Kismamák jövedelempótlékának kifizetése

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Összesen több mint 500 millió forint jövedelempótlékot kaptak azok a kismamák, akik április elejéig a nyilatkozatukat helyesen kitöltve visszaküldték - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI megkeresésére.

Visszamenőleg is megkapták a jövedelempótlékot a kismamák
Mint írták, április 10-ig 14 és félezer biztosított kismama kapta meg januárra visszamenőleg a jövedelempótlékot az egészségbiztosítótól. Az OEP és a kifizetőhelyek együttesen 504 millió forintot fizettek ki a kismamák számára. Az ellátás bruttó összegétől és a családi kedvezmény igénybevételétől függően a pótlék összege egyénenként 100 és 9.500 forint között változik.

Kik küldték be a nyilatkozatot?   
Az OEP közleménye szerint csaknem 40 ezren igényelték a szükséges nyilatkozatot, de azt csak 22 156 ellátásban részesülő küldte vissza. Ezek között is nagyon sok volt a hibásan kitöltött nyilatkozat. Sokan küldték be olyanok is, akik a jogszabály értelmében nem jogosultak a kompenzációra.
   
Kinek jár a jövedelempótlék?
Mint emlékeztettek: a "kompenzációt" május végéig azok igényelhetik, akiket az adójóváírás megszűnése hátrányosan érintett. A jövedelempótlékot csak annak lehet megállapítani, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült, és 2011. évre vonatkozóan érvényesít vagy érvényesített adójóváírást.
   
Kinek nem jár a jövedelempótlék?
Nem jár tehát a "kompenzáció", annak, aki a 2011. évre vonatkozó adójóváírást nem érvényesít, vagy akinek 2012-ben állapították meg az ellátását, vagy akinek három kedvezményezett eltartott gyermeke van és azok közül 1 után ő igényli a családi kedvezményt, továbbá gyermekgondozási díj esetében már két kedvezményezett eltartott esetében annak a 2012-ben gyermekgondozási díjat igénylőknek sem, akik 2011 év végén és 2012. év elején terhességi-gyermekágyi segélyben részesültek. Ezeket az igényeket az OEP elutasítja.
   
Aki nem kapott sem jövedelempótlékot, sem értesítést
Az OEP ugyanakkor arra is kitért: aki már legalább 30 napja benyújtotta a nyilatkozatot és az áprilisi ellátással együtt sem kapja meg a jövedelempótlékot, vagy azzal kapcsolatosan valamilyen értesítést, az forduljon az ellátást folyósító kifizetőhelyhez, vagy az egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervekhez.
   
Legkésőbb május 31-ig érdemes beküldeni a nyilatkozatot!
Ismét kiemelték: januárra visszamenőlegesen csak azok a kismamák kaphatják meg a jövedelempótlékot, akik a nyilatkozatukat legkésőbb május 31-ig visszaküldik a folyósító szerveknek.
   
A tárca a jövedelempótlékról
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium február elsején tájékoztatott a Magyar Közlönyben aznap megjelent kormánydöntésről, amely szerint jövedelempótlékot kapnak azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése. A tárca akkori közleményében azt írta: a január 1-je elott megállapított terhességi-gyermekágyi segély (tgyás), illetve gyermekgondozási díj (gyed) esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban; ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen. Hosszabb távon a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított gyed- és tgyás-összegek is nőnek majd - közölték.

Forrás: mti


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

 


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2012.04.27