Bölcsődei ellátás: Ennyibe kerül majd a családoknak - táblázattal

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Bölcsődei ellátás: Ennyibe kerül majd a családoknak - táblázattal 2010-ben a családoknak havonta átlagosan 9 ezer Ft-ba került gyermekeik bölcsődei ellátása. A térítési díjak átalakításával, amennyiben a fenntartó gondozásra is megállapít személyi térítési díjat - a szülők, a család egy főre eső nettó jövedelme alapján arányosan fognak majd az ellátásért fizetni.

2010-ben a családoknak havonta átlagosan 9 ezer Ft-ba került gyermekeik bölcsődei ellátása. A térítési díjak átalakításával, amennyiben a fenntartó gondozásra is megállapít személyi térítési díjat - a szülők, a család egy főre eső nettó jövedelme alapján arányosan fognak majd az ellátásért fizetni.
A személyi térítési díj összege nem haladhatja meg a családban az egy főre eső nettó jövedelem 25%-át.


Kiknek lesz ingyenes a bölcsődei szolgáltatás?
Miként eddig, úgy a jövőben sem kell fizetniük a bölcsődéért az alacsony jövedelemmel rendelkezőknek, valamint a több gyermeket nevelő és a fogyatékossággal élő, beteg gyermeket gondozó családoknak. A tervezet szerint az átmeneti gondozásban vagy gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekek is mentesülnek a gondozási díj megfizetése alól.



A fenntartók döntik el majd, hogy kell-e fizetni
A szabályozás a fenntartóra bízza annak eldöntését, hogy él-e a lehetőséggel és bevezeti-e a gondozásért kérhető személyi térítési díjat, tehát minden önkormányzat (és más fenntartó) maga dönthet ebben a kérdésben. A fenntartónak lehetősége lesz arra is, hogy a fentiektől eltérjen, vagyis kisebb mértékben állapítsa meg a személyi térítési díjat, tehát kevesebbet kérjen a szülőktől, illetve egyedi esetekben elengedje.

A konkrét összegek meghatározásánál figyelembe vehet például szociális szempontokat, valamint jövedelmi viszonyokat is. A magasabb jövedelemmel rendelkezők pedig nagyobb mértékben tudnak majd hozzájárulni a bölcsődék fenntartásának költségeihez.

Miért kell fizetni a bölcsődei szolgáltatásokért?
Az elmúlt években a bölcsődék állami támogatása csökkent így a fenntartókra a működtetés kapcsán mind nagyobb teher hárult. (A bölcsőde tekintetében a normatív állami hozzájárulás összege 2007-tol stagnált (547.000 forint), majd fokozatosan csökkent, (2009: 540.150 Ft, 2010: 494.100 Ft.)

A bölcsődei ellátásról elmondható, hogy magas színvonalon, jó minőségben és szabályozott módon működtetett, ugyanakkor az ellátás biztosítása magas kiadásokkal jár. Az intézkedés motiválja a fenntartókat a további működtetésre, valamint új férőhelyek létesítésére, ugyanakkor elkerülhetővé teszi, hogy az intézmények szabályozatlanul, különböző jogcímeken anyagi hozzájárulást kérjenek a szülőktől.

A demográfiai felmérések közvetlen összefüggést mutatnak a családbarát intézkedések, mindenekelőtt a gyermekvállalás és az anyák munkavállalási lehetősége között. A tapasztalatok azt mutatják, hogy több gyermek születik ott, ahol könnyebb az anyák visszatérése a munkába.

A családbarát intézkedések célja a családok megerősítése, annak biztosítása, hogy a gyermekvállalás, sőt, a több gyermek nevelése se jelenthesse a családok szegénységbe süllyedését és annak a lehetőségnek a biztosítása, hogy az anya, ha úgy ítéli meg, mihamarabb újra dolgozhasson. Ezt segíti a GYES melletti munkavégzés lehetősége is.

Fontos, hogy aki több gyermek vállalásával nagyobb részt vállal az egészségügyi és a nyugdíjrendszer fenntartásában, több kedvezményt kapjon. Ezt szolgálja az az alapelv, mely a térítési díjak meghatározásánál az egy főre eső jövedelmet veszi figyelembe. Így azok a családok, akik több gyermeket nevelnek és ezért az egy főre eső jövedelmük lényegesen alacsonyabb, kevesebbet fizetnek vagy térítésmentesen vehetik igénybe a bölcsődei szolgáltatást..

Összegezve
Összességében tehát a szociálisan rászoruló (rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő) gyermekek változatlanul ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatást, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező szülők esetében nem jelent lényegesen nagyobb anyagi megterhelést a jelenlegihez képest – mely költségek a piaci alapú szolgáltatások áraihoz képest is csekély mértékűek - így sokkal igazságosabb finanszírozási rendszert lehet majd megvalósítani.
    
Egy főre eső                 Az egy főre eső nettó jövedelem
nettó jövedelem (Ft) 
    alapján fizetendő térítési díj (Ft)
0-37. 000,- Ft                                    0,- Ft
38.000,- Ft                                  9 500,- Ft
40.000,- Ft                                 10 000,- Ft
43.000,- Ft                                 10 750,- Ft
45.000,- Ft                                 11 250,- Ft
48.000,- Ft                                 12 000,- Ft
50.000,- Ft                                 12 500,- Ft
55.000,- Ft                                 13 750,- Ft
60.000,- Ft                                 15 000,- Ft

Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Fotó: Pixabay

 


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2011.12.14