Ezért nem tudják, hogyan hozzák fel a thaiföldi gyerekeket a barlangból! - Már nem sok ideje maradt a mentőosztagoknak

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ezért nem tudják, hogyan hozzák fel a thaiföldi gyerekeket a barlangból! - Már nem sok ideje maradt a mentőosztagoknak A Magyar Barlangi Mentőszolgálat szakmai vezetője szerint nem tudni, mennyi időbe telik, amíg felhozzák az észak-thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt diákokat. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat szakmai vezetője szerint nem tudni, mennyi időbe telik, amíg felhozzák az észak-thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt diákokat.

Búvármódszerrel nem lehet őket kihozni
Horváth Richárd az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában azt mondta, szerinte búvármódszerrel nem lehet kihozni őket, mert nagyon nehezek a körülmények. Hasonló esetekben korábban lyukat fúrtak a barlangba és kapszulákban hozták fel a bent rekedteket, de a szakemberek nem tudják rendesen felmérni a terepet. Ennek oka, hogy a monszun miatt folyamatosan esik az eső.

Szűk járatok és nagy sodrás
Kovács Márton barlangász azt mondta, a búvárok arról számoltak be, hogy "nulla" látótávolság mellett merültek, nagy sodrásban és rendkívül szűk járatokon át jutottak el a diákcsapatig; a fiatalok azért szorultak be, mert az esőzés miatt megemelkedett a vízszint, elzárva a barlang kijáratát.

Horváth Richárd szerint ha eláll az eső, akkor van arra esély, hogy a búvárok a vizes szakaszokon egyenként áthozzák a diákokat.

Június 23. óta a barlangban vannak
Mint ismeretes, a 11 és 16 év közötti gyerekek a fociedzőjükkel együtt tűntek el még június 23-án - annyit tudtak róluk, hogy az edzés után feltehetően még bementek egy barlangba, a felszerelésüket ugyanis megtalálták a barlang kijárata előtt. Ám akkora eső zúdult a környékre, hogy az eltorlaszolta a kijáratot, így kijönni már nem tudtak.

Kilenc napig nem adtak életjelet, az optimistább feltételezések szerint bizonyára megtalálták a barlangrendszerben azt a helyet, amely magasabban fekszik, így esőzések alatt is szárazon marad.



Nem tudják, hogyan hozzák ki őket
Végül búvárokkal sikerült bejutni a barlangba, és megtalálták őket, a gyerekek már videóüzenetet is küldtek szüleiknek. Bár eleinte arról szóltak a hírek, hogy több hónapba is beletelik, mire kihozzák őket, ezt később cáfolták a thai hatóságok. Ugyanakkor még mindig nem lehet tudni, hogyan sikerül majd felszínre hozni csapatot - a tervek között szerepel, hogy megtanítják a fiúkat búvárkodni, illetve az is, hogy valamilyen módon "lecsapolják" a vizet a barlangból, és akkor ki tudnának gyalogolni, esetleg felülről fúrnak kijáratot és egyenként kiemelik őket.

Akárhogy is, a hatóságok most versenyt futnak az idővel - a hétvégére ugyanis újabb nagy esőzéseket jósolnak, így ha addig nem mentik ki őket, akkor az is előfordulhat, hogy valóban négy hónapra elzárja őket a lezúduló víz a külvilágtól és a további élelmiszer-utánpótlástól.

A gyerekek egyébként a körülményekhez képest jól viselik a helyzetet, fizikailag legyengültek a több napi éhezés miatt. Mindenesetre a felfedezésük óta kaptak fóliatakarót, élelmet (mindenre felkészülve 4 hónapra elegendő ételt és italt), és több haditengerészeti búvár is velük van, hogy könnyebben vészeljék át a megpróbáltatásokat.

Forrás: MTI, The Guardian
Fotó: indianexpress.com

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.07.05