Felrobbant egy ugráló játék a strandon, miközben rajta volt egy hároméves kislány! Nem élte túl a balesetet

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Felrobbant egy ugráló játék a strandon, miközben rajta volt egy hároméves kislány! Nem élte túl a balesetet Meghalt egy hároméves kislány, miután felrobbant az az ugráló játék, amin éppen tartózkodott. Ez nem az első eset, hogy egy felfújható játék tragédiát okoz. Mire figyelj, ha ugrálóvárazik a gyermeked? Gyerekrendezvények, strandok közkedvelt gyerekjátékai a különböző felfújható várak, csúszdák - ám abba már kevesebben gondolunk bele, hogy mindezek akár életveszélyesek is lehetnek.

Felrobbant a felfújt játék
Szomorú baleset árnyékolta be a vasárnapi strandolást a norfolki Gorleston strandon, mely a környékbeliek kedvenc helye, ha a hőmérő higanyszála közelíti a 30 fokot. Egy felfújhatós gyermekjáték ugyanis váratlanul - eddig ismeretlen okból - szabályosan felrobbant a strandon, a rajta ugrándozó hároméves kislányt pedig a légnyomás hat méterre dobta fel a levegőbe.

- A szemtanúk egy hangos robajt hallottak a baleset előtt, de egyelőre nem tudjuk, hogy mi okozhatta a robbanást, a nyomozás ennek felderítésére irányul majd   az elkövetkező néhány napban - nyilatkozta Roger Wiltshire felügyelő a The Guardiannek.

Felrobbant egy ugráló játék a strandon, miközben rajta volt egy hároméves kislány! Nem élte túl a balesetet
A kis Ava-May Littleboy (forrás: Facebook)

Hiába vitték kórházba
A kislány, akit Ava-May Littleboyként azonosítottak, súlyosan megsérült, a zuhanás következtében megállt a szíve. A mentők pár percen belül kiérkeztek hozzá, és rögtön megkezték az újraélesztést, majd a közeli James Paget kórházba szállították, de sajnos hiába a gyors orvosi beavatkozás, az életét nem sikerült megmenteni.

Be kellene tiltani az ugrálóvárakat?
A tragédia kapcsán Robert Halfon konzervatív párti képviselő is hallatta szavát: a Twitteren emlékeztetett arra, ez már nem az első tragédia, amit ugrálóvár okoz. Mint ismeretes, 2016 márciusában egy hétéves kislány hunyt el, miután az ugrálóvárat, amin játszott, felkapta a szél és közel 300 méteren át görgette lefelé egy dombon - a kislány olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás után meghalt (a balesetért felelősnek talált üzemeltető házaspárt egyébként 3 év börtönre ítélték emberölésért idén májusban - a szerk.). A politikus ezért bejelentette, azon lesz, hogy ideiglenesen betiltsák az ugrálóvárakat, mivel láthatóan balesetveszélyesek.

Felrobbant egy ugráló játék a strandon, miközben rajta volt egy hároméves kislány! Nem élte túl a balesetet
A tragédia helyszíne

Erre reagálva a Big Bounce ugrálóvár-kölcsönző tulajdonosa, Matt Biggs fontosnak tartotta tisztázni, a mostani balesetben NEM ugrálóvár robbant fel, hanem egy úgynevezett felfújható trambulin. A kettő között lényeges különbség van: míg a felfújható trambulinba levegőt eresztenek, majd a kellő keménység után elzárják a levegő útját, addig az ugrálóvárban folyamatos a levegőáramlás - erről gondoskodik a kompresszoros légbefúvás, illetve az apró szelepek, melyeken át ugráláskor távozik a levegő. Ennélfogva viszont egy ilyen szerkezet nem is tud felrobbanni...

Mire figyelj, ha ugrálóvárazik a gyermeked?
A gyerekek szeretnek ugrálóvárazni, mindazonáltal van néhány dolog, amire fontos odafigyelned szülőként, hogy ez a lehető legbiztonságosabban történjen.

Az első és legfontosabb szabály: soha ne hagyd, hogy gyermeked felügyelet nélkül használja a légvárat, ugrálóvárat. A legjobb, ha a játékot kezelő személyzet mellett te is ott vagy, hiszen történhetnek apróbb balesetek a gyerekek között.

Emellett arra is jó ügyelni, hogy lehetőleg hasonló korú/súlyú gyerekek legyenek a játékon, nem beszélve arról, hogy ha - felügyelet nélkül - túl sok gyerek próbálja használni a játékot, akkor az instabillá válhat. Ezenfelül az sem árt, ha körbenézel a játék körül, hogy valóban megfelelően van-e rögzítve - így elkerülve, hogy a vár felboruljon vagy a szél feldöntse.

Forrás, fotók: Irish Mirror, The Guardian
Kezdőfotó: Pxhere (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.07.03