Gyermekkereskedelemmel foglalkozó klinikát lepleztek le, kisbabákat adtak el külföldi pároknak Ukrajnában

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Gyermekkereskedelemmel foglalkozó klinikát lepleztek le, kisbabákat adtak el külföldi pároknak Ukrajnában Az ukrán hatóságok lelepleztek egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát Kijevben, amely éveken át hamis dokumentumokkal külföldre adott el ukrán béranyák által megszült gyermekeket. A hatóságok több száz béranya kilétét azonosították. Az ukrán hatóságok lelepleztek egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát Kijevben, amely éveken át hamis dokumentumokkal külföldre adott el ukrán béranyák által megszült gyermekeket - hozta nyilvánosságra Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök hétfőn Kijevben.
 
Jurij Lucenko főügyésszel közösen tartott sajtótájékoztatóján a rendőrségi vezető elmondta, hogy a hatóságok több száz béranya kilétét azonosították. A klinikát egy 41 éves külföldi állampolgárságú férfi hozta létre Ukrajnában még 2011-ben. Knyazjev ugyanakkor nem fedte fel sem a klinika, sem férfi nevét.
 

Gyermekkereskedelemmel foglalkozó klinikát lepleztek le Ukrajnában


A gyermekkereskedelem pontos menete
A klinika úgy működött, hogy a külföldi párok több esetben a béranya mesterséges megtermékenyítésekor nem is tartózkodtak Ukrajnában, és az eljáráshoz szükséges saját biológiai anyagot - spermát, illetve petesejtet - sem adtak. A meghamisított dokumentumokban viszont úgy szerepeltek, mint a gyermek biológiai szülei. Ez alapján állították ki nekik a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, és vihették ki az újszülöttet külföldre.



Súlyos összegeket fizettek a gyerekekért
A főügyész példaként hozott egy olasz párt, akik 2011 októberében vittek ki ily módon egy újszülött gyermeket az országból. A klinika a "szolgáltatásért" 32 ezer eurót kapott, a béranya 6 ezer eurót - tette hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ukrán hatóságok megállapították azoknak a személyazonosságát is, akik toborozták és kifizették a béranyákat, legalizálták a befolyó pénzt, továbbá azokét, akik a külföldiekkel foglalkoztak, illetve reklámozták a klinikát.

Egyelőre nem tudni, pontosan hány gyermeket adtak el külföldi pároknak
Az ukrán hatóságok külföldi partnerszervekkel is kapcsolatba léptek, hogy feltárják, konkrétan hány gyermek került ki az országból illegálisan külföldre. Eddig 16 hivatalos megkeresést küldtek más államokba, hogy DNS-teszteket és egyéb vizsgálatokat kérjenek olyan konkrét személyektől, akik esetében felvetődött a gyanú, hogy nem a biológiai szülei az általuk nevelt gyermeknek. "Amikor megkapjuk a válaszokat derül majd ki, mekkora volumenű is ez a bűncselekmény" - jegyezte meg Knyazjev.

Hallottál a béranyáról, aki a saját unokáit szülte meg? »

Új jogi szabályozás szükséges a további esetek kivédésére
Rámutatott arra is, hogy éppen ez a nyomozás derített fényt arra, hogy az ukrán jogszabályokban is vannak hiányosságok. "A parlamenthez fordulunk, hogy az egészségügyi minisztériummal együttműködve dolgozza ki a világos jogi szabályozási keretet, amely pontosan meghatározza, hogy az ehhez hasonló esetekben mi bűncselekmény, és mi nem az" - tette hozzá a rendőrfőnök.
 
Olvasd el ezt is: Magyarországon mire számíthatnak a meddőséggel küzdő párok? »

Forrás: MTI
Fotó: Pxhere

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.07.17