Meghalt a cukorbeteg kisfiú, akit egy kuruzsló levendulaolajjal kezelt inzulin helyett - Most hoztak ítéletet az ügyben

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Meghalt a cukorbeteg kisfiú, akit egy kuruzsló levendulaolajjal kezelt inzulin helyett - Most hoztak ítéletet az ügyben 4 év börtönre ítélték Kaliforniában azt a férfit, aki egy 1-es típusú diabéteszes kisfiú halálát okozta, mivel leállította az inzulinról, és helyette levendulaolajos keverékkel kezelte. 4 év börtönre ítélték Kaliforniában azt a férfit, aki egy 1-es típusú diabéteszes kisfiú halálát okozta, mivel leállította az inzulinról, és helyette levendulaolajos keverékkel kezelte.

Kuruzsló miatt halt meg a fiú
A 84 éves Timothy Morrow gyógynövényszakértőnek hirdeti magát a saját weboldalán, és azt állítja, bár 48 éves korában prosztatarákkal diagnosztizálták, ő gyógynövényekkel és diétával megszabadult a gyilkos kortól. Erre építette aztán a saját Common Sense Herbs fantázianéven futó bizniszét, melynek égisze alatt különféle tinktúrákat, étrend-kiegészítőket, hashajtókat és egyéb csodaszert kínált hiszékeny vásárlóinak.



Inzulin helyett csodaszer
Egyebek közt a tragikusan elhunyt kisfiú szüleinek is, akik 2014-ben azért keresték meg a férfit, hogy gyógymódot találjon cukorbeteg gyermekük, a 13 éves Edgar Lopez kezelésére. A kuruzsló rögtön meg is győzte a szülőket, hogy a fiúnak az orvosok által felírt inzulin méreg, helyette pedig a saját keverékét ajánlotta, mondván, az "Isten inzulinja", és majd rendbe teszi a gyerek vércukorszintjét.

Az egyebek közt fügekaktusz levél, csúszós szilfakéreg és banánlevél kivonatot tartalmazó tabletták és a levendulaolajos kenegetés sajnos nem váltották be a csodagyógyász által ígért gyógyulást: a fiúnak, amint abbahagyta az inzulinos kezelést, rohamosan romlott az állapota, a végén már képtelen volt enni és nehézségei támadtak a légzéssel is.

Nem hívtak hozzá orvost
Ám a szülők még ekkor is vakon hittek a kuruzslónak: bár látták, hogy gyermeküknek orvosra lenne szüksége és hívni akarták a mentőket, a férfinek sikerült lebeszélte őket, mondván: "a kórházban csak megölik a fiút", egyébként is, a rosszullét csupán a "gyógyulási folyamat része".

Kórház helyett inkább azt javasolta nekik, továbbra is kenegessék levendulaolajjal a gyerek gerincét és szedje csak a csodapirulákat, azoktól majd rendbejön.

Edgar Lopez végül másnap elhunyt, halálát szívleállás okozta, ami az orvosszakértő szerint elkerülhető lett volna, ha idejében kap szakszerű segítséget. A 13 éves fiúnak annyira legyengült a szervezete, hogy halálakor csupán 30 kilót nyomott.



4 hónap börtönt kapott
Most, öt évvel később végre bíróság előtt felelt tetteiért a kuruzsló, a tárgyalás több felvonásban zajlott a napokban Los Angelesben. A férfit február 25-én 4 év letöltendő börtönre ítélték halált okozó gyermekbántalmazásért, továbbá 48 hónap felfüggesztett börtönt kapott engedély nélküli orvoslás vétsége miatt. Mindemellett 5000 dollár kártérítés fizetésére kötelezték, melyből a fiú temetési költségeit fedezik a gyászoló szülők.

A szülők ellen nem emeltek vádat.

"Az anya a bűnös"
A tárgyaláson egyébként a férfi védője a szülőket okolta a történtekért: szerinte "senki nem tartott fegyvert az anya fejéhez", hogy ne adja be az inzulint a gyermekének, vagy hogy ne vigye orvoshoz, minden az ő döntése volt.

Az apa szerint Morrow teljesen kimosta a felesége agyát, az édesanya pedig vallomásában elismerte, a kuruzslóra úgy tekintett, mint valami Istenre, többször volt az előadásain, sőt, még új ügyfeleket is kerített neki.

Timothy Morrow nem tett vallomást a tárgyaláson, viszont az ügyész lejátszotta a rendőrségi kihallgatásán készült videófelvételt, melyben a férfi tagadta, hogy az anyát arra kérte, ne adja be fiának az inzulint. Továbbá azt is állította, fogalma sincs, miért halt meg a fiú, hiszen "amikor utoljára látta, még nem volt szívrohama".

Forrás: The Washington Post
Fotók: abc7.com
Kezdőkép: Pixabay (illusztráció!)

 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.02.28