Nagy autós gyerekülés teszt 2018: ezek az autósülések buktak meg a vizsgálaton! - Részletes értékelőtáblázattal

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Nagy autós gyerekülés teszt 2018: ezek az autósülések buktak meg a vizsgálaton! - Részletes értékelőtáblázattal A német ADAC 23 gyerekülést vizsgált, továbbá első ízben teszteltek olyan gyermekeknek szánt autósülést, melyben beépített légzsák is található. A 23 gyermekülésből végül 3 nem ment át a teszten - a cikkben részletezzük, melyekről van szó. A német autóklub, az ADAC időről időre teszteli a gyerekboltok kínálatát, így segítve a szülőket a döntésben, hiszen számos gyártó kínálja már a megfizethetőbb vagy éppen borsos árú gyermeküléseit.

23 ülésből 3 nem ment át a teszten
Legutóbbi vizsgálatuk eredményét 2018. május 22-én tették közzé a hivatalos weboldalukon. A vizsgálat alkalmával 23 ülést vettek górcső alá, továbbá első ízben vizsgáltak olyan gyermekeknek szánt autósülést, melyben beépített légzsák is található. A 23 gyermekülésből végül 3 nem ment át a teszten - a cikkben részletezzük, melyekről van szó.

Melyik gyerekülések buktak meg a teszten és miért?
A Concord Ultimax i-Size fantázianevű ülésbe biztosan nem ültetnénk a gyermeket - ez az ülés veszélyesnek ítéltetett, egy baleset során biztos, hogy nem védené meg a benne ülőt. Mint a törésteszten kiderült, frontális ütközéskor az ülés kerete több részre tört, így védelmi funkcióját nem tudná ellátni. Mindenesetre a tesztre reagálva a gyártó ígéretet tett, hogy kivonják a forgalomból és nem gyártják többet ezt a fajta ülést.

A Jané Gravity és az Avionaut Ultralite + IQ base elnevezésű ülésekkel nem biztonsági, hanem károsanyag-problémák akadtak, ezért nem mentek át a teszten. Míg előbbi huzatában nagy mennyiségben mutattak ki rákkeltő vegyszert, nevezetesen naftalint, utóbbi huzatában egy szintén rákkeltő égésgátló anyagot, TCPP-t találtak.

Milyen szempontok alapján értékelték a gyereküléseket?
Az autósüléseknél egyébként mindenekelőtt azt nézték, mennyire biztonságosak, emellett a könnyen kezelhetőség, az ergonomikus kialakítás és a károsanyag-tartalom is lényeges szempont volt az értékelésnél.

Végül az összértékelés alapján 17 modell kapott jó (+) minősítést, 2-őt megfelelőnek (o) ítéltek, 1 autósülést elégségesnek találtak (ø) és - mint említettük - 3 volt olyan, amelyik megbukott (-) a teszten. Nagyon jó (++) minősítést egyetlen ülés sem kapott.

Először vizsgáltak beépített légzsákos gyerekülést
Először vizsgáltak beépített légzsákkal rendelkező modellt: a 650 Eurós (több mint 200 ezer forint) Maxi-Cosi Axissfix Air  összességében jó minősítést kapott. Mind frontális, mint oldalirányú ütközés esetén automatikusan kioldódik az övbe épített légzsák, mely plusz védelmet nyújt a gyermek fejének.

Érdemes tájékozódni gyerekülés-vásárlás előtt
Az ADAC arra is felhívja a szülők figyelmét, hogy egy esetleges gyermekülés vásárlás előtt tájékozódjanak, nézzenek utána a kínálatnak, akcióknak, és hogy melyik termék milyen eredményt ért el a teszteken. A vételár és a termék minősége nem feltétlenül áll egyenes arányban egymással - ezt támasztja alá például, hogy az Avionaut Ultralite a maga 400 Eurós árával a prémium árkategóriába esik, mégis megbukott a teszten. Ugyanakkor a szerényebb árfekvésű, már 170 Eurós áron beszerezhető 9-36 kilóig ajánlott Joie Traver Shield összességében a legjobbak között teljesített a teszten.

9 kilónál kisebb gyereket csakis menetiránnyal szemben!
Továbbá a szülők mindenképpen figyeljenek rá, melyik irányba teszik az üléseket az autóba. Javaslatuk szerint 9 kilónál kisebb csecsemőket semmi esetben sem szabad a menetirányba fordítani, még akkor sem, ha olyan ülésről van szó, ami mindkét irányban (menetirány, illetve annak háttal) a gépkocsiba rögzíthető - ilyenkor is ne a szülők kényelme, hanem a baba biztonsága legyen fontos.

Részletes teszteredmény
Itt nézheted meg táblázatba rendezve, mely üléseket vizsgálták! Az egyes pontok alatt az életkor szerinti bontást láthatod:
1, 1 éves korig
2, másfél éves korig
3, 4 éves korig
4, 7 éves korig
5, 12 éves korig

Az oszlopok elnevezései:
- Modell neve
- Tesztelés éve
- Ára (Euróban - körülbelüli érték)
- Isofix van (ja) vagy nincs (nein)
- ADAC ítélet
- Biztonság (Sichercheit)
- Kezelhetőség (Bedienung)
- Ergonómia
- Káros anyagok (Schadstoffe)
- Minőség/Tisztíthatóság (Verarbeitung/Reinigung)
- Hány centis babáknak/gyermekeknek ajánlott
- Hány kilós korig ajánlott



Forrás: ADAC
Kezdőfotó: Pixnio

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.05.23