Óraátállítás eltörlése: ezért járnánk rosszul, ha egész évben maradna a nyári időszámítás! - Miért lenne jobb a téli időszámítás?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Óraátállítás eltörlése: ezért járnánk rosszul, ha egész évben maradna a nyári időszámítás! - Miért lenne jobb a téli időszámítás? Az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra, merült fel néhány napja. De nekünk, magyaroknak miért lenne jobb inkább a téli időszámítás szerint élni? Az emberek akaratának megfelelően meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke augusztus 31-én a ZDF német országos közszolgálati televíziónak.

Meg akarja szüntetni az óraátállítást
A politikus a belgiumi Genvalban, a brüsszeli bizottság kétnapos kihelyezett ülésének szünetében elmondta: az a meggyőződése, hogy az Európai Unióban megszűnik a téli és a nyári időszámítás kettőssége.

"Az emberek ezt akarják, mi pedig megcsináljuk" - hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, kiemelve, hogy az ügyben tartott európai konzultáción a résztvevők többsége elutasította az évenként kétszer esedékes óraátállítást.

"Nincs értelme kikérni az emberek véleményét, ha nem vesszük figyelembe" - mondta a luxemburgi kereszténydemokrata politikus.



Nyári időszámításra térjen át mindenki és ez állandósuljon
Hozzátette: első lépésként a bizottságot igyekszik meggyőzni arról, hogy át kell térni az állandó nyári időszámításra, utána pedig az Európai Parlamentnek (EP) és a tagállamoknak kell lépniük az ügyben.

A július elejétől augusztus közepéig tartott konzultáción 4,6 millióan fejezték ki véleményüket, 80 százalék az óraátállítás megszüntetése mellett foglalt állást.

Az EP februárban kezdeményezte az óraátállítás felülvizsgálatát, és felkérte fel az EB-t, hogy értékelje az ügyet szabályozó irányelvet, és szükség esetén tegyen javaslatot a módosításra.

Egészségi hatásokra hivatkoznak
Az EP indoklása szerint az állampolgári kezdeményezések azt mutatják, hogy a márciusban és októberben esedékes óraátállítás körül az egészségi hatások miatt nagy a lakossági aggodalom, az óraátállítással elérhető energiamegtakarítás viszont jelentéktelen mértékű.

Finnország kezdeményezte
A szabályozás felülvizsgálata Finnország kezdeményezésére került napirendre, miután állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, hogy szüntessék meg az évi kétszeri óraátállítást, és maradjon a nyári időszámítás.

Az EP és az Európai Unió Tanácsa - a tagállami kormányok szakminisztereit összefogó testület - 2001-ben vezetett be az egész Európai Unióban kötelező irányelvet a nyári és a téli időszámításról, ismertebb nevén az óraátállításról.

Magyar közgazdász véleménye: gazdasági problémák lehetnek, ha nincs egységes álláspont
Gazdaságilag problémás lehet, ha az uniós tagállamok nem hoznak egységes döntést az óraállítás ügyében - ezt már Regős Gábor közgazdász, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. munkatársa mondta az M1 aktuális csatorna szeptember 3-ai műsorában, Juncker felvetése kapcsán.

Mint hozzáfűzte, nagyon sok multinacionális vállalat működik Európában, amelyek összedolgoznak, és az eltérő időszámítás nehezítené a közös munkájukat.

Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója pedig arról beszélt, hogy az óraátállítás sok ember számára komoly problémát okoz, mivel ahhoz az időjárásra érzékenyek - a magyarok 78 százaléka - nehezen alkalmazkodnak.
 

Téli vagy nyári időszámítás: melyik jobb nekünk?


Alvásszövetség: töröljék el az óraátállítást, de Magyarországon a téli időszámítás legyen állandó!
Ugyanezen az állásponton van az Alvásszövetség, akik, bár üdvözlik az óraátállítás eltörlését, azt emelték ki, Magyarországon nem azzal járnánk jól, ha a nyári időszámítás állandósodna, hanem hogy ha egész évben a téli időszámítás szerint élnénk.



