Ez történt szilveszter éjjel - Ezért nem unatkoztak a tűzoltók és a mentők szilveszterkor

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ez történt szilveszter éjjel - Ezért nem unatkoztak a tűzoltók és a mentők szilveszterkor Nincs olyan pirotechnikai termék, amit kézből kell lőni, petárdázni pedig egyáltalán nem lehet. A szigorú szabályok ellenére rendszeresek a petárdák, tűzijátékok okozta sérülések, balesetek. Idén sem történt másképp. Nincs olyan pirotechnikai termék, amit kézből kell lőni - hívta fel a figyelmet Tóth Ferenc, pirotechnikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Petárdázni pedig semmikor sem lehet. Ennek több oka van, egyrészt hogy a petárda egy veszélyes eszköz. Tipikusan sérülést okoz például, amikor egyszerre több petárdát próbálnak meggyújtani. A petárda az egész Európai Unióban tiltott, így azt jellemzően harmadik országból csempészik be.
 

Szilveszteri-újévi mérleg: A tűzijátékozás következményei

 
Minden pirotechnikai eszközre igaz, hogy a terméket indításakor nem szabad kézbe fogni. Azokat a földről, rögzítve kell kilőni. Elmondta, a tűzijátékok közül az 1-es és a 2-es osztályba sorolt pirotechnikai eszközöket magánterületen bármikor lehet használni. Szilveszterkor közterületen is lehet tűzijátékozni és a 3-as kategóriába sorolt pirotechnikai eszközök is használhatók.



Petárda: A tiltott eszköz
A közismert tiltás ellenére petárdától sérült meg egy tizenhét éves lány, amikor felrobbant a kezében a Győr-Moson-Sopron megyei Gyórón egy petárda. A lány két ujja súlyosan megsérült. A tájékoztatás szerint a baleset még szilveszter előtt, pénteken történt, a lányt kórházba vitték.A kapuvári rendőrök megállapították, hogy egy külföldi webáruházból rendelte a petárdákat a fiatal, akinek a lakásán további 12 hasonló pirotechnikai eszközt foglaltak le.

Szintén Győr-Moson-Sopron megyében sérült meg egy 11 éves kislány, egy helytelenül használt tűzijátéktól újév hajnalán. A kislány mellett robbant egy ismeretlen ember által működésbe hozott tűzijáték. A gyermeket súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléssel vitték kórházba. A rendőrség büntetőeljárásban vizsgálja az eset körülményeit.
    
Az Országos Mentőszolgálatnak eseménydús szilvesztere volt
Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentőket országszerte 9 pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották szilveszter éjjel, előfordult, hogy valakinek a kezében robbant fel a petárda, máshol a pirotechnikai eszköz arc, illetve szemsérülést okozott.

Nem csupán a tűzijátékok miatt kellett a mentőknek vonulniuk
A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szén-monoxid-mérgezések, és belgyógyászati rosszullétek mellett idén 139 részeg, vagy esetleg valamilyen drog hatása alatt álló embert kellett kórházba vinni, közülük 37-en kiskorúak voltak - közölte Győrfi Pál.

25 tűzesetet okozott tűzijáték
A szilveszteri tűzijátékok miatt 25 esetben keletkezett tűz - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől származó információk szerint, országszerte több helyen is tuják, tujasorok gyulladtak ki a tűzijátékok miatt. Volt ahol bokrok, avar vagy nádas égett a felelőtlenül használt pirotechnikai termékek miatt. Egerben egy ház bejárati ajtaja előtti lábtörlő égett, Érden pedig egy családi ház tetőszerkezete izzott egy oda eső tűzijáték miatt. Rinyaszentkirályon egy petárda egy családi ház ablakában landolt és gyújtotta meg a függönyt. Budapest VI. kerületében erkélyre esett egy tűzijáték és meggyújtotta az ott tárolt tárgyakat.

Az állatok és a szilveszter
Fokozott figyelemre intettek az állatvédők is, a szilveszterkor szokásos petárdázások és tűzijátékok, azok erőteljes hang- és fényhatásai miatt, hiszen ezek állatok sokaságát rémítik halálra. Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó, menekülő állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, amely számukra idegen és veszélyekkel teli, így gyakran válnak autóbaleset áldozatává, vagy olyan távolságra menekülnek otthonuktól, hogy képtelenek oda visszatalálni.

Ezt olvastad? Petárdázás, tűzijáték szilveszterkor - Így védheted meg kedvencedet »

A főváros területén befogott és a szolgálathoz bekerülő ebekről a www.ebtelep.hu honlapon folyamatosan tájékozódni lehet, ezen kívül a szervezet telefonszámát is lehet tárcsázni.

Ahol már léptek az állatok védelmében
Tata képviselő testülete már korábban megszavazta, hogy az Öreg-tóra érkező vízimadarak védelmében a város bizonyos részeiben tilos a tűzijáték, mert a fény- és hanghatások akár hetekre elűzheti a madarakat a környékről. A határozatot sok városlakó örömmel fogadta, a tatai Kossuth téren csillagszórós újévi köszöntést szerveztek, ahol a legfényesebben a csillagszórók ragyogtak, a leghangosabban pedig mindössze a pezsgősdugók pukkantak.

Forrás: MTI, kemma.hu
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.01.02