Ezt a szót választották a 2018-as év gyerekszavának Nagy-Britanniában! - Biztos, hogy nem ez jutna eszedbe először

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ezt a szót választották a 2018-as év gyerekszavának Nagy-Britanniában! - Biztos, hogy nem ez jutna eszedbe először Az Oxford angol értelmező szótár kiadója az 500 Words (500 szó) elnevezésű versenyre beérkezett pályaműveket elemezve jutott arra, hogy az 5-13 éves korosztály írásaiban a műanyag szó előfordulási aránya növekedett a legjobban. A műanyagot nyilvánította a 2018-as év gyerekszavának az Oxford University Press (OUP), értesült az MTI.

Az Oxford angol értelmező szótár kiadója a BBC Radio 2 által meghirdetett 500 Words (500 szó) elnevezésű versenyre beérkezett pályaműveket elemezve jutott arra, hogy az 5-13 éves korosztály írásaiban a műanyag szó előfordulási aránya növekedett a legjobban az előző évhez képest.

A műanyag lett az év gyerekszava
A csaknem 135 ezer (!) beküldött történetben 3359-szer szerepelt a műanyag szó, ami 100 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Természetesen voltak olyan szavak, melyeket ennél sokkal többször említettek, de itt nem ezt értékelték - azt a szót választották meg az év gyerekszavának, melyet a tavalyi évi említéséhez képest most sokkal nagyobb arányban használtak.

A jelek szerint David Attenborough: Blue Planet II (A kék bolygó 2.) című sorozata volt nagy hatással a gyerekekre, akik egyebek között a The Plastic Shore (A műanyag part) és a The Evil Mr Plastic (A gonosz Műanyag úr) címmel írtak novellákat.



Milyen szavakat használtak még sokat a brit gyerekek?
A történetekben gyakran szerepeltek továbbá az unikornis és a Fortnite (egy számítógépes játék neve) szavak, valamint az újrahasznosítás, a csomagolás, a szennyezés, a műanyagpalack, a műanyagzacskó és a műanyaghulladék kifejezések előfordulási aránya is növekedett.

- A gyerekek megmutatták, tisztában vannak azzal, hogy a műanyagok milyen hatást gyakorolnak a környezetünkre, és hogy mindez milyen hatással lesz a jövőjükre - mondta Vineeta Gupta, az Oxford University Press gyermekszótárakért felelős vezető munkatársa.

A (video)játék (game) szó előfordulása tavalyhoz képest 66 százalékkal növekedett a 2018-as pályaművekben, elérve a 30 ezer említést, a játékkal összefüggő kifejezések, mint a konzol és a noob (tapasztalatlan játékos), használata ugyancsak erősödött.

A történetekben gyakran jelent meg a játék (gaming) a függőséggel összefüggésben, valamint az olyan felnőttek is, akik nem bírnak elszakadni a közösségi médiától.

A gyerekek többször használták a Brexit kifejezést is, de leginkább csak mint a hírekben megjelenő fogalmat vagy unalmas beszédtémát. A történetekben gyakran szerepelt továbbá Donald Trump neve, amely 2017-ben elnyerte az év gyermekszava címet. Az amerikai elnök idén is megőrizte vezető helyét a gyerekek által legtöbbet említett élő emberek rangsorában, maga mögé utasítva a portugál labdarúgót, Cristiano Ronaldót.

Megjelentek - és nem csak a lányok írásaiban - a történelmi nőalakok is, mint például Emmeline Pankhurst politikus, aktivista, a Szüfrazsett Mozgalom alapítója vagy Amelia Earhart, akit az első jelentős női pilótaként tartanak számon.

Az írásokban a Minecraft, a Snapchat, Korea és a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyház is többször megjelent.

A gyerekek bátran használták a fantáziájukat
A gyerekek csodálatos fantáziájáról árulkodik, hogy sokan éltek szójátékokkal, kreáltak egyedi kifejezéseket vagy éppen új, (magyarra nehezen lefordítható) mitikus teremtményeket hoztak létre a képzelőerejükkel - ez utóbbira példa egy 11 éves kislány írásában a "mermicorn", ami egy sellő (mermaid) és egy unikornis (unicorn) keresztezésével jött létre.

A verseny szervezői pénteken hirdetik ki a történetíró pályázat nyertesét.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.06.07