Hányást, hasmenést, súlyos görcsöket okozhat a slime! Kiderült: nem csak a házi, hanem a bolti slime is veszélyes a gyerekre

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Hányást, hasmenést, súlyos görcsöket okozhat a slime! Kiderült: nem csak a házi, hanem a bolti slime is veszélyes a gyerekre 11 tesztelt slime közül 8 az egészségre ártalmas mennyiségben tartalmaz bórt - azaz bórtartalmuk meghaladja az EU által engedélyezett 300mg/kg mennyiséget. Miért veszélyes a bór, a borax? Van borax nélküli slime recept? Az utóbbi évek nagy slágere is a műtakony, trutyi, más néven a slime. Youtube-videók és tutorialok sokasága jelent már meg házi slime-recepttel, és a boltokban is sokféle kapható.

Miért veszélyes a bór, illetve a borax?
Amiben a házi és a bolti slime-ok többsége megegyezik, hogy tartalmaznak kisebb-nagyobb mértékben boraxot - ez a vegyi anyag teszi ugyanis nyúlóssá és formálhatóvá az amúgy is különféle vegyszerekből és háztartási szerekből (sampon, mosogatószer, borotvahab, ragasztó, és még ki tudja, mi) összekotyvasztott slime-ot.

Bár eleve nem szerencsés dolog gyerekeknek házilag bórral kísérletezgetni (a borax a bórsav nátriummal alkotott sója), hiszen könnyen túladagolható, de most azt is kimutatták, hogy a bolti slime-ok sem mindig megbízhatóak.



A Which? elnevezésű brit fogyasztóvédelmi csoport vette górcső alá a különféle, kereskedelemben kapható slime-okat, és arra jutottak, hogy a 11 tesztelt termék közül 8 az egészségre ártalmas mennyiségben tartalmaz bórt - azaz bórtartalmuk meghaladja az EU által engedélyezett 300mg/kg mennyiséget. Sőt, volt olyan, amelyben négyszer annyi bórt találtak, mint engedélyezett! Itt találod meg a vizsgált slime-okat »

A megengedettnél több bórt tartalmaztak
A teszten a legrosszabb eredményt produkálta a Toysmith Jupiter Juice pink változata, mely 1400 mg/kg bórt tartalmaz, a CCINEE Pink Fluffy Slime-ban 1000 mg/kg, a Corso Dodolu Crystal Slime Magic Clayben pedig 980 mg/kg bórt mértek. Mindegyik terméket forgalmazza egyebek közt az Amazon is (bár a teszteredmények hatására állításuk szerint levették őket a polcokról), de feltehetően több online oldalon is fellelhetők.

A szülőknek nincs könnyű dolguk, hiszen a tesztelt termékek többségén elég szegényes az összetevők listája, a házilag készített slime-oknál pedig szintén nehéz mértéket tartani.

A probléma egyébként nem csupán Nagy-Britanniában létezik: a Which? megemlíti az olasz Altroconsumo fogyasztóvédelmi csoportot, akik nemrégiben a magazinokhoz csomagolt ajándék slime-ok bórtartalmát vizsgálták, és mint kiderítették, a termékek harmada a megengedett mennyiségnél több bórt tartalmazott - vizsgálatuk eredményét az Olasz Egészségügyi Minisztérium felé is jelezték.

Mi az a bór?
Maga a bór egy félfém, az Európai Fogyasztóvédelmi Tudományos Bizottság tanulmánya alapján az Európai Unióban "reprodukciót károsító besorolást kapott. Az 1%-nál nagyobb bórtartalmú termékek mérgezőnek minősülnek és nem forgalmazhatóak a lakosság számára". Túladagolva súlyos hasmenést, hányást és görcsöket okozhat, de az Európai Vegyianyag-ügynökség arra is figyelmeztet, hogy egészségkárosító hatással lehet a meg nem született magzatra, meddőséget és szem-irritációt is kiválthat.

Mi az a borax?
A borax mérgező anyag, többek között tisztítószerként, zománcként, kozmetikumokban, valamint élelmiszerekben adalékanyagként, biokémiában pufferoldatként, tűzoltó-anyagként, üvegszálakban, fémek tisztításánál, rovar- és gombaölőszerként, valamint egyéb vegyületek alapanyagaként használják. A szervezetből a vesén keresztül, nagyon lassan ürül ki - vesebántalmakat, májbántalmakat, és egyéb betegségeket válthat ki a Wikipédia szerint.
 

Slime recept borax nélkül


Szerencsére az interneten számos boraxmentes slime-recept is kering.

Most egy ehető slime-ot mutatunk, ehhez szükséges:
- 400 gramm cukrozott, sűrített tej
- 1 evőkanál (14 gramm) kukoricaliszt
- 10-15 csepp ételfesték, a színe miatt

A hozzávalókat keverjétek el, és kész is!
(Bár mi nem próbáltuk, így nem tudhatjuk, valóban összeáll-e slime-má a recept - mindenesetre egy biztos, ez nem mérgezi a gyereket!)

Forrás: Independent, Which?, Wikipédia, Wikihow
Fotó: goodhousekeeping.com (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.07.18