Figyelem! 15 veszélyes gyerekjátékot vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelmi hatóság - Ezeket ne add a gyereknek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Figyelem! 15 veszélyes gyerekjátékot vont ki a forgalomból a fogyasztóvédelmi hatóság - Ezeket ne add a gyereknek Több mint 50 különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgált meg a fogyasztóvédelmi hatóság, közülük 15 játék nem felelt meg az előírásoknak. Mutatjuk a visszavont termékek listáját! Több mint ötven különféle fajátékot, felfújható vízi játékot és műanyag babát vizsgáltatott meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a gyermekek biztonsága érdekében. A fogyasztóvédelmi hatóság az ellenőrzött termékek közül 20 vízi játékból hármat, 19 játékbabából pedig 12 vont ki a forgalomból - közölte az ITM hétfőn az MTI-vel.

Rendszeresen vizsgálják a gyerekjátékokat
A minisztérium akkreditált laboratóriumai a balesetek és sérülések, egészségkárosító hatások megelőzése érdekében rendszeresen vizsgálják a gyerekjátékokat.

A fajátékok esetén a szakemberek a ragasztási szilárdságot ellenőrizték az esetlegesen leváló, fulladásveszélyt okozó kis alkatrészek miatt.

A játékbabáknál és vízi játékoknál a vizsgálat tárgya azok lágyítószer tartalma volt, a gyártáskor fel nem használható anyagok mérgezőek, egészségkárosító hatásúak lehetnek.

Hogyan szerepelt a vizsgálaton a több mint 50 gyerekjáték?
Az ellenőrzésen a fajátékokról megállapították, hogy mindegyik termék megfelelt az előírásoknak.

A forgalomból kivont vízi játékoknál és babáknál viszont kiderült, hogy azok nem teljesítették a lágyítószer használatát tiltó, korlátozó rendelkezéseket - 20 vízi játékból hármat, 19 játékbabából pedig 12 vontak ki a forgalomból.

A vizsgálaton megbukott termékek a gyermekek biztonsága érdekében lekerültek az üzletek polcairól. A járási hivatalok intézkedtek a 15 nem megfelelő termék forgalomból való kivonásáról, 14 esetben a vásárlóktól történő visszahívásról is.

Így segítik a szülőket a választásban
A közlemény idézte Keszthelyi Nikolettát, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárt, aki kifejtette a fogyasztóvédelem aktív jelenléttel és rendszeres piacfelügyeleti ellenőrzésekkel járul hozzá a családok biztonságához, segít a szülőknek eligazodni a játékboltok kínálatában. Az évről évre elrendelt ellenőrzéseknek köszönhetően a gyermekeknek szánt termékek piaca tisztul, csökken a problémák száma - tették hozzá.

FAJÁTÉKOK: Itt találod az ellenőrzött fajátékok listáját, fotóval »

VÍZI JÁTÉKOK: Itt találod az ellenőrzött és forgalomból kivont vízi játékok listáját, fotóval »

JÁTÉKBABÁK: Itt találod az ellenőrzött és forgalomból kivont babák listáját, fotóval »

Forrás: MTI, kormany.hu

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.07.30