Magyar irodalom érettségi 2018: Ilyen volt a tanárok és a diákok szerint az idei feladatsor - Te meg tudtad volna oldani?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Magyar irodalom érettségi 2018: Ilyen volt a tanárok és a diákok szerint az idei feladatsor - Te meg tudtad volna oldani? Nem találták különösebben nehéznek az idei magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi feladatokat az MTI-nek a hétfői vizsga után nyilatkozó diákok és pedagógusok. Nem találták különösebben nehéznek az idei magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi feladatokat az MTI-nek a hétfői vizsga után nyilatkozó diákok és pedagógusok.

Az idén a középszintű feladatok között a barátságkutatásról szóló szövegértési feladatsor szerepelt, míg az érvelésnél olyan, az "újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez" kapcsolódó ünnepekről kellett értekezniük a diákoknak, mint a Valentin-nap vagy a halloween.

A második feladatsor két műelemzési feladatot tartalmazott. A műértelmező szövegalkotási feladatot választó érettségizőknek egy Balázs Béla-mesét kell elemezniük. Az összehasonlító műelemzést választó vizsgázóknak József Attila Fiatal életek indulója című versét és Szabó Lőrinc Szegénynek lenni s fiatalnak című alkotását kellett elolvasniuk, majd összevetniük.

Győri Kazinczy Ferenc Gimnázium
Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium magyartanára szerint a középszintű feladatokat meg lehetett oldani, a rendelkezésre álló idő pont elég volt a diákok számára. A szövegértési feladatnál meglátása szerint a szöveg nyelvezete tudományos jellegű volt, ami nehezítette a feladatok megoldását. Az érvelési feladatot és a levélírást könnyebben megoldották a diákok, mert a témákról van véleményük.

A második feladatrésznél a mesét "furcsállották" a gyerekek, mert a témája egy "brutális" férfi-női kapcsolatot mutat be. A feladattal ettől függetlenül megbirkóztak a diákok, bár a szöveg témája meglátása szerint nem 18 éves korosztályhoz passzolt. A verselemzést véleménye szerint csak azok a diákok választották, akik jó "irodalmi vénával" rendelkeznek.

Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Összességében nem okoztak meglepetést az idei magyar nyelv és irodalom érettségi feladatai a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákjainak - mondták el a végzős tanulók a vizsga után az MTI érdeklődésére.

Többségük a Valentin-napról szóló értékelési feladatot könnyűnek ítélte, míg az elemzésnél a tanulók többsége a felnőtteknek szóló mesét választotta. Utóbbiról Szilágyi László, az iskola magyartanára megjegyezte: azért meglepetésként hatott, hogy eddig alapvetően novellákat kellett elemezniük a diákoknak, és most először került a feladatok közé mese.

A békéscsabai iskola egyébként a szakmai versenyeredmények alapján közgazdasági területen országosan az első helyen áll. Paláncz György igazgató hozzátette, a most érettségiző 150 diák zöme valamelyik felsőoktatási intézményben fogja folytatni tanulmányait.



Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
"A gyerekeknek fülig ért a szájuk" - értékelte a magyar érettségi tételsort Kéner Beatrix szaktanár, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium intézményvezető-helyettese az MTI-nek. Mint mondta, a diákok visszajelzései alapján nem volt nehéz a tételsor, és meglepetést sem okoztak a feladatok.     

A szövegértési és a műelemzési feladatsor sem volt bonyolult: az érvelési feladatban például a Halloween-téma volt népszerű, a műelemzésben pedig Balázs Béla-meséjének elemzését választották többen, de a József Attila- és a Szabó Lőrinc-vers összevetése is teljesen megoldható volt - közölte Kéner Beatrix.

A szaktanár hozzátette: a diákok a szövegértési és szövegalkotási feladatokra kapott 90 percet érezték kevésnek, viszont volt olyan diák is, aki a műelemzési feladatra írt három-négy oldalnyi szöveget már 11 órakor leadta.

Szekszárdi Garay János Gimnázium
A szekszárdi Garay János Gimnázium diákjai pozitívan fogadták a középszintű érettségi feladatait, hiszen azok a korábbi évekhez hasonlóak voltak - mondta Heilmann Józsefné igazgató az MTI-nek.

Nem okozott gondot a szociológiai témájú szövegértési feladat, és mivel népszerűek a gyerekek között a nem hagyományos  ünnepek, így erről tudtak érvelni - jegyezte meg. Hozzátette: bár a műelemzésben szerepelt József Attila- és Szabó Lőrinc-vers nincs benne a középiskolai szöveggyűjteményben, a verselemzés szempontjai része a tananyagnak, és a versek témája - az ifjúkor küzdelmei és lelkesedése - közel áll az érettségizőkhöz.

Budapesti Patrona Hungariae Gimnázium
Rubovszky Rita, a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium igazgatója elmondta: diákjaik felkészültnek érezték magukat az érettségi megoldására, a feladatokat sem túl könnyűnek, sem túl nehéznek nem találták. Megítélése szerint a barátságról szóló szövegértési feladat kérdései nem voltak könnyűek, de örömtelinek nevezte, hogy az Oktatási Hivatal "kicsit magasabbra teszi a mércét" a szövegértési feladatokkal, hiszen a mai európai kultúrában a szövegértés, az értelmiségi lét elsődleges követelménye.

Mint mondta, a gyerekek "gondolkodtatónak" ítélték a szövegértési feladat kérdéseit, és elmondták, hogy egy-egy kérdésre többször is vissza kellett térniük, hogy pontos választ tudjanak adni, de értelmezhetetlen, vagy megválaszolhatatlan kérdésekre nem panaszkodtak. Néhányan ugyanakkor kevésnek találták a feladatra kapott időt. Az igazgató elmondta azt is, hogy Valentin-napról és nőnapról szóló érvelési feladatot az érettségizők érdekesnek, és a saját beszélgetéseikben is előforduló témának találták, de néhány diák megjegyezte: hogy könnyebben érveltek volna az ünnepek magyarországi meghonosítása ellen, mint mellett.

Az igazgató tájékoztatása szerint sokkal többen választották a Balázs Béla meséjének elemzését, mint a verselemzési feladatot. Szerinte ez annak köszönhető, hogy az iskola tantervében sok a meseelemzés, az iskolai színjátszókörökben és az ünnepségeiken is, rendszeresek a mesefeldolgozások.
A 2018-as magyar érettségi feladatsort itt találod »
Magyar érettségi 2018 - itt a hivatalos javítókulcs »

Olvasd el ezt is!
Így fejleszd a gyermeked kommunikációs képességeit már a kezdetektől - 8 fontos dolog, amire figyelj oda »

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/jannoon028

 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.05.08