Sziámi ikrek születtek! A koponyájuknál nőttek össze a kislányok, egyelőre még nem tudják őket szétválasztani

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Sziámi ikrek születtek! A koponyájuknál nőttek össze a kislányok, egyelőre még nem tudják őket szétválasztani A koponyájuknál nőttek össze a kis sziámi ikrek, és hamarosan alávetik őket az elválasztó műtétnek, csak meg kell várni, amíg egyenként elérik a 10 kilós súlyt. A koponyájuknál nőttek össze a kis sziámi ikrek, és hamarosan alávetik őket a szétválasztó műtétnek, értesült a Daily Mail.

Hármas ikrekként születtek
A kislányok hármas ikrekként, császármetszéssel születtek egy indonéz kórházban 2018. január 21-én (de a sajtó csak most értesült róla): Nadira és Nadiba sziámi ikrek, harmadik lánytestvérük viszont tőlük független, különálló testben látta meg a napvilágot.

Ahogy a szülők a lapnak elmondták, az orvosok teljesen meg voltak rökönyödve, amikor meglátták, hogy a hármas ikrek két tagja összenőtt. Szerencsére a picik jó egészségnek örvendenek, és a szüleik izgalommal vegyes félelemmel várják már a sorsdöntő műtétet.



- Nagyon nehéz nekem is és a feleségemnek is, hogy így kell őket látnom - ismerte el az édesapa.

Eltérő a személyiségük
A kislányok anyukája azt is hozzátette, bár a koponyájuk közös, de az agyuk nem, így a kicsiknek már most két teljesen eltérő személyisége van. Bár picik még ahhoz, hogy önálló döntéseket hozzanak, azért már látszik, hogy megvan a saját akaratuk. Amikor például az egyikük aludna, a másikuk játszani akar, szóval nehéz összeegyeztetni a teendőiket.

A sziámi ikreket egyébként már átszállították a jakartai Cipto Mangunkusumo kórházba, ahol majd a műtétet is elvégzik rajtuk. A beavatkozással azonban az orvosok mindaddig várnak, amíg a lányok el nem érik az egyenként 10 kilós testsúlyt - ez feltehetően fél éven belül bekövetkezik.

Minden 200 ezredik szülésre esik egy sziámi ikres szülés
Az élve születések közül körülbelül minden kétszázezredikben jön világra sziámi ikerpár, és az életben maradásuk cseppet sem magától értetődő - ezt a Maryland Medical Center tanulmánya állítja, hozzátéve, hogy a sziámi ikrek 35%-a a születés utáni első napot sem éli túl.



Mitől függ a szétválasztás sikeressége?
A szétválasztott ikrek túlélése több tényezőtől is függ: nem mindegy, hogy milyen szerveken osztoznak és hogy a test melyik részén vannak összenőve.

Bár az elmúlt évtizedekben a túlélési arány megnövekedett, szétválasztó műtétekre viszonylag ritkán kerül sor. A statisztikák azt mutatják, hogy 1950 óta a sziámi ikrek háromnegyede élte túl a szétválasztást - itt azokat az eseteket is beleszámították, ahol csak az egyik iker maradt életben. 

Olvasd el ezt is!
A fejüknél nőttek össze a bangladesi kislányok - Egy magyar orvoscsapat vállalta a bonyolult szétválasztó műtétet »

Forrás: Daily Mail
Fotók: Caters News Agency

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.06.04