Friss! Az első fotók Lajos herceg keresztelőjéről! - Ilyen tündéri volt Katalin és Vilmos kisfia a ceremónián

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Friss! Az első fotók Lajos herceg keresztelőjéről! - Ilyen tündéri volt Katalin és Vilmos kisfia a ceremónián Nagy nap volt 2018. július 9-e a legkisebb herceg, Lajos életében - Vilmos herceg és Katalin hercegnő legkisebb gyermekét ugyanis megkeresztelték. Nagy nap volt 2018. július 9-e a legkisebb herceg, Lajos életében - Vilmos herceg és Katalin hercegnő legkisebb gyermekét ugyanis megkeresztelték.

A 11 hetes herceget - aki a brit uralkodó hatodik dédunokája - Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága keresztelte meg a londoni a St. James-palota királyi kápolnájában, szűk családi és baráti körben.

A 2018. április 23-án született gyermek a Lajos Artúr Károly - Louis Arthur Charles - neveket kapta, hivatalos megszólítása Ő Királyi Fensége, Louis - vagyis Lajos -, Cambridge hercege.


Lajos herceg 3 napos korában

Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója - és Katalin is a Cambridge hercege, illetve hercegnője címet viseli 2011 áprilisában kötött házasságuk óta, két idősebb gyermekük, a 2013. július 22-én született György herceg és a hároméves Charlotte hercegnő hivatalos titulusa is ez.

Nem voltak jelen a dédszülők
A hétfői ceremónián nem voltak jelen a dédszülők, vagyis a 92 esztendős II. Erzsébet királynő és férje, a 97 éves Fülöp edinburghi herceg. A Buckingham-palota - a királyi család első számú londoni rezidenciája - közleményben hangsúlyozta, hogy ennek nem egészségi okai vannak, arról van szó, hogy az uralkodó a héten igen sűrű programot bonyolít, mindenekelőtt Donald Trump amerikai elnök csütörtökön kezdődő hivatalos látogatására kell készülnie.

Jelen volt ugyanakkor Sussex hercege és hercegnője, vagyis Harry herceg és amerikai felesége, Meghan Markle, akik május 19-én esküdtek örök hűséget egymásnak.

Tradicionális ruhát viselt
Lajos herceg hagyományos stílusú keresztelőruhában érkezett a hétfői ceremóniára. A ruha pontos másolata volt annak a csipkézett öltözetnek, amelyben összesen 60 királyi bébit kereszteltek meg, köztük VII. Eduárd király óta az összes uralkodót.

Az eredeti azonban 1841-ben készült, utoljára Eduárd hercegnek, II. Erzsébet királynő legkisebb fiának kislánya, Lady Louise Windsor viselte 2004-es keresztelőjén. Aztán elkészítették a pontos másolatát (kivéve, hogy a színe most már nem fehér, hanem krémszínű), és  először 2008-ban használták, Edward herceg legkisebb gyermeke és egyedüli fia, James (Jakab) severni vikomt keresztelőjekor. Azóta pedig Lajos herceg a nyolcadik nemesi gyermek, aki viseli a keresztelőjén - testvéreit, György herceget és Sarolta hercegnőt is ebben keresztelték meg.

De nem ez az egyetlen hagyomány, amit követnek: a kereszteléshez használt szenteltvizet egyenesen a Jordán folyóból szállítják a St. James Palotába - a Biblia szerint Jézust is a Jordán folyó vízében keresztelte meg Keresztelő Szent János.

lajos herceg keresztelő - nyers
György herceg keresztelője 2013-ból és Sarolta hercegnőé 2015-ből - mindkét gyermek ugyanabban a díszes ruhában

6 keresztszülője van
Lajos hercegnek szülei hat keresztszülőt választottak, 3 keresztanyát és 3 keresztapát. Köztük volt Nicholas van Cutsem, a brit hadsereg őrnagya, Vilmos és Harry gyermekkori barátja, valamint Guy Pelly, a két herceg másik közös és bizalmas jó barátja, a londoni Ritz szállóhoz közeli exkluzív éjszakai klub, a Mahiki - Vilmos és Harry hajdani kedvenc londoni ivója - egyik volt tulajdonosa. Ugyancsak keresztszülő lett Katalin hercegnő unokahúga, Lucy Middleton. Ők mindannyian részt vettek a 40 perces vallási ceremónián, amely délután 4 órakor vette kezdetét a tölgyfa borítású kápolnában.

Vilmos és Katalin hétfőn megkeresztelt harmadik gyermeke - nagypapája, Károly trónörökös, édesapja, Vilmos herceg, valamint bátyja, György herceg és nővére, Sarolta hercegnő után - az ötödik a brit trónutódlási sorban.

Érdekesség, hogy már előre kitudódott egy keresztelőajándék, melyet Harry hercegtől kapott a kis Lajos: a Micimackó első példányát ajándékozta neki keresztelője alkalmából.

Katalin ruhája ismerős lehet...
Katalin hercegnő egyébként - csakúgy, mint két másik gyermeke keresztelőjén is - most is egy Alexander McQueen ruhát viselt. A krémszínű ruha ismerős lehet azoknak, akik figyelemmel követik a hercegnő öltözködését, ugyanis ezt viselte Harry herceg és Meghan Markle esküvőjén is.
 

Nézegess képeket Lajos herceg keresztelőjéről!



Katalin hercegnő, Vilmos herceg és a gyermekeik: György herceg, Sarolta hercegnő és a kis Lajos


A várandós Pippa Middleton (Katalin húga), valamint annak férje; Harry herceg és felesége, Meghan Markle


A boldog nagyszülők: Katalin hercegnő szülei, valamint Vilmos herceg édesapja, Károly herceg feleségével, Camillával


A kis Lajos édesen aludt anyukája ölében


Az sem zavarta, hogy Katalin hercegnő kedélyesen beszélgetett az érsekkel


A kis Lajos közelről

Forrás, fotók: MTI, Facebook/The Royal Family (Associated Press)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.07.10