Új adóterhek - 2012 - Széll Kálmán terv

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


A kormány új adók bevezetésétől reméli a pénzügyi helyzet javulását, bevételei növekedését. Cikkünkből megtudhatod, milyen új adókra lehet számítani.

Pénzügyi tranzakciós adó
Az egyik új adónem a pénzügyi tranzakciós adó, melynek mértéke 0,1 %, bevezetését 2013-ra tervezik. Készpénzfelvételre, és -befizetésre, banki átutalásokra, csoportos beszedésekre, a bankkártyás fizetésekre, vásárlásokra és a postai (sárga) csekken történő befizetésekre is vonatkozik. Maximalizálták az adó tranzakciónkénti mértékét, mégpedig 30 ezer forintban. A bankkártyás fizetés ösztönzésére törekszenek, ezért valószínűleg nagyobb mértékű lesz a tranzakciós adó a bankautomatákból történő pénzfelvétel esetén.

Mobiladó
2012. második félévétől a mobil szolgáltatások igénybe vételét is adóval sújtja a kormány, bevezeti a mobiladót. Telefonáláskor minden megkezdett perc után, valamint minden elküldött sms és mms után 2 forintot kell fizetni.

Bár a hírek netadóról is szóltak, a Széll Kálmán terv dokumentumaiban ez nem szerepel.

Biztosítási adó
A biztosítókra is új adót vet ki a kormány 2013-tól. Az idén bevezetett baleseti adó mintájára a vagyon- és balesetbiztosítások után 10 %-os, a Casco esetén 15%-os adót kell majd fizetni.

Drágul az utak használata és a gyógyszer
Várhatóan bevezetik majd a dugódíjat, valamint az utak használata is drágul majd 2013-tól. Nemcsak az autósok, a betegek is megérezhetik a megszorításokat, hiszen a gyógyszertámogatási rendszert is meg akarják változtatni. Pl, negyedévente ellenőriznék a cukorbetegeket, kezelésük eredményességétől függ a támogatás mértéke. Aki egy éven belül kétszer is magasabb értéket produkál, az nem kaphatja meg a korszerűbb, de drágább analóg inzulint, csak az ún humán inzulint.

Az energiaszektor különadója megszűnik, viszont az energiaellátók jövedelemadójának mértéke duplájára emelkedik.

A mezőgazdaságban a fordított adózást akarják bevezetni a gabona-, az olajosmag- és a fehérjenövény szektorban.

Befagyasztják a gyermeksegélyezést
A gyermeksegélyezés befagyasztására lehet számítani. Idén sem emelkedett a szociális ellátások - gyes, gyet, családi pótlék, anyasági támogatás és az életkezdési támogatás, valamint a gyerekvédelmi támogatások - összege, várhatóan jövőre sem fognak emelkedni.

Forrás: Hvg, hirado.hu

TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>
 


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2012.05.07