Mesevideókon keresztül akarják öngyilkosságra rávenni a gyerekeket! - Felkavaró esetről számolt be egy anyuka

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Mesevideókon keresztül akarják öngyilkosságra rávenni a gyerekeket! - Felkavaró esetről számolt be egy anyuka Nem túlzott óvatoskodásból óvják a szakértők a szülőket attól, hogy a gyermekeiket egyedül hagyják videózni az interneten - még akkor sem, ha látszólag olyan ártatlan meséket néz a gyerek, mint a Mancs őrjárat vagy a Peppa malac. Nem túlzott óvatoskodásból óvják a szakértők a szülőket attól, hogy a gyermekeiket egyedül hagyják videózni az interneten - még akkor sem, ha látszólag olyan ártatlan meséket néz a gyerek, mint a Mancs őrjárat vagy a Peppa malac.

Mi a baj a Youtube-bal?
Másfél évvel ezelőtt a 444 hosszabb cikkben járta körül a témát - ők egy New York Times-ban megjelent írás kapcsán foglalkoztak azzal a nyugtalanító ténnyel, miszerint a Youtube és a Youtube Kids (gyerekszűrők ide vagy oda) rengeteg ellenőrizhetetlen tartalmat enged a nézők elé, és így bizony könnyen előfordulhat, hogy egy délutáni, felnőtt felügyelet nélküli mesenézés is traumatizál egy gyereket.

Nagyon sok beteg lelkű, ám a programozáshoz, videóvágáshoz némiképp értő ember ugyanis szánt szándékkal akar a nézőgyerekek lelkébe tiporni, a recept pedig rém egyszerű: vesznek egy népszerű mesesorozatot, majd az eredeti epizódot megvágják, átszerkesztik és kiegészítik, így a normális mese hirtelen valami sokkal ijesztőbbé válik: a troll-változatban folyik a vér, előkerülnek a fegyverek és dől az erőszak.


A mesehős ugyanúgy néz ki, de egy eredeti Peppa malac történetben nem isznak fehérítőt, nem lőnek pisztollyal és más szörnyűségek sem történnek

Hirtelen jön a horror
Sőt, sokszor az sem kell, hogy az eredeti mese végig átmenjen horrorba. Talán még felkavaróbb élmény egy kisgyereknek, ha pár percig az ártatlan, kedves változatot látja, majd - amikor már éppen ellazultan követi kedvenc rajzfilmhőse kalandjait -, a történet horrorba vált, hogy aztán egy-két felkavaró perc elteltével újra az eredeti történet folytatódjon tovább, mintha mi sem történt volna.

Youtube Kids vs trollok
A probléma kiküszöbölése dobták piacra a Youtube Kids nevű alkalmazást 2015-ben, melyet - a Nottingham Post információi szerint - azóta közel 40 országban használnak és 11 millió aktív nézőt vonz a képernyő elé hetente. Az app a szokásosnál is erősebb szűrőkkel igyekszik nyomára bukkanni a kiskorúakra káros tartalmaknak, ám úgy tűnik, egyelőre a trollok állnak nyerésre, hiszen az említett probléma ezen az alkalmazáson is felbukkant, és végleges megoldás azóta sincs. Ha egy-egy felzaklató videót el is távolítanak, a trollok hamarosan újra feltöltik egy módosított változatban, és mehet tovább a rémisztgetés.

Ráadásul a gyerekek védelmét az is nehezíti, hogy a Youtube bonyolult algoritmusa a megnézett videókhoz kapcsolódó tartalmakat ajánl fel a jobb oldali sávban - és ha a gyerek akár csak egyetlen trollvideóba (vagy ilyen videókat feltöltő trollcsatornába) belebotlik, akkor még valószínűbb, hogy a rendszer további hasonlókat ajánl fel neki. Ijesztgetős kamuvideóba belebotlani pedig nagyon könnyű, ezek ugyanis a megtévesztésig hasonló címmel futnak, mint az igaziak és a videók kezdőképe sem árulja el, hogy itt borzasztó dolgokat láthat a gyerek.

Öngyilkosságra buzdítják a gyerekeket
Nem véletlen hát, hogy a sajtóban is időről időre előkerül a téma - a héten éppen a The Washington Post foglalkozott vele, miután egy gyerekorvos bloggernek (aki egyébként maga is édesanya) egy szintén orvos anyuka olvasója levélben elpanaszolta, mibe botlottak fiával a Youtube Kids-en.

Mint a Pedimom oldalon megosztott levélből kiderül, a kisfiának eleredt az orra vére, és míg várták, hogy elálljon, az anyukája elterelésnek bekapcsolta neki az alkalmazást, hogy megnézzen egy mesét. A rajzfilm ment is 4-5 percig, mígnem egyszer csak egy férfi jelent meg a képernyőn, és megmutatta, hogyan kell felvágni az ereiket - aztán amilyen hirtelen félbe szakadt, olyan gyorsan folytatódott is a mese.

