Ezért igazolhasson több napot a szülő, ha hiányzik a gyerek az iskolából - Már több mint 10 ezren aláírták a petíciót

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ezért igazolhasson több napot a szülő, ha hiányzik a gyerek az iskolából - Már több mint 10 ezren aláírták a petíciót Nem jó az a rendszer, miszerint a szülő csak 3 nap hiányzást igazolhat gyermekének az iskolában, és a kisebb betegségek miatt is az orvoshoz kell rohangálni. A rendszer módosítására irányuló petíciót már több mint 10 ezren aláírták. Nem jó az a rendszer, miszerint a szülő csak 3 nap hiányzást igazolhat gyermekének az iskolában, és a kisebb betegségek miatt is az orvoshoz kell rohangálni, ami értelemszerűen hatalmas terhet ró az amúgy is leterhelt gyermekorvosokra.

Emeljék fel a 3 nap szülői igazolást
Mint azt korábban az igazolások kapcsán megírtuk, Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy látja, kivitelezhető lenne, és senki nem szenvedne hátrányt, ha a szülő által igazolható napok számát - a jelenlegi általános gyakorlatban alkalmazott 3 naphoz képest - felfelé módosítanák.

2018 februárban elmondta, nincs jogszabályba foglalva, hogy hány napot igazolhat a szülő, azt az iskolák (és óvodák) saját házirendjükben szabályozzák, mégis a legtöbb helyen ragaszkodnak a félévenkénti 3 naphoz, ami véleménye szerint kevés.



Szerinte a szülők a legtöbb esetben meg tudják ítélni, hogy mikor kell otthon maradnia a gyereknek. Így lényegében a szülő önrendelkezését szeretnék "kiterjeszteni" azzal, hogy egy enyhébb, orvosi vizsgálatot, gyógyszerfelírást nem igénylő betegség, vagy egyéb hiányzás esetén ne kelljen orvosi igazolást vinni az adott oktatási intézménybe.

Online petíció már több mint tízezer aláírással!
Hogy felgyorsítsa az eseményeket és elinduljon a változás, dr. Tordas Dániel gyermekorvos online petíciót indított, melyet azóta több mint 10 ezren aláírtak.

Mint a szakember a petícióban és az Inforádiónak augusztus 26-án adott interjújában is kiemelte, a tényleges betegellátástól von el értékes időt az, hogy a gyermekorvosok rendelési idejének 30-40 százaléka igazolás-írogatással megy el.

Hibás a jelenlegi rendszer
A jelenlegi rendszer mindemellett tele van joghézagokkal: egyebek közt sokszor kénytelenek az orvosok a szülő "bemondására" igazolást írni a gyereknek, hiszen a gyakori tüneteket, mint a hasfájás, láz, hányás, nem feltétlenül tudják az orvos előtt is igazolni, de nem kérdőjelezhetik meg a szülőt. Ugyanakkor ez kiskaput is biztosít azon szülőknek, "akik esetleg a kiskorú gyermekük iskolakerülését elnézik. A szülők pontosan tudják, milyen panaszokat kell mondani, amire az orvos - bízva a szülő szavában - kiállítja az igazolást".

Az sem jó, hogy a gyereket vissza kell rendelni ahhoz, hogy a gyógyulásáról kiállítsa az orvos az igazolást - így ugyanis ismét fertőzés kockázatának van kitéve az orvosi rendelőben.

Nem beszélve arról, hogy a szülő által igazolható 3 nap hamar elfogy, ezért a jelenlegi szabályozás sokszor hazugságra kényszeríti a szülőt, hiszen - ha elfogytak az igazolások - kénytelen orvosi igazolást kérni gyermekének, ha közbejön egy váratlan családi esemény.

Ráadásul gyakran a szülőnek szabadságot kell kivennie, hogy beszerezzék gyermekével az orvosi igazolást.

Szükséges a módosítás
Dr. Tordas Dániel hangsúlyozta, kezdeményezésének fő célja az volt, hogy felmérjék a társadalmi igényt - úgy véli azonban, hogy a 10 ezer aláírás olyan lélektani határ, mellyel már lépéseket lehet tenni a jogalkotó irányába, és megmutatni, hogy szükséges a módosítás. Mint a rádiónak elmondta, bízik benne, hogy kialakul egy hatékony párbeszéd a jogalkotó és a kezdeményezők között.

Ez is érdekelhet!
Orvosi igazolás helyett igazolja inkább a szülő a gyerek hiányzását! »


Forrás: Infostart, Peticiok.com
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.08.27