Durván kiszőrösödtek a csecsemők egy hibásan csomagolt gyógyszertől! - Eddig 17 esetről tudnak

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Durván kiszőrösödtek a csecsemők egy hibásan csomagolt gyógyszertől! - Eddig 17 esetről tudnak Mértéktelen szőrösödést okozott kisgyerekek testén egy összekevert, hibásan csomagolt gyógyszer. Az orvosok szerint hónapokba telik, míg a felesleges szőr eltűnik az érintett csecsemők testéről. Mértéktelen szőrösödést okozott kisgyerekek testén egy összekevert, hibásan csomagolt gyógyszer - közölte a spanyol egészségügyi miniszter szerdán újságírókkal Madridban.

Összekeverték a gyógyszereket
María Luisa Carcedo elismerte: a gyártó minoxidilt tett az omeprazol feliratú üvegekbe. Előbbi hatóanyag kopaszodás, hajhullás megállítására szolgál, utóbbit pedig gyomorsavcsökkentőnek használják, egyebek közt csecsemőknél.



A spanyol egészségügyi hatóságok eddig 17 olyan esetről tudnak, amikor fokozott szőrnövekedést tapasztaltak gyerekükön a szülők a gyógyszer miatt - tette hozzá a tárcavezető. A készítmény a málagai székhelyű Farma-Química Sur nevű cégtől került a patikákba, azóta a hibás tételeket már bevonták, egy sem maradt forgalomban, a gyógyszercég működési engedélyét pedig felfüggesztették.

Azt hitték az orvosok, farkasember-szindróma okozza
Az ügyről az El País című napilap számolt be szerdán több érintett szülőt is megszólaltatva.

- A gyerekemnek kiszőrösödött a homloka, az arca, a karja, a lába (...), olyan lett a szemöldöke, mint egy felnőtté - mondta Ángela Selles arról, hogy milyen testi változásokon ment át hat hónapos csecsemője.

Egy másik, név nélkül nyilatkozó anya arról beszélt, hogy egyik orvostól a másikig vitte három hónapos gyerekét, de nem találtak magyarázatot a rendkívüli szőrösödésre. Azt feltételezték, hogy genetikai eredetű hipertrichózis, azaz a fakasember-szindróma okozhatja a tüneteket.

Hónapokig tart, míg eltűnik a szőr
A szülőknek az orvosok azt mondták, hogy várhatóan eltűnik majd a szőr a gyerekek testéről, de az hónapokig tarthat.

A lap kitért arra is, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, milyen egyéb mellékhatása lehet a tévedésből szedett gyógyszernek a gyerekek szervezetére, ugyanis nincsenek erről kutatások. Mivel a minoxidil értágító, felmerülhet akár szívrendellenesség is.

Az észak-spanyolországi Kantábria tartományi ügyészsége négy család feljelentése alapján nyomozást rendelt el az ügyben. Több esetet regisztráltak ezen kívül Andalúziában és a valenciai autonóm közösségben is.

Forrás: MTI
Fotó: elcaso.elnacional.cat

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.08.29