"Ne szólíts anyukának, van nekem rendes nevem is" - Tényleg be akarják szüntetni az anyukázást, apukázást a hivatalokban?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


"El akarják törölni az anyuka és apuka szavakat, ez botrány!" - A napokban többektől is hallottuk, de vajon mi az igazság? Honnan jött az ötlet, miről van szó valójában? Anyaság és anyukázás pro és kontra. A napokban egy anyákról szóló poszt heves vitát váltott ki az interneten. Az emberek két táborra szakadtak, és gyakran durva szavakkal igyekeztek meggyőzni a másikat a maguk igazáról. De vajon kinek van igaza? Egyáltalán, kell itt igazságot tenni? És amúgy is, miről szól ez a bizonyos felvetés?

Egy hete jelent meg az Üvegplafon - Meddig terjed a nők szabadsága? Facebook-oldalon egy képes poszt, mely azonnali reakciókat váltott ki az olvasók többségénél. A poszt lényegében azt hangsúlyozza, attól, hogy édesanyává válik valaki, még nem kell hirtelen mindenkinek anyukának szólítania a hivatalos helyeken.

anyukázás

A poszthoz rengeteg komment érkezett - és mivel az oldal, illetve az Üvegplafon blog követői reagáltak, többségében egyetértettek vele.  

Anyukázás, nénizés, bácsizás
Akadt, aki megjegyezte, ez olyasmi, mint a kórházakban az idős emberekre használt nénizés/bácsizás, és megérti, hogy van, akit zavar, ha lépten-nyomon leanyukázzák.

Az anyukázás sokszor együtt jár a kioktatással
Más azt említette, hogy tapasztalata szerint ha valahol anyukának hívják, akkor ott "ők felsőbb pozícióba képzelik magukat, ahonnan megmondhatják, mit hogyan tegyek, ezzel egyidőben az én kompetenciám is megkérdőjeleződik. Egy szerep leszek, nem önálló személy."

Amikor a személy megszűnik létezni
Olyan is akadt, aki ennek kapcsán megírta, nem szereti, amikor az ismerősei - onnan kezdve, hogy édesanyák lettek - a Facebookon sem vállalják a saját nevüket, csak "Matyika anyukája" néven léteznek.

Anyuka helyett édesanya
Más pedig kifejtette, bár az anyukázás degradálóan hangzik, de Budapesten egyre többet hallja a kórházakban, hogy ehelyett az orvos az 'édesanya' megszólítást használja, amit a kommentelő "szuperhaladó és kompromisszumos megoldásnak" tart, amellett, hogy kedves kifejezés is. Egy példát is említ: "Édesanya, vetkőztesse le gyermekét, fogja meg, jöjjenek, édesanya, fáradjon ide, üljön le, stb."

"Akinek nincs gyereke, soha a büdös életben nem érti ezt meg"
A posztot aztán egy fiatal politikusnő, Bősz Anett is megosztotta a saját Facebook-oldalán - ő viszont már kapott hideget-meleget, főleg, hogy több portálon is olyan kontextusban jelent meg állásfoglalása, mintha arra hajtana, hogy tiltsák be Magyarországon az anya és apa kifejezést.

Sokan nyomdafestéket nem tűrő hangnemben kommentelték a megosztását, a hozzászólók közül többen hozzávágták - feltehetően a lehúzó, szavait kiforgató cikkek hatására - hogy ha ennyire nem akar anya lenni, akkor jobb is, ha nem szül.

"Ön úgy hülye, ahogy van!!! Mi a baj azzal, ha a kórházban anyukának szólítják az anyukákat?? Mi a sértő ebben??? Én mint anyuka, mama, édesanya stb. nem vagyok felháborodva!!! - írta egyikük, más pedig kifejtette, őt büszkeség tölti el, ha az említett hivatalos helyeken apukának szólítják.

Sokan azt is a szemére vetették, hogy az anyukázást, és az azzal járó jó érzést nem is értheti meg, hiszen még nem szült gyermeket, nem tudja, miről beszél.

"...elképesztő, hogy néhányak az ilyesfajta őrjöngéssel töltötték az anyák napját az oldalamon" - Bősz Anett reagálása a vádakra
Mindezen negatív hozzászólás hatására a politikus május 7-én egy posztban próbálta elmagyarázni, mennyi igaz abból, hogy betiltaná az anya-szót, ahogy azt több helyütt írták róla.

"A minap újra megbizonyosodtam arról, hogy meddig kell még küzdenünk egy értelmes társadalmi egyeztetésért és ennek a társadalomnak a békéjéért. Sokáig és nagy erővel. Az Üvegplafon - Meddig terjed a nők szabadsága? nevű csoport rendezvényének egyik reklámját osztottam meg ezen az oldalon, ami egy végletekig paternalista és megalázó helyzeteket teremtő kommunikációs helyzet megszüntetéséhez, az édesanyák méltóságának tiszteletéhez járulna hozzá.

Aki ezt nem érti, azzal nincs igazán dolgom, azonban teszek egy próbát.
Ki ne hallotta volna már édesanyaként egy hivatalban, hogy "Anyuka, megmondtuk, melyik formanyomtatványt töltse ki. Nincs szükség egyéni ugrabugrálásra".
Óvodában: "Anyuka, a gyerekre pulóvert kellett volna adni".
Kórházban: "Anyuka, a 2143-as babához be lehet jönni".

Ezek az édesanyák Rékák, Flórák, Annák, Emesék. Egy hivatali ügyintéző nem személytelenítheti el őket. Az pedig, hogy a gyerekeknek ők anyukák, anyucik, mamik, mamák, vagy mamcik, ehhez végképp senkinek semmi köze. Ahhoz viszont van, hogy a közbeszéd ilyen irányt váltott.

Egészen elképesztő, hogy néhányak az ilyesfajta őrjöngéssel töltötték az anyák napját az oldalamon, ahelyett, hogy a saját édesanyjukat szerették volna, és találtak volna módot arra, hogy minél szebben kifejezzék ezt. Én például az utóbbit tettem. Emiatt mondom azt a kormányról és minden csatolmányáról, bloggerekkel együtt, hogy álszentség helyett valódi erkölcsre van szüksége ennek a társadalomnak. Nem is kicsi."

Forrás: Facebook/Bősz Anett, Facebook/Üvegplafon - Meddig terjed a nők szabadsága?
Fotó: Freepik (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.05.10