Bár az anyuka gyorsan leállította a videót, remélve, hogy kisfia fel sem fogta, mit látott, a szobájába érve újra megnézte a rajzfilmet.

"És igen. 4 perc 45 másodpercnél az a férfi sietve begyalogolt a felvételbe, feltartotta a karját és a csuklóján illusztrálta a mondandóját: "Ne feledjétek, gyerekek, keresztirányba vágjatok, ha figyelemre vágytok, és hosszában, ha "eredményt" akartok" - aztán elsietett, és a mese ment tovább.

Nem sok dolog van, ami sokkolni tud, végtére is sürgősségi orvosként dolgozom. De ez még nálam is kiverte a biztosítékot.

Ezt a videót azzal a szándékkal töltötték fel, hogy ártsanak a kicsiknek. A készítője számolt azzal, hogy a szülő pár percig együtt nézi a gyerekkel a mesét, ezért is időzítette a saját jelenetét 5 perc környékére. Hogy tehet valaki ilyet? És mi minden szörnyűséget láthatnak még a gyerekeink anélkül, hogy tudnánk róla?..."



(képünk illusztráció)

Végül a levelet megjelentető blogger, Free Hess hatására a videót eltávolították az alkalmazásból, de félő, hogy nem ez volt az egyetlen. A gyermekorvos anyuka azóta is azon fáradozik, hogy a félelmet keltő videók lekerüljenek a platformról, és már több sikerről be tud számolni: a kezdeményezésére eltávolított felvételek között volt egy Minecraft videó, melyben iskolai lövöldözést mutattak, egy másik rajzfilm az emberkereskedelemről szólt, míg egy harmadik egy olyan kisgyerekről, aki öngyilkosságot követett el.

A Youtube folyamatosan fejleszti az algoritmusát
A Washington Post kérdőre vonta a Youtube-ot is, érdeklődésükre Andrea Faville szóvivő írásos közleményt adott ki, melyben hangsúlyozta, hogy a videós megosztónál szigorú alapelvek szerint működnek és tilos olyan videókat feltölteni, melyek azt mutatják be, hogyan tegyen valaki kárt magában.

- Negyedévente videók és csatornák millióit töröljük, melyek megsértik az alapelveinket, és a videók többségét sikerül még azelőtt eltávolítanunk, hogy akár egyetlen ember is látta volna őket. Mindemellett a rendszert folyamatosan fejlesztjük és finomítjuk, és azon dolgozunk, hogy a hozzánk feltöltött káros videókat még gyorsabban ki tudjuk szűrni - írta, hozzátéve, hogy minderről egy (magyarul is elérhető - a szerk.) Átláthatósági jelentésben is beszámolnak.

A pszichológus szerint erről is beszélgetni kell
A lapban megszólalt az Amerikai Pszichológusok Társaságának egykori elnöke, Nadine Kaslow is, aki felhívta a szülők figyelmét, hogy bár egyes gyerekekre nincs nagy hatással egy ilyen horrorisztikus trollvideó, másokat, főleg az érzékenyebbeket könnyen megzavarhatja. Rémálmok gyötörhetik őket, felerősödhetnek a traumatikus emlékeik (például ha elvesztették egy családtagjukat korábban), vagy akár az is megfordulhat a fejükben, hogy tényleg kárt tegyenek magukban, ahogy a videóban látták.

Ezért Kaslow mindenképpen kiemeli a felnőttek, azon belül is a szülők felelősségét: úgy véli, nem csak az fontos, hogy a tech cégek eltávolítsák a káros tartalmakat, és hogy a szülők folyamatosan ellenőrizzék, milyen videókat néz a gyerek az interneten. Az is legalább ennyire lényeges, hogy otthon kerüljön elő a téma: meséljenek a gyerekek arról, amit láttak, ha pedig belebotlanak egy felkavaró tartalomba, akkor legyen ott egy felnőtt, aki megnyugtatja őket és elmondja nekik, hogy az öngyilkosság nem játék, és soha ne akarjanak se másnak, se maguknak ártani.

...és Momo is visszatért
A horrorisztikus kamuvideók ismét felélesztették Momo legendáját - az utóbbi napokban megint cikkek sora jelent meg a szörnyalakról, aki különféle önbántalmazó cselekedetre akarja rávenni a gyerekeket, sőt, már újabb rémsztorik is felbukkantak, hogy éppen hol és ki akarta megölni magát, mert "Momo kérte". És mivel a legtöbb ember jóhiszeműen azonnal megosztja ezeket az (egyébként ellenőrizhetetlen) történeteket, a pánik csak terjed - pedig sokkal hasznosabb lenne inkább azt megtanítani a gyerekeknek már egészen kicsi koruktól, hogyan használják az internetet és milyen szabályokat tartsanak be. A Momo-jelenségről itt írtunk bővebben »

Itt pedig arról olvashatsz, milyen szabályokat taníts meg gyermekednek az internetezésről »

Forrás: 444.hu, The Washington Post, Pedimom.com, Nottingham Post
Fotó: Nottingham Post, Rawpixel

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.02.26