Újszülöttet hagytak egy babamentő inkubátorban újév napján Budapesten! - A kislánynak már nevet is adtak a dolgozók

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Újszülöttet hagytak egy babamentő inkubátorban újév napján Budapesten! - A kislánynak már nevet is adtak a dolgozók Újszülöttet tettek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai babamentő inkubátorába január elsején - közölte az intézet főigazgató főorvosa 2019. január 2-án, szerdán az MTI-vel. Újszülöttet tettek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai babamentő inkubátorába január elsején - közölte az intézet főigazgató főorvosa 2019. január 2-án, szerdán az MTI-vel.
 

Újszülöttet tettek egy babamentő inkubátorba újév napján Budapesten


Nagy Anikó közleménye szerint az egészséges kislányt kedden 6 óra 30 perckor helyezték el az inkubátorban. A kórház dolgozói azonnal észlelték ezt és a gyermeket az intenzív osztályra vitték, ahol ellátták és megfigyelés alatt tartják.

A 3200 gramm súllyal, 49 centiméterrel született érett újszülött egészséges, jól érzi magát, az intézmény dolgozóitól a Hajnal Szilvia nevet kapta.
A kórház a jogszabályok szerint értesítette az érintett gyámhatóságot - közölte Nagy Anikó.


(illusztráció)
 

Babamentő inkubátorok


Napjainkban már az ország minden megyéjében található kihelyezett krízisinkubátor, más néven babamentő inkubátor - az ország területén több mint 30 helyen. A cél kettős: az inkubátor biztosítja a megfelelő hőmérsékletet a baba számára, másrészt segítséget nyújt azoknak a szülő nőknek, akik nem tudják felnevelni a gyermeküket.

Ha egy anya inkubátorban hagyja a kisbabáját
Ha egy nő úgy dönt, hogy a gyermekét krízisinkubátorra bízza, nem követ el bűncselekményt. Ebben az esetben a hatóságok egyáltalán nem tesznek lépéseket, hogy a baba szülőanyját vagy más hozzátartozóit felkutassák. Az inkubátor kinyitásától számítva két perc van arra, hogy valaki elhelyezze a kisbabát, mielőtt a jelzőcsengő megszólal a kórház riasztó portáján. Ha letelik a két perc és szól a csengő, az ügyeletes orvos feladata, hogy megnézze az inkubátort.

Az inkubátorba helyezéssel automatikusan engedélyt adnak a baba örökbe adására
Ha egy nő (válság)helyzetbe kerül, a gyermek szempontjából az egyik legjobb döntés, hogy igénybe veszi a kültéri inkubátort.

Jogi szempontból ezután még hat hétig van lehetősége, hogy meggondolja magát, és jelentkezzen a gyerekéért. Az ily módon megtalált baba bekerül az örökbefogadási adatbázisba. Mivel nem keresik a szülőket, nem kell hivatalos, jogi úton lemondaniuk a gyermekről, mert a krízisinkubátor alkalmazásával automatikusan engedélyt adnak a baba örökbe adására.

Abban az esetben, ha egy újszülöttet "nem megfelelő helyen" hagynak (például szemetesben, utcán, templom és egyéb intézmény bejáratánál, bevásárló központban, közintézményben...),  az akkor is bűncselekménynek számít, és rendőri intézkedéseket von maga után, ha a baba életben marad.

Olvasd el ezt is!
Láttad már a 2019-es év első babáját? Itt megnézheted »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.01.03