Játszótéren kapott stroke-ot egy tinilány Albertirsán! - Sorsára hagyták a járókelők, mert azt hitték, drogos vagy részeg

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Játszótéren kapott stroke-ot egy tinilány Albertirsán! - Sorsára hagyták a járókelők, mert azt hitték, drogos vagy részeg Egy lelkiismeretes polgárőrnek köszönheti életét a 12 éves Szandra, aki egy játszótéren lett rosszul, de senki nem akart rajta segíteni. Azt hitték, drogos vagy részeg, pedig stroke-ot kapott. Egy lelkiismeretes polgárőrnek köszönheti életét a 12 éves Szandra, aki egy játszótéren lett rosszul, de senki nem akart rajta segíteni.

A játszótéren lett rosszul
Szandra és megmentője a Blikknek mesélték el annak a bizonyos fél évvel ezelőtti napnak a történetét: mint kiderült, a tinilány hirtelen rosszul lett, majd egy játszótéren összerogyott Albertirsán. Bár többen is elmentek mellette, segítségre nem számíthatott - valószínűleg mindenki azt hitte, hogy drogos vagy túl sok alkoholt fogyasztott.

Stroke-ot kapott
Az igazság azonban egészen más volt - a 12 éves lány ugyanis stroke-ot kapott. Bár gyermekkorban ez ritka, de mégis előfordul, hogy egy vérrög elzárja az egyik agyi eret, ettől alakul ki az agyi infarktus.


A játszótéren lett rosszul (illusztráció)

A stroke fajtái
Az esetek 80 százalékában vértelen stroke-ról beszélhetünk. Ilyenkor az agyi vérerek egyikét vérrög zárja el, majd az ezt követő oxigén- illetve tápanyaghiány következtében a sejtek elhalnak. A vérzéses stroke esetében az agyban található erek egyike megreped, agyvérzés alakul ki. Ez pedig nemcsak azért veszélyes, mert megnövekszik az agyi nyomás mértéke, hanem azért is, mert így a többi sejthez sem jut elegendő oxigéndús vér.

A stroke 7 jellemző tünete - ezekre a jelekre figyelj
Ha stroke gyanúja áll fenn, végezd el a stroke-tesztet a betegen! Ha nem tudja teljesíteni a kéréseidet, vagy a felsorolt tüneteket észleled, ne késlekedj, azonnal hívj mentőt!
  1. Az arc, a kar vagy a láb csak egyik oldalán fellépő hirtelen érzéketlenség, ami valamelyik testfél zsibbadásával jár. Intő jel lehet az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása is.
  2. Egyik pillanatról a másikra jelentkező beszédértési, szóalkotási zavar.
  3. A látás elhomályosul, vagy kettős látás alakul ki. Súlyos esetekben a látásélesség is gyorsan csökken.
  4. Szédülés vagy eszméletvesztés.
  5. Rendkívül erős fejfájás, amely nyaki merevséggel, szemfájdalommal és arcfájdalommal társul.
  6. Hányás, hányinger.
  7. Tudatzavar, memóriazavar megjelenése. Romló térbeli tájékozódás és érzékelés.
Stroke-teszt
Így bizonyosodj meg a stroke-ról:
  • Kérd meg a beteget, hogy mosolyogjon, és öltse ki a nyelvét!
  • Kérd meg a beteget, hogy emelje fel mindkét kezét!
A stroke-ról bővebben ebben a cikkünkben írtunk »

A lap információ szerint stroke esetében a betegnek 3-4 órán belül meg kell kapnia a szükséges kezeléseket, mert csak akkor van esély a gyógyulásra.

A polgárőrnek köszönheti az életét
Szerencsére a játszótéren fekvő lányról értesült Szemők István polgárőr (a nővére kislánya szólt neki), a férfi pedig azonnal Szandra segítségére sietett. Mint felidézte, tudta, hogy baj van, mert látta, hogy Szandra ujjai furcsán görcsben állnak, ráadásul a lány képtelen volt összefüggően elmondani, mi történt vele.

Meg kellett tanulnia járni és beszélni
A férfi aztán rögtön hívta a mentőket, akik Szandrát a ceglédi kórházba szállították, és ott elvégezték rajta az életmentő műtéteket. Bár mindezek ellenére lebénult a bal oldala, most - fél évvel a történtek után - már újra tud járni és beszélni, teljes életet él.

- Ez nem sikerült volna, ha akkor nincs István! - mondta el a tini a lapnak.

A stroke a statisztikák szerint minden tízezredik gyereket érinti, náluk főként rejtett szívbetegség és vérszegénység válthatja ki. Egy évnél fiatalabb kisbabáknál szintén előfordul - a lap szerint minden négyezredik élveszülésre jut egy újszülöttkori stroke.

Olvasd el ezt is!
Nem részeg, hanem stroke-ot kapott! Így ismerd fel az agyi infarktust, szélütést! »

Forrás: Blikk, Nagyszülők Lapja
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.09.14