Itt a legújabb kihívás: Dobj egy szelet sajtot a gyereked arcába és figyeld, mi történik! - Vicces vagy felháborító?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Itt a legújabb kihívás: Dobj egy szelet sajtot a gyereked arcába és figyeld, mi történik! - Vicces vagy felháborító? Azt már szinte megszoktuk, hogy az interneten időről időre felbukkan valami őrületes kihívás, a legutóbbin mégis meglepődtünk: most ugyanis felnőtt emberek egy szelet sajtot dobnak a gyerekük arcába és jókat nevetnek rajta. Bár azt már szinte megszoktuk, hogy az interneten időről időre felbukkan valami őrületes kihívás, a legutóbbin mégis meglepődtünk...

Az internetes kihívások kora
Az internetes kihívások időszaka alighanem az #icebucketchallenge-dzsel, azaz a jegesvödör-kihívással kezdődött - vagy legalábbis ez volt az a kihívás, mely rengeteg országba, köztünk hazánkba is eljutott.

A 2014-ben indult akciót azért találták ki, hogy felhívják az ASL (amiotrófiás laterálszklerózis) nevű végzetes bénulással járó betegségre a figyelmet és adományt gyűjtsenek a kutatásokra. Végül 115 millió dollárt sikerült gyűjteni:  a pénzből indított kutatás során nemzetközi kutatócsoport kereste azt a gént, melyek az ASL kockázatát hordozzák. Végül 2016-ban sikerült azonosítaniuk az ún. NEK1 gént, amely hozzájárul a kór kialakulásához.

Terjed a hülyeség
Azt ezt követő, és nagyobb figyelmet kapó kihívások már korántsem ilyen nemes céllal születtek: volt itt olyan kihívás, ahol egy kanál fahéjat kellett lenyelni, erőspaprikát rágni, vagy akár mosókapszulát a szájba venni - a résztvevők pedig gyakran rosszul is lettek a kihívások teljesítésekor.



Unatkozó apukák pedig kitalálták a #cheeriochallenge játékot, melyben alvó kisbabájuk fejére vagy orrára igyekeztek minél több gabonapelyhet feltornyozni.

Ám a mostani kivívás ennél is bizarrabb: itt ugyanis a lelkes szülők egy darab lapkasajtot dobnak meglepett csemetéjük arcába, hogy aztán annál nagyobbat kacarászhassanak rajta...

Sajtot a gyerek arcába!
A #cheesechallenge diadalútja a Facebookon indult nem is olyan rég: 2019. február 27-én az amerikai Charles Amara töltött fel egy - cikkünk megírásakor még elérhető, ám azóta törölt - videót, ahogy etetőszékben ücsörgő kisfia arcába hajít egy szelet sajtot - amin a gyerkőc értelemszerűen eléggé meglepődik...

A videó nézettsége igazán két nap múlva kezdett el felpörögni egy @unclehxlmes nevű felhasználónak köszönhetően, aki a videót a Twitteren is megosztotta. Bár később le is törölte onnan, már késő volt, addigra több mint 10 millióan látták és egyre többen utánozzák azóta is.



A videók hasonló felépítésűek: egy felnőtt lapkasajtot dob egy mit sem sejtő gyerek arcába, aki mindezt természetesen értetlenül és meglepődve fogadja - az eset szemtanúi viszont jókat kacarásznak rajta.

Nem véletlenül háborognak rajta olyan sokan, súlyos gyermekbántalmazásnak aposztrofálva a "vicceskedést", mások viszont azt mondják, nem kell az egészet túlreagálni.



Néhány reakció az eredeti, azóta törölt Facebookos videó alatt:
"Bárki, aki ezen nyafog, hisztisebb, mint a gyerek, akinek az arcán landolt a sajt"
"Jaj, de cuki, és milyen ijedten néz"
"Ez a videó a napom fénypontja! Persze egyrészt sajnálom a kisfiút, de másrészt ez csak egy darab sajt, nem okozott neki sérülést, és annyira vicces, hogy megnéztem többször is és alig bírtam abbahagyni a nevetést"
"Ez annyira megalázó. Mi lenne, ha a te arcodba dobnánk egy darab sajtot, aztán kiposztolnánk?"
"Ha már egy darab sajton se tudunk nevetni, akkor ott nagy a baj..."
"Mit vagytok kiakadva? Ez csak sajt, nem verik azt a gyereket vagy ilyesmi, ez csak móka"
"Nem csak a gyerekverés bántalmazás, érzelmileg is lehet bántalmazni, és látszik, hogy ez az egész felzaklatja a gyereket, ő egyáltalán nem találja viccesnek"
"Fogadni mernék, ha egy afroamerikai szülő csinálta volna mindezt, már börtönben lenne"
"Remek példája annak, hogy egyes embereknek miért is nem kéne gyereket vállalniuk"

Forrás, fotó: Facebook/Charles Amara; ctvnews.ca, dailyexpress

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.03.05