Ezen is múlhat a gyerek élete: Miért nem mindegy, milyen ruhában engeded el otthonról?

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ezen is múlhat a gyerek élete: Miért nem mindegy, milyen ruhában engeded el otthonról? Beköszöntött az esős, szeles, borús ősz - ennek köszönhetően szédületes sebességgel kezdett el terjedni a Facebook magyar szegleteiben egy fotópár, mely rávilágít arra, mire figyelj oda, ha a gyereket útnak engeded a városban. Beköszöntött az esős, szeles, borús ősz - ennek köszönhetően szédületes sebességgel kezdett el terjedni a Facebook magyar szegleteiben egy fotópár.

Két fotó, két gyerek - te látod őket?
A meglehetősen pixeles képen egy kisgyermek látható a zebra előtt - ám míg az egyik fotón színes ruhájának köszönhetően erőteljesen elüt a környezetétől, addig a másikon szinte beleolvad a mögötte lévő hirdetőoszlopba, veszélyeztetve így a saját életét.

A fotóhoz biggyesztett figyelemfelkeltő felvezető szöveg általában ez:

"Mindkét képen van egy gyerek a zebránál!!! Igen, a második képen is‼ (nekem legalább 10mp kellett, hogy kikörvonalazódjon... ennyi időnk nincs gondolkodni, a gyerek ugyanott áll mindkét képen), csak nem mindegy, milyen ruhát adsz rá az őszi, esős időben! Aki vezet, az most érti, aki csak gyalogos, remélem most megérti."

fotó

Nem mai fotó, de az üzenete ma is érvényes
Hogy a kép mikor, és pontosan milyen céllal készült, az homályos - annyi bizonyos, hogy az autók kinézetéből ítélve legalább 40 évvel ezelőtt lőhették (talán épp egy korabeli KRESZ-könyvhöz). Egy Facebook-csoportban egy hozzászóló azt is felismerni vélte, hogy ez az Albisriederstrasse Zürichben, ami egyébként szerinte manapság is hasonlóan néz ki.

A fotóra kis internetes kutakodás után először egy 2015-ös lengyel cikkben bukkantunk rá - ezt aztán később több lengyel és orosz portál is átvette, a napokban pedig elért valahogy Magyarországra, és sok megosztást kapott. Persze nem véletlenül, hiszen sosem lehet elégszer hangsúlyozni az autósoknak és a gyalogosoknak, hogy figyeljenek oda a zebránál - és a gyalogosok ne csak a viselkedésükre, de a ruházatukra is!

Sokan figyelmetlenek a zebránál
És még így is mennyien figyelmetlenek! Szeptember végén csaknem elütött egy zebrán közlekedő kislányt egy busz. Majd néhány nappal ezt követően egy autó fedélzeti kamerája azt rögzítette, ahogy a jármű nekihajt egy zebrán átkelő gyereknek - szerencsére nem történt tragédia.

Orosházán pedig a 21. század mobilozós-fülhallgatós közlekedőihez címezve festettek fel figyelmeztető ikonokat a zebrák elé, hogy legalább ezeken a helyeken figyeljenek oda a se-lát-se-hall emberek.
 

Így óvhatod meg gyermeked a közlekedős balesetektől


Persze szülőként is sokat tehetsz annak érdekében, hogy gyermeked elkerülje a zebrás baleseteket.

- Amint a Facebookos fotó is üzeni, érdemes a gyereket feltűnőbb, színesebb ruhába öltöztetni, különösen borongós időben, mert így nagyobb az esélye, hogy a mozgó autóból is észreveszik.
- Az is jó ötlet, ha fényvisszaverős matricákat, felvarrókat teszel a gyerek kabátjára, iskolatáskájára.
- És hát természetesen már egészen pici korától tanítsd neki a közlekedés legfontosabb szabályait: Ehhez korábbi cikkünkben találsz ötleteket, valamint ingyenesen letölthető foglalkoztató füzeteket is »
- Végül, de nem utolsósorban: járj elöl jó példával, nézz körül mindig, és soha ne menj át a piroson, főleg, amikor a gyerek is veled van - mert hidd el, taníthatsz neki bármit, úgyis azt fogja leutánozni, amit te teszel, nem pedig azt, amit mondasz neki.

Kép forrása: Facebook
Kezdőkép: Pixabay

 

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.11.05