Egészséges kisbabát hagytak a babamentő inkubátorban Kecskeméten! A kisfiúnak már nevet is adtak a kórház dolgozói

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Egészséges kisbabát hagytak a babamentő inkubátorban Kecskeméten! A kisfiúnak már nevet is adtak a kórház dolgozói Egészséges kisfiút hagytak a Bács-Kiskun Megyei Kórház kecskeméti, központi telephelyének főbejárata mellett található csecsemőmentő inkubátorban szerda hajnalban. Egészséges kisfiút hagytak a Bács-Kiskun Megyei Kórház kecskeméti, központi telephelyének főbejárata mellett található csecsemőmentő inkubátorban szerda hajnalban - közölte Nagyné Szigeti Dóra, az intézmény szóvivője.

Egészséges kisfiút hagytak az inkubátorban
Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kora- és Újszülött Osztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a babamentő inkubátorok úgy vannak kialakítva, hogy az újszülött súlyát érzékelve jeleznek a kórház portaszolgálatán. Az intézmény dolgozói ezt követően adnak néhány perc időt a szülőknek, hogy elbúcsúzhassanak gyermeküktől, illetve, hogy anonimitásukat megőrizhessék, majd egy csapat veszi gondozásába az újszülöttet.

A neonatológus főorvos hangsúlyozta, mivel az anya terhes-gondozásáról semmilyen információ nem áll az orvosok rendelkezésére, számos vizsgálatot kell elvégezniük, és a gyermek megkapja a kötelező védőoltásokat is.

Az egészséges újszülöttről értesítik a gyámhatóságot, ahol eldöntik, hogy örökbefogadó szülőkhöz kerül vagy ideiglenes állami gondozásba. Az elkövetkező hetekben még jelentkezhet a feltehetően krízishelyzetbe került édesanya is - tette hozzá Kelemen Edit.

Már nevet is adtak a kisfiúnak a dolgozók
Nagyné Szigeti Dóra, az intézmény szóvivője elmondta: a 3400 grammos, 53 centiméter hosszú kisfiú a kórházban a Gábor keresztnevet kapta. Ő a harmadik gyermek, akit az elmúlt több mint egy évtized alatt az inkubátorban hagytak.

Hasonló eset először 2012 januárjában történt a kórház Izsáki úti telephelyén. Az intézmény dolgozói az 1300 grammos újszülöttre kihűlve, életveszélyes állapotban találtak. A Szőke Attila névre keresztelt kisfiúért később jelentkeztek a szülei. Négy év múlva, 2016-ban pedig egy egészséges kislányt hagytak a babamentő készülékben. A 3160 grammos, 50 centiméter hosszú, Ignácz Brigittának elnevezett kislányt végül örökbe fogadták.
 

Babamentő inkubátorok - Miért fontosak?


Napjainkban már az ország minden megyéjében található kihelyezett krízisinkubátor, más néven babamentő inkubátor. A szerkezet célja kettős, egyrészt biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a baba számára, másrészt segítséget nyújt azoknak a szülő nőknek, akik nem tudják felnevelni a gyermeküket.

Ha inkubátorban hagyja egy anya a kisbabáját, az nem bűncselekmény
Ha egy nő úgy dönt, hogy a gyermekét krízisinkubátorra bízza, nem követ el bűncselekményt. Ebben az esetben a hatóságok egyáltalán nem tesznek lépéseket, hogy a baba szülőanyját vagy más hozzátartozóit felkutassák. Az inkubátor kinyitásától számítva két perc van arra, hogy valaki elhelyezze a kisbabát, mielőtt a jelzőcsengő megszólal a kórház riasztó portáján. Ha letelik a két perc és szól a csengő, az ügyeletes orvos feladata, hogy megnézze az inkubátort.

Az inkubátorba helyezéssel automatikusan engedélyt adnak a baba örökbe adására
Ha egy nő (válság)helyzetbe kerül, a gyermek szempontjából az egyik legjobb döntés, hogy igénybe veszi a kültéri inkubátort.
Jogi szempontból ezután még hat hétig lehetősége van, hogy meggondolja magát, és jelentkezzen a gyerekéért. Az ily módon megtalált baba bekerül az örökbefogadási adatbázisba. Mivel nem keresik a szülőket, nem kell hivatalos, jogi úton lemondaniuk a gyermekről, mert a krízisinkubátor alkalmazásával automatikusan engedélyt adnak a baba örökbe adására.

Abban az esetben, ha az újszülöttet "nem megfelelő helyen" hagyják (például szemetesben, utcán, templom és egyéb intézmény bejáratánál, bevásárló központban, közintézményben...)  ez akkor is bűncselekménynek számít, és rendőri intézkedéseket von maga után még akkor is, ha a baba életben marad.

Forrás: MTI, webbeteg.hu, kormanyhivatal.hu
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.11.08