A zebrán ütött el két gyermeket egy férfi Tatán! Nem a körülményeknek megfelelően vezetett, mindkét gyermek megsérült

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


A zebrán ütött el két gyermeket egy férfi Tatán! Nem a körülményeknek megfelelően vezetett, mindkét gyermek megsérült A férfi az esőben, a nedves, csúszós úton a kijelölt gyalogos átkelőhelyet nem megfelelő sebességgel közelítette meg, ezért nem biztosított elsőbbséget az átkelőhelyen szabályosan haladó két kiskorú sértettnek. Ügye most került bíróság elé. A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt emelt vádat azzal az elkövetővel szemben, aki 2017. február 1-én Tatán kiskorúakat ütött el a gyalogos átkelőhelyen személygépkocsijával - írja az Ügyészség július 17-i közleményében..

Nem a körülményeknek megfelelően vezetett
Az elkövető Tatán éjszakai sötétségben, közvilágítással rendelkező útszakaszon, nedves, csúszós aszfaltburkolatú úton, esőben történő közlekedése során a személygépkocsijával a kijelölt gyalogos átkelőhelyet nem fokozott óvatossággal, és nem megfelelő sebességgel közelítette meg, ezért nem  biztosított elsőbbséget az átkelőhelyen szabályosan haladó két kiskorú gyereknek.



Az egyik gyermeknek maradandó sérülése lett
A férfi gépjárműve bal elejével az egyik gyermeknek úgy neki ütközött, hogy a gyermek előbb a motorháztetőre, majd az aszfaltra zuhant, ezáltal három hónap alatt gyógyuló arccsonttörése, valamint jobb térdének elülső keresztszalag szakadása keletkezett. A keresztszalag sérüléséből a térd kis fokú mozgáskorlátozottságával járó maradandó fogyatékosságként értékelhető állapot alakult ki.

A másik gyermek sérülése 8 napon belül gyógyult
A jármű vezetője a személygépkocsi visszapillantó tükrével a másik gyermeket is elsodorta, amely miatt neki nyolc napon belül gyógyuló csípőzúzódást okozott.

Bíróság előtt kell felelnie
A baleset ügye most került bíróság elé. Az ügyészség a vádiratában - a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben - végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását, a közúti járművek vezetésétől meghatározott időre történő eltiltását és a felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta. Az elkövető  cselekményét a Tatai Járásbíróság bírálja el.
 

Mire tanítsd meg a gyermeked a nyári szünetben? - a Rendőrség tanácsai


Közös felelősségünk, hogy a nyári szünetben is fokozottan odafigyeljünk a gyerekekre, akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekednek, áll a rendőrség hivatalos honlapján közzétett felhívásban.

A gyermekek a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb résztvevői a közlekedésnek, még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, és figyelmük sem mindig eléggé koncentrált. A közlekedési szabályok megtanítása, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása éppen ezért megóvhatja őket a balesetektől, sőt, akár életmentő is lehet.

Tehát, mi felnőttek:
- A nyári hónapokban figyeljünk fokozottan a gyerekekre - mindig tudjunk arról, a gyermekünk hol, kivel van, mikor ér haza; strandolás közben se tévesszük szem elől.
- Tanítsuk meg gyerekeinknek a legfontosabb közlekedési szabályokat - egyebek közt tudják, hogyan kell átkelni a zebrán, mire figyeljenek egy kereszteződésben, hogyan közlekedjenek biciklivel.
- Tudatosítsuk bennük a lehetséges veszélyes helyzeteket - mondjuk el például nekik, hogy a zebránál is mindig nézzenek körül, a bicikliút sem száguldozásra való.
- És a legfontosabb: mindig mutassunk jó példát számukra - ha mi átrohanunk a piros lámpánál, akkor a gyermekünk sem tanulja meg, hogy ez tilos és életveszélyes, akármennyire is bizonygatjuk ezt neki szóban.

A vakáció veszélyeit kisfilmben is feldolgozta a rendőrség, nézd meg akcióban Vakáció kapitányt! »

Forrás: ugyeszseg.hu, police.hu
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.07.18