Figyelem! Ezt a fűszert nehogy használd, inkább dobd ki! - Már 2 ember is atropinmérgezéssel került hórházba miatta

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem! Ezt a fűszert nehogy használd, inkább dobd ki! - Már 2 ember is atropinmérgezéssel került hórházba miatta Ismét szennyezett fűszerköményre figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután újabb atropin okozta ételmérgezésekről értesült. Ismét szennyezett fűszerköményre figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután újabb atropin okozta ételmérgezésekről értesült.

A hivatal csütörtökön közölte, hogy a területileg érintett kormányhivatalok haladéktalanul elindították az események kivizsgálását, a Nébih pedig megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.

Mérgező növénnyel szennyeződött a fűszerkömény
A közleményben emlékezetnek arra, hogy a Nébih március 22-én már intézkedett ugyanilyen ügyben: mérgező gyomnövénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket vont ki a forgalomból.

Három vállalkozó, a Szegeden található Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., a pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó, valamint az Aroma Trans Europe Kft. (Budapest/Tiszakécske) terméke volt szennyezett. A hatóság a vállalkozások által forgalmazott egész fűszerkömények közül a 2018. július 31-i és a 2019. május 19-i lejárati idővel, az őrölt fűszerkömények közül pedig a 2019. augusztus 31-i lejárati idővel rendelkező tételeket vonta ki a forgalomból.

Ezt a köményt ne fogyaszd el!
A Nébih közleményében most ismét arra hívja fel a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel. Ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt se használjon fel senki. Megbetegedés esetén pedig haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

Figyelem! Ezt a fűszert nehogy használd, inkább dobd ki! - Már 2 ember is atropinmérgezéssel került hórházba miatta

Már 2 beteget kezelnek atropinmérgezéssel
Időközben már két embert kezelnek atropinmérgezéssel a budapesti Honvédkórházban, állapotuk jelenleg stabil - erről a Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

A tárca közleményében azt írta: két, csütörtök hajnalban kórházba került beteg ellátása és kezelése nyomán azonosították a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának (Honvédkórház) munkatársai azt az atropinmérgezést, amelynek nyomán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét figyelmeztetést adott ki az országba került szennyezett fűszerkömény miatt.

Csütörtök hajnalban néhány órán belül két, hasonló tüneteket mutató, zavart állapotban lévő és lázas beteget szállított az Országos Mentőszolgálat a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumába.

Ugyanolyan ételt fogyasztottak
A betegek tünetei atropinmérgezésre utaltak, ezért a kezelőorvos képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok elvégzése mellett toxikológiai vizsgálatot is elrendelt. A terápiának köszönhetően a betegek tudata fokozatosan visszatért, így kiderült, hogy egymástól függetlenül, de ugyanolyan étel elfogyasztása után jelentkeztek a tüneteik.

A Honvédkórház laboratóriuma az érintettek vizeletéből vett minta alapján azonosította a mérgezést okozó atropin jelenlétét, amelyről értesítette az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hatóságot.

A betegek jelenleg stabil állapotban vannak, további megfigyelésük és kezelésük még tart - közölték.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay (illusztráció!)

 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.04.27