Örökbefogadás - egyszerűsödő eljárás

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Már az idén több száz örökbefogadást kezdeményező család számára válik könnyebbé az ügyintézés, az örökbefogadottak pedig könnyebben megismerhetik származásukat a családjogi törvény legfrissebb módosításának köszönhetően - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-vel.

Egyszeruűb örökbefogadási eljárás
A közlemény szerint júliustól több lépcsoben egyszerűsödnek és életszerűbbek lesznek az örökbefogadáshoz és az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások. Ezen túlmenően a jövőben a gyámhatóság bővebb tájékoztatást adhat az érdeklődőnek az örökbefogadására és vér szerinti testvéreire vonatkozó kérdésekben, "az eddigieknél erősebb lesz az örökbefogadott azon joga, hogy a származását megismerhesse" - fogalmaztak.

Információ a vér szerinti szülőkről?
Fontos változás, hogy az örökbefogadott az egészsége szempontjából a vér szerinti szülőkre vonatkozó információkat is kérhet a javaslat értelmében a gyámhatóságtól, amennyiben szüksége van rá - hangsúlyozta a KIM.
Eddig az örökbefogadott csupán a vér szerinti szülője adatairól kérhetett tájékoztatást, és ehhez szükség volt a vér szerinti szülő hozzájárulására is. Mostantól a gyámhatóság köteles lesz tájékoztatni a kérelmezőt arról, hogy őt örökbe fogadták-e, él-e a vér szerinti szülője, illetve van-e testvére, féltestvére. A vér szerinti szülő, testvér, féltestvér személyazonosító adatairól ugyanakkor továbbra is csak hozzájárulás esetén adhat a gyámhatóság tájékoztatást.
   
Örökbefogadás külföldön, apai elismerés
Ezzel együtt egyszerűsödik a külföldön történt örökbefogadás magyarországi elismerése is. Továbbá "a gyermekek érdekeit szem előtt tartva" gyorsabban, kevesebb utánjárással lesznek intézhetőek az apai elismeréshez kapcsolódó eljárások.
   
Az örökbefogadott gyermek biztonsága
Ezek mellett az új szabályok az örökbefogadott gyermek biztonsága és családi kapcsolatai tartósságának megőrzésére is nagyobb figyelmet fordítanak - hangsúlyozta a KIM, kifejtve: "a felbontott örökbefogadásokat követően a gyermekek újabb örökbe fogadási eljárás nélkül a lehető leghamarabb új szülőkhöz kerülhet és családban folytathatja életét".
   
Az örökbefogadott gyermek okmányai
A KIM közleménye szerint további egyszerűsítések várhatóak, különösen az örökbefogadott gyermek okmányaival kapcsolatos eljárások egyszerűsítésében. A tárca célja, hogy az örökbefogadott gyermek új anyakönyvi kivonatát, új személyi igazolványát, TAJ kártyáját és új adószámát is ugyanolyan könnyen és gyorsan állítsák ki, mint amikor valakinek gyermeke születik - írták.

Forrás: MTI


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2012.07.04