Momo itt van: Már a magyar gyerekeket is fenyegeti a rémisztő lény a neten! - Halál jár annak, aki nem teszi, amit kér

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Momo itt van: Már a magyar gyerekeket is fenyegeti a rémisztő lény a neten! - Halál jár annak, aki nem teszi, amit kér Egy Momo nevű rémisztő alak tartja rettegésben a fiatalokat az interneten - Mit kell tudnod a jelenségről? Mit tehetsz szülőként? Egy Momo nevű rémisztő alak tartja rettegésben a fiatalokat az interneten - Mit kell tudnod a jelenségről? Mit tehetsz szülőként?

Megjelent Momo
Nagy a szülők felelőssége az online térben is - hangsúlyozta Molnár István Jenő, a Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese vasárnap az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a WhatsApp nevű chatalkalmazáson egy Momo nevű horrorisztikus arc küldözget rémisztő üzeneteket gyerekeknek.

Fontos, hogy a gyerek tudjon beszélni a szülőkkel
A belügyminisztériumi tisztviselő azt mondta: ha a szülők ezeket a problémákat nem veszik komolyan, súlyos következményekhez vezethetnek, mivel a gyermekeknél még nem alakult ki az önvédelmi mechanizmus.

Nagyon fontos, hogy a gyerekek az internethez kapcsolódó problémákról is nyíltan merjenek beszélni szüleikkel, például akkor, ha a Facebookon kapnak zaklató üzenetet. A nyílt beszéd segíthet a bűnmegelőzésben - tette hozzá.
 

Kicsoda Momo? Mit kell tudni a rémisztő jelenségről?


A Momo jelenségről néhány napja az Index írt terjedelmes cikket. Ebből kiderül, hogy Momo, ez a csirkelábú, torz fejű lény az internetező gyerekeket vette célba és kelti bennük a félelmet. Késsel fenyegetőzik, nem gyereknek való erőszakos képeket küld, és állítólag mindenféle egyéb feladatot ad nekik, azt üzenve, ha ezeket nem teljesítik, akkor nagy baj történik velük.

momo

Bár a Google-keresések szerint leginkább a dél-amerikaiakat paráztatja Momo, Németországban elég nagy sajtóvisszhangja lett, hogy a megfélemlített gyerekek közül egy kislány éppen a Sat1 egyik ismert tévés műsorvezetőnőjének, Eva Grünbauernek a tinilánya volt, akinek édesanyja felhívta a figyelmet a jelenségre.

Egy német műsorvezető kislánya is érintett
Mint a Merkur online magazinnak elmesélte, a lánya már napok óta csak az ő ágyában mer elaludni, mert annyira fél Momótól, akitől - csakúgy, mint sok más osztálytársa - a következő lánclevelet kapta [a német sajtó által közölt eredeti levélben több helyesírási és központozási hiba is volt - a szerk.]:

"Szia, Momo vagyok, három éve meghaltam, elütött egy autó. Ha nem akarod, hogy ma éjfélkor ott álljak a szobádban, az ágyad mellett, és nézzem, ahogy alszol, akkor küldd tovább ezt a levelet tovább 15 ismerősödnek. Nem hiszel nekem?

Angelina 11 azt hitte, hogy csak viccelek, és senkinek nem küldte tovább a levelet. Aztán éjszaka zajt hallott a szobája sarkában, meg akarta nézni, hogy mi az, és az a valami ráugrott, Angelinát pedig reggel holtan találták az ágyában.

Tim 15 csak 6 ismerősének küldte tovább a levelet - másnap reggelre valaki amputálta az egyik lábát és az egyik karját.

Linda 13 annyi embernek küldte el az üzenetet, amennyit kértem, rátalált az igaz szerelem, és most a barátjával egy gazdag környéken él, egy gyönyörű házban.

Ha te sem küldöd tovább az üzenetet, tudod, mi vár rád, szóval légy óvatos, és küldd tovább!"  


A németek is a szülők szerepét hangsúlyozzák
Mint a német tévében megszólaló szociálpedagógus, Benjamin Grünbichler az eset kapcsán elmonta, fontos, hogy a gyerekek hasonló szituációban rögtön szóljanak a szüleiknek. Ami egy felnőtt számára badarságnak vagy buta tréfának tűnhet, az egy gyereknél rémálmokat és viselkedési zavarokat is okozhat.



A gyerekek azonban a tapasztalatok szerint sokszor nem szólnak, hiszen attól tartanak, hogy a szülők elveszik tőlük az okostelefont - ezért nem az a megoldás, hogy a szülő rögtön tilt, sokkal inkább a felvilágosítás lenne a cél: azaz hogy szülő és gyerek őszintén tudjon beszélgetni a netezés pozitív oldalairól és az árnyoldalairól egyaránt.

