Főoldal > Cikkek > Hivatalos ügyek > Babakötvény – Start-számla - Szülők Lapja

Babakötvény – Start-számla

Szülőklapja kép2006. január 1-től az állam minden magyar állampolgárságú, magyarországi lakhellyel rendelkező újszülött részére - az anyakönyvezés után - kincstári számlát nyit, melyen elhelyezik a támogatás alapösszegét.

Szerző: Szülők lapja
2008-04-28
Forrás: Szülők lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 3922 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Start-számla nyitását a szülőnek nem kell kérelmezni, automatikusan létrehozza az államkincstár és erről egy értesítő levelet is küld a szülők számára. A levélben szerepel a gyermek adóazonosító száma, valamint a Start-számlával kapcsolatos tudnivalók.

A számlán létrejövő megtakarítások két részből állhatnak. Az állami támogatásból és a saját befizetésből.


AZ ÉLETKEZDÉSI TÁMOGATÁS ÁLLAMI BEFIZETÉSEI:

1. Alaptámogatás
Ha a gyermek 2006-ban született, az életkezdési támogatás alapösszege 40.000.- Ft., azonban a 2007. január 1. után született gyermekek számára már 42.500.- Ft támogatás jár (A 2008-as babák számára is ezt az összeget helyezik el a számlán)

2. Gyermekvédelmi támogatás
A legrászorultabb gyermekeket (a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultakat) még két alkalommal - 7 és 14 éves korukban - az állam további kétszer 42.000.- Ft-tal támogatja. A 2007. január 1. után született gyermekek esetében ez az összeg kétszer 44.600.-Ft.
Az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek számára a fentieken kívül az Államkincstár évente, további 12.000.- Ft támogatást ír jóvá.

3. Start-számla befizetések utáni állami támogatás
A Start-számla megnyitása senki számára sem kötelező, ez egy lehetőség a szülők számára, hogy saját megtakarításukkal gyarapítsák az állam által biztosított életkezdési támogatás összegét. Amennyiben valamely hitelintézetnél Start-számlát nyitnak, vagy - 2008. január 1-től - a Kincstári számlán további megtakarítást helyeznek el, akkor a gyermek jogosult lesz a „befizetések utáni állami támogatásra”. Ennek mértéke az éves saját befizetés (maximum 120.000,- Ft) 10%-a, de legfeljebb 6.000,- Ft. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára az éves saját befizetés 20%-a, de legfeljebb 12.000,- Ft.


SAJÁT MEGTAKARÍTÁSOK

A Start-számla megnyitása senki számára sem kötelező. Ez csak egy lehetőség a gyermekről való gondoskodásra. A szülők egy általuk választott hitelintézetben, vagy 2008. január 1-től már az Államkincstár által nyitott számlán vezethetik megtakarításaikat. A magánbefizetések mértékét az állam maximalizálta, nem haladhatja meg az évi 120.000,- Ft-ot. A pénzbetétek történhetnek havonta, de akár év végén egy összegben is. A befizetések utáni állami támogatás ebben az esetben is jár. A számlán nemcsak a szülők helyezhetnek el pénzt, hanem más családtagok, támogatók is.

A Start-számla előnyei
A gyermek 18 éves korában úgy jut hozzá a megtakarításhoz, hogy azt nem terheli kamatadó, illeték, vagy járulék és személyi jövedelemadót sem kell fizetni utána.
Addig is a Start-számlán évente történik kamatjóváírás, melynek mértéke az ötéves állampapír hozamával megegyező. A pénz kezelésének költségét az állam maximalizálta. Nem lehet több, mint 1%.


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

 

Címkék: baba-kötvény, start-számla, kincstári számla, életkezdési támogatás, gyermekvédelmi támogatás, állami támogatás

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*
hirdetés

[x] hirdetés

Kapcsolódó cikkek

SZÉP-kártyád van? Erre figyelj most oda, hogy el ne vesszen a rajta lévő összeg!
SZÉP-kártyád van? Erre figyelj most oda, hogy el ne vesszen a rajta lévő összeg!

Legkésőbb 2017. május 31-ig használhatók fel a SZÉP-kártyákra két éve feltöltött juttatások - jelenleg mintegy 4,2 milliárd forint van a kártyákon - ezt követően a kártyakibocsátó bankok visszautalják a munkáltatóknak a megmaradt pénzt.

tovább a cikkre
Adóbevallás 2017: már csak néhány napig kérheted az szja-bevallásod tervezetének postázását a NAV-tól!
Adóbevallás 2017: már csak néhány napig kérheted az szja-bevallásod tervezetének postázását a NAV-tól!

Már csak néhány napig lehet kérni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a személyi jövedelemadóról (szja) szóló adóbevallási tervezet postázását - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.

tovább a cikkre
Munkaszüneti napok 2017: hivatalosan is munkaszüneti nap lett nagypéntek! - Így  a húsvét 4 napos munkaszüneti ünneppé vált
Munkaszüneti napok 2017: hivatalosan is munkaszüneti nap lett nagypéntek! - Így a húsvét 4 napos munkaszüneti ünneppé vált

Az Országgyűlés kedden a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABÁT VÁRSZ?

Kíváncsi vagy, hogy mekkora? Mit érez? Hallja-e, ha beszélsz hozzá? Tudj meg mindent a babavárás csodájáról, miközben életed legfontosabb naplóját töltögeted a saját pocakos és ultrahang fotóiddal, érzéseiddel, élményeiddel. Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Legfrissebb szakértői válasz

Dr. Árvainé Koczok Márta

Dr. Árvainé Koczok Márta

tanácsadó szakpszichológus

tovább a szakértőhöz >>

Menjen vagy maradjon?

Kedves édesanya!
Megértem aggodalmát gyermekével kapcsolatban, valóban lehet számára valami fokozottan szorongáskeltő idegen (felnőtt) helyzetekben.
Sok iskolában van nyílt nap, mindenképp menjenek el, hadd ismerkedjen a környezettel, arcokkal, leendő tanítóival. De ha véletlenül nem érzi jól ezen magát, attól még szeptembertől minden oké lehet. Ebben az életkorban egy-egy hónap alatt is rengeteget változnak, érnek a gyermekek.
Értelmi képességei alapján biztosan iskolaérett gyermeke. Én azt javaslom, ha bizonytalan vagy tanácstalan keresse fel az illetékes pedagógiai szakszolgálatot és kérjen iskolaérettségi vizsgálatot. Az is sokat elárul, hogy ott mennyire együttműködő a felnőttel, és a szakember mit lát. Nyugodtan ossza meg aggodalmait is, hisz ők is akkor tudnak segíteni, ha minél több információval rendelkeznek a gyermekkel kapcsolatban.
Üdvözlettel: Márta

Ezt olvastad már? [x]
Szülés

Friss: Megszületett Kovács Katalin kislánya! Olimpiai bajnok kajakosunk fotót is mutatott a piciről

vissza vissza