Családi pótlék kifizetése Erzsébet-utalványban - a civilek tiltakoznak

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Tizennyolc civil szervezet által aláírt tiltakozó levelet adtak át a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban pénteken; a levélben azt az elképzelést kifogásolják, hogy pénzbeli ellátás helyett utalványban lenne fizethető több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély.

Előítéletek állnak a döntés hátterében - a szervezetek szerint
A mások mellett a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Magyar Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány által aláírt levélben az áll, "e szabadságkorlátozás igénye mögött az a feltételezés van, hogy a szegények és gyerekesek nem rendeltetésszerűen használják fel az állami támogatásokat". Ez a feltételezés azonban "téves, előítéletes és megalázó" - hangsúlyozták.

Uniós forrásokból oldanák meg az utalványozást
Mint fogalmaztak, az intézkedésre "nincs pénz a költségvetésben", ezért a kormány olyan fejlesztésként tüntetné fel, amelyhez uniós források használhatók fel az Új Széchenyi Terv egy "kiemelt projektjének" keretében. Az elgondolás "erkölcstelen az Európai Unió adófizető polgáraival szemben", akik a magyar szegények helyzetének javítására szánták az Európai Szociális Alapot" - fejtették ki.
   
A levelet a tárcánál Schmidt Ágota miniszteri kabinetfőnök vette át, és azt ígérte, megvizsgálják a civilek álláspontját.

Elfogadhatatlannak tartják az elképzelést a szervezetek
Márton Izabella, a Magyar Szegénységellenes Hálózat igazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott, sem szakmai, sem gazdasági, sem pedig emberi jogi szempontból nem tartják elfogadhatónak az elképzelést, amely mögött véleményük szerint nem áll racionális indok. Úgy vélte, nem világos, hogy a kormány miért kezdeményezte a pénzbeli ellátások utalványban való kifizethetőségét.
Mint mondta, az intézkedés megvalósítása elsősorban a vidéken, kisebb településeken élőkre lenne kedvezotlen hatással, hiszen ők nehezebben válthatnák be az utalványokat.
Márton Izabella hozzátette, ha nem indul valós párbeszéd az ügyben, újabb akciókat szerveznek.

Átgondolják az utalványozás lehetőségét
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek - a kormány múlt heti döntése alapján - a pénzbeli juttatások utalványban való biztosításának lehetőségét, módját és mértékét, valamint a szükséges jogszabály-módosításokat április 15-ig kell a kabinet elé terjesztenie.


Forrás: MTI


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2012.04.11