Sok az álhír, nehéz valódi információra lelni
Hogy honnan jött és kik állnak a Momo-jelenség mögött, azt nem tudni, és az internet világában amúgy is nehéz különbséget tenni a valódi és az álinformációk között - mint történt ez legutóbb, a Kék Bálna öngyilkosságra buzdító játék kapcsán, ahol a végén már semmi sem volt igaz abból, amit az elején tudni lehetett....
Momóval kapcsolatban beszélnek többféle telefonszámról, amiken Momo elérhető, és bár állítólag ha szólítják, megjelenik, de azért nem mindenkinek válaszol.

Közben az is lehet, hogy megjelentek már az alapszintű hacker-ismeretekkel bíró Momo-imitátorok, akik jó paráztató lehetőséget látnak abban, ha leutánozzák, amit más már kitalált (és láthatóan működik is nekik).

Momo magyarul még nem tud, de a fent említett németen kívül japánul, angolul, spanyolul igen, sőt, arab nyelvterületen is megjelent.

A Momo figura japán alkotás
Maga a csevegéseknél megjelenő, és kétségkívül elég rémisztő figura, a csirkelábú, nagymellű, torz fejű alak 2016-ban bukkant fel először, és állítólag egy japán speciális effekteket gyártó cég, a Link Factory alkotása - de emellett az is hírlik, hogy egy Midori Hayashi nevű japán művész hozta létre, és a tokiói Vanilla Galleryben is kiállították.

A Momo jelenséget már egy öngyilkossággal is összefüggésbe hozzák: az argentin rendőrség nem zárja ki, hogy egy 12 éves kislány a rémisztő lény miatt ölte meg magát.

A vloggerek is jó lehetőséget látnak a jelenségben, hogy feltornásszák a saját nézettségüket
Akárhogy is, már a külföldi vloggerek is jó témalehetőséget látnak (különösen így, a nyári uborkaszezonban) abban, hogy arról készítsenek paráztató videót, miként menekülnek Momo elől és milyen hátborzongató csevegést folytatnak vele - vagy éppen azt ígérjék a videó címében, hogy most aztán leleplezik Momót. Persze a videókból semmi érdemleges nem derül ki, viszont a lényeg, hogy minél többen bekövessék őket...

Feltehetően nem kell sokáig várni, hogy a magyar videósok is lecsapjanak a témára, és pár hétig meglegyen a szenzáció - mint alig egy évvel ezelőtt, amikor minden magyar vlogger hirtelen paranormális eseményeket élt meg. Elvégre a rémisztgetéssel Magyarországon is bármikor jól fel lehet húzni a nézettséget.

A szerkesztő megjegyzése: az Index cikkét éppen múlt héten olvastam, és el is határoztam, hogy utánanézek és foglalkozom az üggyel, elvégre két tinédzser lányt nevelek, akik mindketten aktív internet-felhasználók - neten tartják a kapcsolatot az osztálytársakkal, meg persze velem is, amikor éppen dolgozom. Bár otthon nem meséltem nekik Momóról, remélve, csak elkerüli őket a dolog, éppen a cikk megírása előtt hívott reggel a nagyobbik (15 éves) lányom, aki ijedtséggel a hangjában mesélte, hogy reggel egy ismerőse berakta valami számára idegen csoportba a Facebook Messengeren (tehát, úgy látszik, a jelenség már nem csak a WhatsAppon működik), ahol "ott volt Momo is", állítólag a Felelsz vagy mersz című, a mozikban most futó horrorfilmből idézgetett és feladatokat osztogatott a csoportban lévő gyerekeknek - franciául. A lányom készített is néhány képernyőfotót, aztán villámgyorsan kilépett onnan, de neki ennyi is elég volt ahhoz, hogy teljesen megrémüljön (mondjuk tény, elég ijesztő feje van Momónak), és ijedten hívott, reméli, nem látta meg őt a csoportban Momo, mert fél, nehogy megölje...

Igen, felnőtt fejjel ez túlzott reakciónak tűnik, és maga a beszélgetés is elég zavarosnak tűnt azon a néhány képernyőfotón, de ennek ellenére komolyan vettem, amit mondott és igyekeztem megnyugtatni, sőt, meg is dicsértem, hogy nem reagált, hanem azonnal kilépett onnan. Sokszor beszélgettünk már vele az internetről, hogy miért nem jó, ha az ember kiadja a személyes adatait, ezekkel tisztában is van, de ennek ellenére mindig történhet olyan, amire az ember nincs felkészülve... Mindenesetre örültem, hogy felhívott és volt bátorsága elmondani nekem, ami történt. Talán így győzhető le Momo, és a többi hozzá hasonló szörnyalak a leginkább - ha nem dugjuk a homokba a fejünket, nem bagatellizáljuk el a dolgot, nem mondjuk azt, hogy "legalább nem netezel többet", hanem bármi történik, őszintén beszélünk róla - PG.


Forrás, fotó: Index.hu, Merkur.de
Kezdőfotó: Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.08.06