Halálra éheztették másfél éves gyermeküket a gyöngyösi szülők - Borzasztó kínokat kellett kiállnia a kislánynak

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Halálra éheztették másfél éves gyermeküket a gyöngyösi szülők - Borzasztó kínokat kellett kiállnia a kislánynak A gyöngyösi szülők olyan súlyosan elhanyagolták két kislányuk gondozását, hogy a kisebbik gyermek belehalt az éheztetésbe, halálakor annyit nyomott csak, mint egy újszülött csecsemő. Most volt a másodfokú tárgyalás. A napokban folytatódott a tárgyalása annak a gyöngyösi szülőpárnak, akik úgy elhanyagolták kisebbik gyermeküket, hogy az belehalt.

Első fokon fegyházbüntetést kaptak
Az első fokon eljárt Egri Törvényszék 2017 szeptemberében J. M. első rendű vádlottat különös kegyetlenséggel és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, míg K. G. Zs. másodrendű vádlottat különös kegyetlenséggel és tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlottak a szabadságvesztésből legkorábban annak kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész a másodrendű vádlott anya terhére súlyosításért fellebbezett, míg a vádlottak enyhítésért.

Két közös kislányt neveltek Gyöngyösön
A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2012-től élettársakként éltek gyöngyösi albérletükben két közös kiskorú lánygyermekükkel együtt. Már a 2014 novemberében született második gyermekük születése előtt is visszautasították a védőnői ellátást, és nem működtek együtt a gyermekjóléti központtal, mert úgy ítélték meg, hogy a védőnői tevékenység a család szükségtelen zaklatásával jár.

Nem vitték orvoshoz sem a gyerekeket
Második gyermekük születését követően kizárólag választott házi gyermekorvosukkal tartották a kapcsolatot egészen 2015 júliusáig, ezt követően azonban a kislányt már orvoshoz sem vitték, így nem került sor a kötelező gyermekorvosi vizsgálatokra, valamint a további oltások beadására sem. A gyermekorvos a gyermeket nem vizsgálta meg, súlygyarapodását nem tudta ellenőrizni, súlyának adatait a kislány édesanyja már csak telefonon diktálta be 2015 októberéig.

A vádlottak 2015 júliusát követően a kiskorú gyermekük megfelelő tartására, gondozására, táplálására vonatkozó törvényi kötelezettségüket elmulasztották, az általuk észlelt folyamatos és jelentős súlycsökkenés ellenére a gyermeket megfelelő módon nem táplálták, nem vitték orvoshoz.

Éheztek a gyerekek, a kisebbik bele is halt
Mulasztásuk miatt a súlyos és tartós alultáplálás, kiszáradás kapcsán kialakult keringési, légzési elégtelenség következtében az akkor már több hónapja éhező gyermek az átlagosat lényegesen meghaladó szenvedések között 2016 májusában, az otthonában meghalt. A másfél éves gyermek súlya ekkor 3410 gramm volt, mely a halála időpontjában a legalacsonyabb elvárható 8850 gramm testtömeg felét sem érte el. A kislány halálát a súlyos szintű kiszáradás és alultáplálás kapcsán kialakult keringési, légzési rendellenesség okozta.

A 2018. november 27-ei tárgyaláson a bizonyítás felvétele, valamint szakértők meghallgatása történt, a következő tárgyalásra 2018. december 4-én kerül sor, ahol talán már végleges ítélet is születik.

Forrás: Debreceni Ítélőtábla
Fotó: Pixabay (illusztráció!)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2018.11.29