Szifilisszel fertőzték meg 7 éves kislányukat a zalai szülők, mégsem vitték orvoshoz! - Most emeltek vádat ellenük

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Szifilisszel fertőzték meg 7 éves kislányukat a zalai szülők, mégsem vitték orvoshoz! - Most emeltek vádat ellenük Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat Zalában egy élettársai kapcsolatban élő pár ellen, mert éveken keresztül elhanyagolták gyermekük tőlük kapott szifiliszes fertőzésének kezelését, gyermekeiket pedig iskolába sem járatták. Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat Zalában egy élettársai kapcsolatban élő pár ellen, mert éveken keresztül elhanyagolták gyermekük tőlük kapott szifiliszes fertőzésének kezelését, gyermekeiket pedig iskolába sem járatták - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője január 22-én az MTI-vel.

Nagyobbik lányuk is elkapta tőlük a szifiliszt
Pirger Csaba tájékoztatása szerint a szülőknél 2013-ban diagnosztizáltak szifiliszes megbetegedést, ami miatt az akkor 6 éves és 4 éves gyereküket is megvizsgálták, de náluk nem volt kimutatható a fertőzés. Megelőzésként antibiotikumos kezelést és rendszeres kontrollvizsgálatokat írtak elő a gyerekeknek, de a szülők ezeket nem hajtották végre, nagyobbik lányuk emiatt meg is fertőződött.

Mi az a szifilisz? Hogyan terjed?
A vérbaj nemi úton terjedő vagy a magzati életben elszenvedett fertőzés, melyet a Treponema pallidum nevű spirális alakú kórokozóval történő fertőzés okoz. A baktérium a szabad levegőn nem életképes, terjedése szoros testi kontaktust igényel, a sérült bőrön vagy nyálkahártyán keresztül hatol be a szervezetbe, az ép nyálkahártyán keresztül nem képes fertőzni. Így a betegség nem terjed szifiliszes ember által használt tárgyakkal - vécéülőkével, ajtókilinccsel, uszodával, közös használatú ruhával, törülközővel vagy evőeszközzel - való érintkezéssel. (forrás: Házipatika.com)


Nem vitték el orvoshoz
A kislánynál 2014-ben bőrgyógyászaton diagnosztizált szifilisz miatt laborvizsgálatokat, valamint neurológiai, szemészeti és kardiológiai vizsgálatokat írtak elő, de a szülők nem vitték el mindegyikre a gyermeküket, és a későbbi kontrollvizsgálatokat is sorra elmulasztották.

A kislány elhanyagolt állapota miatt 2015-ben többször kórházi kezelésre is szorult, a szülők a felszólítások ellenére mégis több éven át elhanyagolták a felülvizsgálatokat, holott fennállt a lehetősége annak, hogy a szifilisz súlyosbodik, átterjed valamelyik szervre, akár idegrendszeri károsodást is okozva.

Nevelésbe vették a gyerekeket
Miután a szülők a kórházi és családgondozói felszólítások ellenére sem kezeltették megfelelően gyermeküket, a Zala Megyei Kormányhivatal 2017 augusztusában nevelésbe vette mindkét gyermeket.

Iskolába sem járatták a kislányokat
A férfi és a nő ellen amiatt is vádat emeltek, mert az időközben tankötelessé vált gyermekeik rendszeresen nem jártak iskolába. A szülők többször is költöztek, de a felszólítások ellenére egyik lakhelyükön sem gondoskodtak arról, hogy a gyerekek mindennap iskolába járjanak. A két gyereket a 700-800 órányi hiányzásuk miatt évismétlésre kötelezték.

A Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat a szülők ellen, mert magatartásukkal súlyosan veszélyeztették gyermekeik testi és értelmi fejlődését.

Forrás: MTI, Házipatika
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.01.22