Nem igaz, hogy az egészséges étkezés drágább, mint a hagyományos vagy egészségtelen - El is mondjuk, miért

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Nem igaz, hogy az egészséges étkezés drágább, mint a hagyományos vagy egészségtelen - El is mondjuk, miért Egyszerűen csak egy mítosz, hogy az egészséges étkezés drágább, mint a hagyományos, vagy az egészségtelen - állítja a brit University of Dundee egyetem adjunktusa. Az írás szerint a helyzet éppen ellenkező: az egészséges táplálék sok esetben olcsóbb, mint ami nem az. Egyszerűen csak egy mítosz, hogy az egészséges étkezés drágább, mint a hagyományos, vagy az egészségtelen - állítja egy tudományos publikációkat közlő lapban a brit University of Dundee egyetem adjunktusa.

Az írás szerint a helyzet éppen ellenkező: az egészséges táplálék sok esetben olcsóbb, mint ami nem az!

Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakban gazdag chia mag ára valóban elég borsos, de ahhoz, hogy valaki egészségesen étkezzen, nem pusztán a legdivatosabb zöldségeket kell, hogy fogyassza. A répa, lencse és krumpli egyáltalán nem sorolható a luxuscikkek közé, mégis nagyszerű alapanyagai az egészséges táplálkozásnak - olvasható a csalad.hu-n.
 

Ami egészséges, nem is mindig drágább!


A diákok szerint az egészségtelen gyorskaja sokkal olcsóbb - van, aki cáfolja
Charlie Middleton, a University of Dundee adjunktusa a Conversation című brit tudományos publikációs lapban arról írt, a diákjai folyamatosan arra panaszkodnak, hogy a gyorséttermi fogásokkal sokkal olcsóbban megússzák az étkezéseket, mint ha maguknak főznének, vagy próbálnának kifejezetten odafigyelni arra, hogy milyen táplálékot visznek be a szervezetükbe. Az egyetemi oktató azonban kutatásokra hivatkozva azt állítja, csupán rossz városi legenda, hogy drága az, ami jó.



Városi legenda
Ez részben annak tudható be, hogy az elmúlt évtizedekben kifejezetten nagy médiafigyelem összpontosul az egészséges életmódra és táplálkozásra, sokat beszélnek a költségekről, a legdivatosabb trendekről. És előszeretettel emelik ki az extremitásokat, vagyis a legdrágább dolgokat. Számtalan tanulmány foglalkozott az elmúlt években azzal is, hogy összehasonlítsa a két stílus ételeinek árát. Általában pedig arra jutnak, hogy az egészséges olcsóbb!

Nem mindegy ugyanis, hogy mit mérnek mivel, mi az összehasonlítás alapja! Ha például két csokoládét hasonlítunk össze, az egyik alacsony zsír- és cukortartalmú, a másik pedig “hagyományos”, sokkal drágábbnak bizonyul az energiaszegény, ha a költséget kalória egységre bontjuk le. Azonban ha mondjuk 20 dekagramm csicseriborsó árát vetjük össze 20 dekagramm szalonnáéval, már azt találjuk, hogy a zöldség sokkal kisebb kiadást jelent.

Életmódváltás minél hamarabb
Az életmódváltást célszerű minél korábban elkezdeni. Az elhízott emberek száma 1975 óta megháromszorozódott a Földön. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1,9 milliárd ember túlsúlyos és 650 millió elhízott. Leginkább a fiatalokat sújtja a probléma, vagyis ők azok, akik a legtöbb magas kalóriatartalmú, de alacsony tápértékű ételt fogyasztják.

Olvasd el ezt is!
Ne a géneket okold! A legtöbb gyerek azért túlsúlyos, mert a szülei helytelenül táplálják »

A túlságosan zsíros, magas cukortartalmú, jelentős mennyiségű sóval készülő élelmiszerek növelik a kettes típusú diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Nem mellesleg pedig rontják az egyén fogazatát. A gyermekkorban berögzült rossz szokásokon ráadásul később nagyon nehéz változtatni - figyelmeztet a szakember.



Mit tegyél, ha nincs ötleted?
Pedig a problémák jelentős része elkerülhető lenne megfelelő táplálkozással, egy sajtburger árának töredékéből beszerezhető kifejezetten egészséges, hasonlóan laktató élelmiszer.

Sokan panaszkodnak arra, hogy munka után egyszerűen nem jut már idejük odahaza főzőcskézni. Pedig ehhez nem feltétlenül kell hosszú órákat a konyhában tölteni. Sőt, nyolc perc alatt össze lehet rakni egy cukkinis, paradicsomos, “csőben sült” sajtos tálat.

Akinek nincsen ötlete, hogyan is csinálja, bármelyik könyvesboltban beszerezhet hazai vagy külföldi szerzőktől olyan szakácskönyvet, amiben olcsó, de finom, egészséges és pillanatok alatt összedobható ételek receptjeit találja meg.

Hogyan érdemes kezdeni?
Ha valaki spórolni akar, a legtöbbet természetesen akkor tudja megtakarítani, ha a kosarában lévő legdrágább dolgokból vesz kevesebbet, vagyis a húsból és a halból. Az állati fehérjét helyettesíteni hivatott hüvelyes zöldségek (bab, borsó, lencse) sokkal olcsóbbak, ráadásul sok bennük a rost, a telítetlen zsírsav, magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk.



Több zöldség, gyümölcs - télen, nyáron
Az egészséges táplálkozáshoz érdemes növelni a gyümölcsfogyasztást. Ilyenkor télen különösen jó alternatívát jelenthetnek a mirelit áruk: az eper, áfonya, málna és szeder, amit ilyenkor frissen általában nem is lehet kapni. A gyorsfagyasztott zöldségek a legtöbb esetben olcsóbbak, mint a frissek, ráadásul megvan az az előnyük, hogy csak annyit kell kivenni belőlük a hűtőből, amennyi egy evésre elegendő. Vagyis sokkal tovább eltartható egy negyed kilogrammos adag, jobban lehet variálni őket.

A fagyasztott gyümölcs kiváló feltét lehet például a reggeli zabkásához - és ha azt vesszük, hogy egy félkilós zabpehely pár száz forint, a félkilós "saját márkás" fagyasztott vegyes gyümölcs 500 forint körüli, akkor egy hétre megvan a reggelid körülbelül 700 forintból.

Mi az, amit kerülj?
Az egészséges táplálkozáshoz érdemes elkerülni az előre csomagolt félkész ételeket. Az előre panírozott hús, a fagyasztott szilvás gombóc persze gyorsan elkészíthető, de ha az ember odahaza az elejétől kezdve maga csinálja ugyanezt az ételt, csak pár perccel tölt több időt a konyhában. Más kérdés, hogy többet kell utána takarítania. A fáradságot azonban mindenképpen megéri, hiszen ebben az esetben is igaz, hogy akár még olcsóbb és egészségesebb is lehet az otthon készített az iparban előállított terméknél.

Forrás: csalad.hu
Fotók:
 Pixabay, Freepik/nensuria

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.02.27