Súlyos agysérülést szenvedett az a 7 hónapos kisfiú, aki álmában leesett az ágyról! Sosem lesz már a régi az orvosok szerint

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Súlyos agysérülést szenvedett az a 7 hónapos kisfiú, aki álmában leesett az ágyról! Sosem lesz már a régi az orvosok szerint Súlyos agysérülést szenvedett az a 7 hónapos kisfiú, aki egy ágyról legurulva beverte a fejét, majd a koponyaműtét közben megállt a szíve 10 percre - az orvosok szerint már sosem lesz a régi. Súlyos agysérülést szenvedett az a 7 hónapos kisfiú, aki egy ágyról legurulva beverte a fejét, majd a koponyaműtét közben megállt a szíve 10 percre - az orvosok szerint már sosem lesz a régi.

Berakta a franciaágyra
A szerencsétlen balesetről a kis Colton anyukája, Paige számolt be egy Facebookos videóban. Mint elmesélte, éppen vendégségben voltak egy barátjuknál, amikor a kicsi elaludt. Mivel a háznál nem volt rácsos babaágy, így az édesanyja berakta egy széles franciaágy közepére, és párnákkal jól körül is bástyázta, nehogy leessen. Ám úgy tűnik, ez sem volt elég, mert kis idő elteltével hangos puffanást hallott, amit Colton keserves sírása követett.


Colton a baleset előtt és után

Azt hitték, csak kicsit beütötte a fejét
Mint kiderült, a csecsemő álmában valahogy áttornászta magát a párnákon és fejjel lefelé kizuhant a 60 centi magas ágyból. Párja rögtön felkapta a kisbabát a földről, akinek a fején máris láthatóvá vált egy púp, de a pici csak nem hagyta abba a sírást, így a biztonság kedvéért bevitték a kórházba. Ott azonban Colton állapota egyre rosszabbodott, sugárban hányt, amiből rögtön tudták az orvosok, hogy komolyabb a baj, mint hitték.

A ct-vizsgálat kimutatta, hogy a kisfiú koponyatörést szenvedett és vérömleny keletkezett az agyában, így azonnal átszállították egy másik kórházba sürgősségi műtétre.

- Teljesen kivoltam. Egyszerűen képtelen voltam feldolgozni, hogy egy látszólag jelentéktelen sérülésből hogy lehet ekkora baj. Emlékszem, hogy csak sírtam és sírtam - idézte fel az anyuka a Facebookon, hozzátéve, hogy közben rettenetesen gyötörte a bűntudat, és egyre csak önmagát vádolta, amiért úgy döntött, hogy a franciaágyba teszi le aludni a picit.

10 percig nem kapott oxigént az agya a műtét közben
Az átszállítást követően Coltont a másik kórházban egy 20 orvosból és nővérből álló team kezdte el operálni azzal a céllal, hogy eltávolítsák agyából a felgyűlt vért. Az édesanya emlékei szerint körülbelül 200 milliliter vért kellett a kisfiú agyából kiműteni - ez a mennyiség körülbelül fele annak, amennyi vér összesen egy 7 hónapos baba testében csorog!

Sajnos az operáció közben komplikációk léptek fel, a kis Colton keringése felborult, és a szíve mintegy 10 percre megállt, amitől súlyos oxigénhiány alakult ki az agyában. Az orvosok nem sok reménnyel kecsegtették az édesanyát - azt mondták neki, hogy a fiának nem sok esélye van az életben maradásra, de még ha sikerül is neki, akkor is vegetálni fog csupán.

5 héttel a baleset után hazaengedték
Végül Colton kis szervezete erősnek bizonyult: egy hónappal később újra megműtötték a koponyáját, többször is vért kapott, állandóan figyelték az állapotát. És egyszer csak az áttörés is bekövetkezett - elkezdett magától lélegezni, így végre le lehetett kapcsolni a gépekről, és hamarosan haza is engedték a családjához.

Sosem lesz olyan, mint régen
Az orvosok szerint nagyobb korában jelentkezik majd nála az úgynevezett cerebrális parézis - ez egy olyan betegség, melynek a mozgásfogyatékosság a fő tünete. Mindemellett jelenleg egy csövön át tudják csak etetni és gyakran vannak epilepsziás rohamai is. Az édesanyja szerint Colton nem olyan, mint régen, nem gagyorászik, nagyon ingerlékeny és merev.


A kisfiút epilepsziás rohamok gyötrik

- Talán még jobban szeretem a kisfiamat most, mint régen - de ennek ellenére sokszor eszembe jut, milyen is volt a baleset előtt - vallotta be Paige egy Facebook posztjában.

"Anyaként az a dolgunk, hogy megvédjük a gyermekünket minden rossztól, ezért is nehéz feldolgoznom, hogy kudarcot vallottam. Coltonnak soha többet nem lesz már normális élete, és minden, amit a jövőjéről megálmodtam, most olyan távolinak és elérhetetlennek tűnik. Mindent elkövetek azért, hogy nevetni halljam, hogy rám mosolyogjon és hogy újra halljam a kis gügyögését" - írta, hangsúlyozva, hogy soha ne hagyja senki egy pillanatra sem felügyelet nélkül a kisbabáját. Ha pedig beüti a kicsi a fejét, bármilyen aprónak is tűnik a sérülés, minden esetben nézessék meg orvossal.

Hova tedd a gyermeket, ha vendégségben bealszik?
Az esettel kapcsolatban megkérdezett gyermekorvos azt tanácsolja a szülőknek, hogy ha a pici idegen helyen bealszik, akkor soha ne magas ágyba tegyék, hanem egy matracot helyezzenek a földre, távol minden éles tárgytól, távol a faltól, és ágylábtól. Mindemellett a kisbaba ágyát nem ajánlott plüssállatokkal és párnákkal telerakni - ez fokozza a fulladásveszélyt.

Az agyi sérülés tünetei
Ha egy csecsemő leesik az ágyról és beveri a fejét, akkor a következő jelek utalhatnak agysérülésre: eszméletvesztés, rángó mozdulatok a végtagokban, hányás. Ilyen esetben azonnal orvost kell hívni!

Forrás: smartparenting.com
Fotók: Facebook/Paige Ferguson, kezdőfotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.05.11