11 újszülött halt meg egy holland kísérletben, amelyben Viagrát adtak várandós kismamáknak

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


11 újszülött halt meg egy holland kísérletben, amelyben Viagrát adtak várandós kismamáknak 11 újszülött csecsemő halt meg egy holland gyógyszerkísérletben, amiben kutatók Viagrát adtak várandós anyáknak. A szerrel a méhlepény vérellátását próbálták serkenteni - helyette a szer tüdőproblémát okozott. Tizenegy újszülött csecsemő halt meg egy holland gyógyszerkísérletben, amiben kutatók Viagrát adtak a várandós anyáknak – írja a BBC-re hivatkozva az Index.

A kutatásban az eredetileg az impotencia kezelésére szolgáló szert azért adták be várandós kismamáknak, hogy megvizsgálják, a szer hatóanyaga segíti-e a méhlepény vérellátottságát.

Fejletlenebb méhlepényt próbálták növekedésre serkenteni
Olyan nőket választottak a kísérlethez, akiknek a szokásosnál fejletlenebb volt a méhlepényük - az ilyen környezetben növekvő magzatok kisebb súllyal születnek és a túlélési esélyeik is rosszak. A fejletlen méhlepényre egyelőre nincs gyógymód, ezért is próbálják megtalálni, hogyan serkenthető a méhlepény növekedése.



11 újszülött halt meg
A kísérletben 93 kismama kapta a Viagra hatóanyagát, a szildenafilt, míg 90 kismama placebót. A megszületett babáknól 20-nál alakultak ki tüdőproblémák, közülük mindössze hárman voltak a placebo-csoportból, a másik 17 babánál valószínűleg a szer okozta vagy fokozta a tüdőproblémát. Végül utóbbiak közül 11 újszülött hunyt el a komplikációk miatt.

A kísérletet a babák halála után azonnal felfüggesztették és teljes körű vizsgálatot indítottak el. Érdekesség, hogy más országokban, például Nagy-Britanniában vagy Ausztráliában a 2010-es évek elején már folytak hasonló kísérletek, de ott nem volt semmilyen fatális következménye a szildenafil alkalmazásának.

Forrás: Index, BBC
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.07.25