Meghalt a 6 hónapos kislány, mert az orvosok csak küldözgették a szülőket ide-oda a lázas gyerekkel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Meghalt a 6 hónapos kislány, mert az orvosok csak küldözgették a szülőket ide-oda a lázas gyerekkel A 6 hónapos kislány késő este belázasodott és nem tudták csillapítani a 40 fok feletti lázát. A szülők orvosi segítséget kértek, de sajnos nem kaptak időben szakszerű ellátást. A kislány meghalt és a szülők a felelősöket keresték. Évekig húzódó per után ítélet született az ügyben. 2013 januárja szomorúan kezdődött a tarnabodi Váradi családnak. 6 hónapos kislányuk késő este belázasodott és bárhogy próbálkoztak, nem tudták csillapítani a 40 fok feletti lázát. Orvosi segítséget kértek, de sajnos nem kaptak időben szakszerű ellátást.

A kislány meghalt és a szülők a felelősöket keresték. Több éves pereskedés után most két orvost marasztaltak el az ügyben - az édesapa az atv-n futó Jakupcsek Plusz című műsorban beszélgetett a műsorvezetővel a történtekről.
 

Orvosi hiba vagy pusztán nemtörődömség? Mi vezetett a hat hónapos Amanda halálához?


- Hirtelen belázasodott tarnabodi otthonunkban a kislányunk, és bármit csináltunk vele, nem ment lejjebb a láza - mondta el az apa, Váradi Gyula a műsorban. A hevesi orvosi ügyelethez fordultak segítségért. Az ügyeletes azonban nem volt segítőkész:

- Többszöri telefonhívásra sem volt hajlandó kijönni az akkori ügyeletben lévő doktornő, mondván: minden lázas gyermekhez nem tud kimenni. Mondtam neki, hogy várjon meg, beviszem a kislányt, akkor azt mondta: ha egy olyan telefonhívást kap, akkor neki ki kell menni - idézte fel az édesapa.

Ekkor a család autóba ült és rohant az egy órányira levő, Markhot Ferenc Kórházba, Egerbe. A sürgősségi ügyeletről elhajtották őket, mondván, ez nem sürgősségi eset, menjenek a gyerekosztályra. Az apa átcipelte a lázas gyermeket a kórház másik részén elhelyezkedő gyerekosztályra, ahol viszont nem fogadták őket beutaló hiányában.

Beutaló nélkül: nem
- Be kellett csengetni, kijött egy nővér, és azzal fogadott minket, hogy beutaló nélkül nem fogadják a kislányt. Ezután a kórháztól még egy 2-2,5 kilométerrel arrébb lévő ügyeletes orvoshoz küldött. Ott az ügyeletes orvos azt mondta: területileg nem tartozunk oda, miért ide jöttünk? - folytatta tovább a történteket Váradi Gyula.

A doktor ugyan végül megvizsgálta a kislányt, de mindössze annyit mondott, hogy pár napig lázas lesz, gyógyszert írt föl és hazaküldte a családot. Az apa szerint a vizsgálat során látták a kislány testén bőrelváltozást, de az orvos elintézte azzal, hogy ez valószínűleg hangya- vagy pókcsípés. Hajnali 3 körül járt ekkor az idő.



A felírt gyógyszert a család kiváltotta, ám másnap, nem sokkal dél után a kislány szája elkékült és hányni kezdett. Felhívták az egri ügyletet, már egy új doktornő rendelt, aki azonnal behívta őket és rögtön be is utalta őket a kórházba.

- A kórház felvette, de meghalt a kislány a vizsgálat közben, édesanyám kezében. Azt mondták, miért nem mentünk előbb...

Később kiderült, hogy a 6 hónapos kislánynak fertőző agyhártyagyulladása volt, amitől vérmérgezést is kapott, az igazságügyi orvosszakértő szerint a szepszisbe halt bele. Ahogy az apa mondta, ott a temetésen megfogadta, hogy meg kell találni a hibást.

Az agyhártyagyulladásról bővebben itt írtunk:
Agyhártyagyulladás - Ezekkel a tünetekkel vidd orvoshoz a gyermeked »

A per évekig elhúzódott, a család szerint "kéz kezet mos" elven védték egymást az orvosok, de végül most két orvost elmarasztaltak az ügyben. Pénzbírságra ítélték a mulasztást elkövető hevesi és egri ügyeletes orvosokat. A hevesi ügyeletest azért, mert megtagadta a kiszállást, az egri pedig azért, mert nem szakszerű ellátásban részesítette a kislányt. Az érintett orvosok a félmillió forintos bírság megfizetése mellett ugyanúgy praktizálhatnak tovább.
 
- Mi is kaptunk kártérítést, de ez nem pótolja a kislányomat - mondta el keserűen az édesapa a műsorban.

A család elköltözött Tarnabodról és a kártérítési pénzből máshol vettek házat. Nem tudtak a régi házukban maradni, ahol folytonosan azon gyötrődtek, mit tehettek volna másként, hogy ne veszítsék el a kislányukat, Amandát.

Az adás felvétele megtekinthető itt »

Forrás: atv.hu, heol.hu
Fotó: Rawpixel (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.02.06