Késik a GYES - ettől zengett tegnap a sajtó

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Akár több hónapos csúszásra is számítania kell annak, aki mostanában igényelt vagy igényel az államkincstártól családtámogatást – írta szerdán a Napi Gazdaság, amely arra alapozva, hogy tavaly 170 ezren kaptak gyest, pár tízezerre becsülte az érintettek számát. A Magyar Államkincstár közleményben cáfolja a lap híreit. Bejelentették, hogy a tervezettnél hamarabb megvalósult az informatikai átállás. Tegnapi hír a gyes ügyintézéséről
A kincstár elektronikus rendszerét március-áprilisban korszerűbbre cserélik, így lényegében leáll az ügyintézés – írta a Napi Gazdaság. Azt írták, a már elbírált támogatások folyósítása nem szünetel, illetve itt csúszás sincs, ám az új ügyek és a benyújtott módosítások bizonyosan csak április utolsó napjaiban kerülhetnek a rendszerbe. A beérkezett kérelmeket a régi rendszer már nem látja – az új pedig még nem.

Az államkincstár közleménye
Közleményében az államkincstár cáfolta a Napi Gazdaságban a több hónapos csúszásról és gyes nélkül maradó tízezrekről szerdán megjelenteket. Az államkincstár azt közölte, hogy a tervezettnél egy héttel korábban befejeződött az új informatikai rendszerre való átállás, szerdától megindult az ügyek teljes körű feldolgozása.
A kincstár szerint a januári és februári gyes-igények elbírálását nem érintette az átállás a családtámogatási ellátások folyósítását támogató új rendszerre. Március 22-éig, a régi rendszerek leállásáig a kincstár rendkívüli intézkedéseket tett annak érdekében, hogy minél kevesebb feldolgozatlan ügy maradjon.

A kincstár időben feldolgozza az adatokat
A március 22-e után benyújtott igényeket időrendi sorrendben dolgozzák fel, a kincstár családtámogatási irodáin dolgozók rendkívüli munkavégzésével. A gyermekgondozási segély iránti új igényeket április 30-áig teljes körűen fel kívánják dolgozni. A kincstár mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb idő alatt feldolgozzák a benyújtott igényeket, amelyek teljes körű elbírálása május első feléig megtörténik - hangsúlyozzák a közleményben.

Utalják a gyest a megszokott időben
Az áprilisi családtámogatási ellátásokat a szokásos időben, május 2-án utalják. A Magyar Államkincstár csaknem 1,5 millió embernek folyósít valamilyen családtámogatási ellátást, de ezeket eddig is pontosan, időben utalták ki - közölte a kincstár.
A közleményben leszögezik azt is: az új rendszerre való átállás nem érinti az egészségbiztosítási szerveknél benyújtott terhességi gyermekágyi segély (tgyás) megállapítását. