A családtámogatásokat visszamenőleg is ki kell fizetni

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Az alapjogi biztos szerint módosítani kell a családok támogatásáról szóló törvényt annak érdekében, hogy az ellátást visszamenőlegesen is megkaphassák azok, akik a gyerekek gondozását a családi jogállást rendező eljárások idején biztosították.

Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön, az MTI-nek küldött közleményében azt írták, Szabó Máté ombudsman a jogszabály módosítását kérte az emberi erőforrások miniszterétől.
 
Egy panaszos beadvány
A biztos azt követően fordult a miniszterhez, hogy egy nehéz anyagi körülmények között élő, négy kiskorú gyermeket nevelő panaszos beadvánnyal fordult hozzá, melyben az utólagos kifizetés hatósági elutasítását sérelmezte.
 
A gyermek ellátásáról mindig gondoskodni kell

Szabó Máté szerint módosítani kell a törvényt, hiszen a gyermek családi jogállását rendező eljárás során kijelölt nevelőszülő, gyám, illetve az a személy, akinél a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezik, az eljárás időtartama és esetleges elhúzódása alatt is gondoskodik a gyermekről, és ez pénzébe kerül.
 
Kinek jár a családtámogatás?
Emlékeztetett a miniszter szavaira is, amelyek szerint a szabályozás egyik alapelve, hogy a családtámogatás azt a személyt illeti meg, aki a gyermekről ténylegesen gondoskodik. A "tényleges gondoskodás" megfogalmazás mögött nem kizárólag a szülői felügyeleti jog gyakorlására jogosult személyt kell érteni, hanem azt, aki a gyermekgondozásáról és neveléséről nap mint nap gondoskodik - szögezte le.
 
Utólag is kapják meg az ellátást!
Szabó Máté szerint nem egyeztethető össze a jogállamiság elvével, hogy míg a törvény rendelkezik a jogalap nélkül igénybe vett ellátás visszafizetéséről, addig a gyermekekről saját háztartásában ténylegesen gondoskodó – és a gyámhatósági eljárás során később kijelölt - gyámnak utólag nem folyósítják az őt a gyermekek jogán megillető ellátást.

Forrás: mti


TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>


Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.01.26