedés történt Európában.

EASAC: Javítani kell az átoltottság mértékét
A kanyarós esetek számának jelentős mértékű növekedése miatt az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) és az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége (FEAM) tíz pontban sorolja fel javaslatait az átoltottság mértékének javítására az Európai Unióban - ezt már a Magyar Tudományos Akadémia közölte csütörtökön.

4-szer több volt 2017-ben a kanyarós beteg, mint 2016-ban
Mivel a kanyarós esetek száma Európa-szerte megdöbbentő mértékben nőtt - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég közzétett jelentése szerint 2017-ben négyszer annyi megbetegedést regisztráltak, mint 2016-ban -, továbbá mivel sürgősen szükség lenne új, más betegségek elleni védőoltások kifejlesztésére, az Európai Bizottság kidolgozott egy ütemtervet ezzel kapcsolatban - fogalmazta meg észrevételeit az EASAC, melynek a Magyar Tudományos Akadémia és a FEAM is tagja.
    
Javaslataik érintik az átoltottság mértékét, a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanságot, a védőoltások elérhetőségét és új védőoltások kifejlesztését.
 
A kanyaró halálos is lehet gyermekeknél, de oltással megelőzhető
Megállapítják: az EU-ban mostanában kitört kanyarójárványok azt jelzik, hogy az átoltottság terén súlyos problémák mutatkoznak az Európai Unión belül. Kiemelik: a kanyaró egy súlyos, potenciálisan halálos gyermekbetegség, amelynek megelőzésére létezik hatékony védőoltás.

Nem csak a kanyaró jelenthet veszélyt, hanem egy sor másik betegség is!
Azt is megállapítják, hogy az alacsony mértékű átoltottság a gyermekek és felnőttek más, védőoltással szintén elkerülhető, de veszélyesebb közegészségügyi problémát jelentő betegségekkel szembeni védettségét is veszélyeztetheti, mint például
- gyermekbénulás
- torokgyík
- rubeola
- szamárköhögés
- B típusú Haemophilus influenzae
- pneumococcus- és meningococcus-fertőzések.

Hangsúlyozzák, hogy a kiváló védőoltások elérhetőségének ellenére a gyermekek átoltottságának mértéke az EU-tagállamokon belül jelentősen különbözik. Ennek okai nem pontosan tisztázottak. Mint megállapítják, összetett és eltérő tényezők állnak a háttérben, amelyek tagállamról tagállamra változnak és amelyeket minden tagállamban azonosítani kell az átoltottság mértékének javításához.
 
Egyre többen döntenek úgy, hogy nem oltatják be a gyermekeket - alacsonyabb az átoltottság
Az ütemterv szerint annak hátterében, hogy a kisgyermekek átoltottságának mértéke Európa- és világszerte csökken, az áll, hogy egyre többen döntenek úgy: nem oltatják be sem magukat, sem a gyermekeiket. Az ütemtervben továbbá szorgalmazzák a már létező védőoltások tökéletesítését, továbbá új fertőző betegségek elleni vakcinák kifejlesztését.
 
A tíz pontos javaslat szerint
1. Fel kell deríteni, mik a csökkenő mértékű átoltottság okai az EU-ban, hogy testre szabott megoldásokat lehessen kínálni az egyes tagállamoknak.
2. Létre kell hozni egy európai oltási könyvet és nyilvántartást.
3. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy közegészségügyi szempontból az egyes védőoltások nem egyformán fontosak, meg kell határozni egy fontossági sorrendet. Fontossági sorrendet kell felállítani azon védőoltások esetében, amelyekre a legnagyobb szükség van.
4. Fontos befektetni a kutatásba és a fejlesztésbe, hogy a jövőbeli vakcinák is biztonságosak és hatékonyak legyenek.
5. Az oltásellenesség problémájának kezelése érdekében fel kell ismerni, hogy az oltáselutasítók, az oltásellenesek és az oltásszkeptikusok megszólítása eltérő megközelítésmódot igényel.
6. Társadalomtudósok segítségével olyan stratégiákat kell kidolgozni, amelyekkel csökkenteni lehet az oltások elutasítását az oltásellenesek és az oltásszkeptikusok körében.
7. Ki kell dolgozni egy monitoringrendszert a védőoltáshiány elkerülésére és európai szinten fokozni kell a vakcinagyártást.
8. Újra kell gondolni a gyermekkori BCG-oltással kapcsolatos kérdéseket: a védőoltás nem biztosít hosszú távú védelmet a tuberkulózis ellen és jelenleg világszerte súlyos hiány van belőle.
9. Felül kell vizsgálni és optimalizálni kell az oltási ütemterveket azoknak a védőoltásoknak az esetében, amelyekből hiány mutatkozik.
10. Fontossági sorrendet kell felállítani azon védőoltások esetében, amelyek tökéletesítésre szorulnak.

A közlés szerint az Európai Bizottság célja, hogy a Megerősített együttműködés a védőoltásokkal megelőzhető betegségek ellen című ütemterv alapján 2018 közepéig előálljon egy javaslattal, amelyet az Európai Tanács ajánlásként fogadna el.

Olvasd el ezt is!
Kötelező és választható védőoltások Magyarországon - Frissített lista! »

Forrás: MTI

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.04.20