Tündéri képet posztolt két kicsi fiáról és párjáról Csobot Adél - Ezért háborodtak fel sokan a fotó láttán

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Tündéri képet posztolt két kicsi fiáról és párjáról Csobot Adél - Ezért háborodtak fel sokan a fotó láttán Csobot Adél és Istenes Bence életük boldog perceibe szívesen avatják be a nagyközönséget. Pár napja Adél egy tündéri fotót tett közzé közösségi oldalain - azonban a sok gratuláló hozzászólás mellett máris megjelentek olyanok, aki kritizálták. Csobot Adél és Istenes Bence második gyermeke, Ádin 2018. augusztus 10-én született meg és a pár boldogsága azóta is határtalan.

Életük boldog perceibe szívesen avatják be a nagyközönséget, így néhány napja az énekesnő egy meghitt, tündéri fotót tett közzé közösségi oldalain - azonban a sok gratuláló hozzászólás mellett máris megjelentek olyanok, aki kritizálták.
 

Tündéri fotót tett közé Csobot Adél a családjáról - a rajongó anyukák persze rögtön kioktatták


Először megmutatjuk a fotót, amit a büszke anyuka közzétett az Instagramján, és így kommentált: "Csak annyit mondok: KÖSZÖNÖM!"


Forrás: Instagram / Csobot Adél


Természetesen voltak, akiknek tetszett a fotó, dicsérték a kis családot, és gratuláltak a gyerkőcökhöz, más lelkendezve annyit írt: "Imádnivaló fotóó!" Olyan is akadt, aki vicceskedve megjegyezte, hogy nagyobb ágyat kellene venniük, úgy jobban elférnének, más pedig megjegyezte: "Milyen egyformán fekszenek!"
 

Hason fekve alszik a kis Ádin - jó ez neki vagy sem? Kommentháború


Ám jócskán akadtak olyanok a kommentelők között, akik fontosnak találták felhívni a kétgyermekes anyuka figyelmét arra, mennyire veszélyes ez a póz a picinek, hiszen a hason altatást tartják sokan a hirtelen csecsemőhalál egyik legfőbb kiváltó okának.

A vitát ez a hozzászólás indította el: "Gyönyörű kép. Teljesen jó szándékból írom, hogy az első pár hónapban a legjobb a hátán altatni a babákat." - és érkeztek is sorban a kommentek pro és kontra.

Volt, aki megemlítette, ha háton fekszik, akkor meg azért fulladhat meg, mert bukik. "Hason meg nem tud kapálózni amikor túl melyen alszik és kimarad légzés." Emiatt - mint a kommentelő megjegyezte - sokan hason altatnak légzésfigyelővel, mások meg oldalt fektetik a babájukat.

Természetesen a replika nem maradt el: "mások meg oldalt fektetik", ami viszont a csípőnek nem jó. Szóval kb. sehogy se jó. Nem lehet ezt az anyaságot tökéletesen csinálni! Fő a változatosság!"

Igazi szakértői hozzászólások is érkeztek: "Háton fekve nem fullad meg, oldalra fordítja a fejét és így ki tud folyni a vissza bukott tejcsi. Hason fekve viszont, ha a baba nem tudja még emelni vagy forgatni a fejét abba belefulladhat. Az én kislányom is 2 hónapos és nagyon sokat bukik, ameddig nem tudott az oldalára fordulni, mindig háton aludt. Mióta viszont átfordul az oldalára, sokszor az oldalán is alszik. A WHO jelenlegi ajánlása is a háton fektetés az első hónapokban, mivel számos kutatás alátámasztja, hogy a háton alvó babáknál kevesebb a SIDS előfordulásának esélye."

Akadt, aki védelmébe vette Csobot Adélt: "Nátán is tökéletes egészségnek örvend. És Ádinból kiindulva valószínűleg ő is aludt hason pöttöm korában. Szerintem bízzuk Adélra, Ő érzi mi a jó a kisfiúnak. Ahogy minden Anya érzi, mi a jó a saját babájának."
 
A téma aztán (hason kontra háton altatás) önálló életre kelt és röpködtek a kommentek:

"Nekem pont azt javasolta a gyerekorvos, hogy hason altassam."

"Tévedés. Hason 2 hetes kortól alhat a baba. Meg aztán a fulladás esélye is kisebb."


"[...] Az állandó hason altatás, oldalra fordított fejecskével is, magasabb kockázati tényezőt jelent a SIDS kialakulására nézve (ezt nem én állítom, hanem a kutatók és a szaklapok). Ahogy már írtam ez csak egy javaslat volt részemről, lehet a picinek fájt a hasa, ezért hasra fektette, baba elaludt és készített egy fotót aztán a hátára fordította, nem lehet egyetlen egy fotóból következtetést levonni."

Olvasd el ezt is!
A  bölcsőhalál, vagy hirtelen csecsemőhalál oka és megelőzése »
 
"Mindenki úgy fekteti a babáját, ahogy szeretné, amúgy meg ha hason alszik sokkal erősebb lesz, mint az a baba aki a hátán, meg aztán az is lehet nem bukik a baba, nem egyformák a babák szerencsére."
 
"Én az altatásról beszéltem, az ébrenléti időszakban igenis hasra kell fektetni őket a hát és nyaki izom erősítése végett, ahogy te írtad. Álmában egyik baba sem “tornázik” szóval az a baba aki hason ALSZIK nem lesz erősebb, mint aki háton."

"[...] természetesen mindenkinek szíve-joga úgy cselekedni, ahogy jónak látja, de én személy szerint, ha kapnék egy jószándékú tanácsot az engem örömmel töltene el, hogy a gyermekem jólléte fontos mások számára is és próbálnak a segítségemre lenni. A prevenció az emberek egészségügyi helyzetének javítására, egészségnevelésre törekszik, de ehhez az is szükséges, hogy az emberek elfogadják a szakemberek tanácsait és elfogadják a folyamatosan újuló irányelveket."
 
"Én utáltam ha valaki meg akarta mondani, hogy mit csináljak a gyerekemmel, én vagyok az anyukája ha valaki gyereket akar nevelni az meg csináljon magának! U.i. az én gyerekem csakis kizárólag hason aludt mai napig."

Neked mi a véleményed a témáról, hason vagy háton altattad, altatod a babádat? Írd meg Facebook-oldalunkon hozzászólásban!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.08.27