Figyelem! Ezek a rollerek, kismotorok, etetőszékek veszélyesek a gyerekre! - 38 terméket kellett kivonni a forgalomból

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem! Ezek a rollerek, kismotorok, etetőszékek veszélyesek a gyerekre! - 38 terméket kellett kivonni a forgalomból Gyermekjátékokat, játszószőnyegeket, rollereket, etetőszékeket vizsgáltak - a közel 100 termékből 38 nem felelt meg az előírásoknak - mi volt a probléma? Melyik termékekről van szó? Gyermekjátékokat, játszószőnyegeket, rollereket, etetőszékeket vizsgáltak - a közel 100 termékből 38 nem felelt meg az előírásoknak, áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium hivatalos oldalán közzétett közleményben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a magyar családok, különösen a gyermekek biztonsága érdekében közel 100 terméket, köztük gyermeketetőszékeket, bébikompokat, lábbal hajtható kismotorokat, játékrollereket, játszószőnyegeket és plüssjátékokat vizsgált meg.

A fogyasztóvédelmi hatóság 38 terméket kivont a forgalomból, húszat pedig a vásárlóktól is visszahívtak.

Közel 100 gyerekterméket vizsgáltak
Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma a balesetek megelőzése érdekében rendszeresen vizsgálja a gyerekek által gyakran használt eszközöket, kiszűri közülük a veszélyeseket. A termékek esetleges kockázatait – mint például a felborulás lehetősége vagy a leszakadó részek miatti fulladásveszély – kizárólag laboratóriumi vizsgálatokkal lehet megállapítani, a vásárló erről előzetesen nem tud érdemben tájékozódni.
 

Veszélyes gyerektermékek, játékok


A most megvizsgált
- 10 gyermeketetőszékből 3 nem felelt meg
- 8 bébikompból 2 nem felelt meg
- 5 tricikliből 4 nem felelt meg

A játékok közül
- 10 játékrollerből 6
- 25 lábbal hajtható kismotorból 5
- 20 játszószőnyegből 5
- 20 plüssjátékból pedig 13 esetében találtak a labor kockázatot.

Mi volt a probléma a termékekkel?
A vizsgált etetőszékek esetében egyrészt a stabilitás nem bizonyult megfelelőnek, fennállt a felborulás veszélye. Másrészt a termékek szerkezeti felépítésében is találtak balesetveszélyes elemeket: a nem megfelelő méretű lyukak, rések, nyílások sérülést, ujjtörést okozhatnak.
Itt találod a vizsgált bébikompokat és etetőszékeket, a vizsgálati eredménnyel együtt »

A játékjárművek ellenőrzése során főként a termékek stabilitását, a kormányszerkezetek kialakítását, a kormánycsövek szilárdságát, a kerekek méretét, a hegyes, éles elemeket, szerkezeti kialakításokat kifogásolták.
Itt találod a vizsgált játékkerékpárokat és játékjárműveket, a vizsgálati eredménnyel együtt »

A játszószőnyegek és plüssjátékok esetében a leszakítható kisméretű alkatrészek okozta fulladásveszély miatt vontak ki több terméket is a forgalomból. A veszélyesnek bizonyult típusok tételes listája a kormányzati honlapon elérhető.
Itt találod a vizsgált játszószőnyegeket és plüssállatokat, a vizsgálati eredménnyel együtt »

A vizsgálaton megbukott termékek a gyermekek biztonsága érdekében lekerültek az üzletek polcairól. A járási hivatalok intézkedtek a 38 nem megfelelő termék forgalomból történő kivonásáról, 20 termék esetében pedig a vásárlóktól történő visszahívásról.

Forrás: kormany.hu/Innovációs és Technológiai Minisztérium

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.06.14