Mint hangsúlyozták, az alváskutatás, a napszakos ritmusok jelentőségének és szerveződési mechanizmusainak feltárásáért adott 2017-es élettani Nobel-díj, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra tanít bennünket, hogy az órákat nem célszerű átállítani, sem pedig a korán kelést erőltetni - vagyis az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.

Óraátállítás az országunkban
Magyarországon az óraátállítás több mint 100 éves múltra tekint vissza: először 1916-ban tekergettük az óramutatókat téliről a nyári időszámításra, de néhány évvel később meg is szüntették az újítást, és egészen 1941-ig pihentettük az ide-oda állítgatást. Az ezt követő óraállítgatós 16 év után 1957-ben már ismét csak a téli időszámítás létezett, eszerint éltünk egész évben, és ez 23 éven át így is maradt. Majd 1980-ban ismét bevezették a kétféle időszámítást, és onnantól kezdve az életünk része, hogy évente kétszer tekergetjük az órákat (és bosszankodunk miatta).

A nyári időszámítással tovább marad világos - de milyen áron?
Mint a 24.hu cikke rámutat, a legfontosabb indok - az életmódbéli kellemetlen hatások mellett - általában az az óraátállítás eltörlése mellett, hogy így tovább maradna világos és nem kellene sötétben hazamenni a munkából vagy az iskolából.

Igen ám, de abba már kevesebben gondolnak bele: ha egy órával tovább tart a világos délután, ez azt is jelenti, hogy minden eltolódik, azaz egy órával később is kel fel a nap!

Alvásszövetség: Téli időszámítás felelne meg nekünk
Éppen ezért hangsúlyozza az Alvásszövetség, hogy Magyarország számára a téli időszámítás állandósulása lenne ideálisabb - mint közleményükben írták: "A nyári időszámítás bevezetése - az eredeti és csillagászati szempontokon is alapuló téli helyett - azt jelentené, hogy a korai kelést télen, sötétben is erőltető időszámítás lépne érvénybe, mely szerint decemberben az első iskolai tanórák vagy munkaórák idején még teljes sötétség uralkodna kint, és a pirkadat legtöbbünket a munkahelyünkön érne."
 

Így változna a napkelte és napnyugta, ha állandóan nyári időszámítás lenne


Jelenleg Magyarországon (pontosabban a Budapesten áthaladó 19º-es hosszúsági körön):
Napkelte 2018. október 28. (a téli időszámítás első napja): 6:20; napnyugta: 16:34
Napkelte 2018. december 22. (a téli napfordulót követő nap): 7:28; napnyugta: 15:57
Napkelte 2019. március 30. (a nyári időszámítás előtti utolsó nap): 5:26; napnyugta: 18:11

Ha a nyári időszámítás állandósulna:
Napkelte 2018. október 28.: 7:20; napnyugta: 17:34
Napkelte 2018. december 22.: 8:28; napnyugta: 16:57 - látható, hogy az első tanóra és a munkakezdés is sötétben lenne, délután 5-re pedig szintén besötétedne, tehát a munkából való hazamenetel ugyanúgy sötétben zajlana, mint a jelenlegi rendszerben
Napkelte 2019. március 30.: 6:26; napnyugta: 19:11

Tényleg bevezetik a nyári időszámítást?
Hogy akkor most az egységes nyári vagy téli időszámítást vezetik be? Egyelőre nem tudni. Az Index - uniós forrásokra hivatkozva - úgy tudja, az Európai Bizottság csupán az évenkénti két óraátállítás eltörlését fogja javaslatként megfogalmazni, de a tagállamokra bízza, hogy a téli vagy a nyári időszámítást állandósítanák. Ami némiképp ellentmond annak az információnak, mely szerint a Bizottságnak az a célkitűzése, hogy az Unió területén egységes maradjon az idő.

Mindenesetre idén ősztől még biztosan nem változik semmi, és pozitív fogadtatás esetén is először a Bizottságnak kell előterjesztenie a javaslatot az óraátállítás eltörléséről, majd mind az Európai Parlamentnek, mind pedig az egyes tagállamoknak el kell ezt fogadniuk, csak ezután lehet bevezetni.

Forrás: MTI, Alvásszövetség, 24.hu, Index
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.09.05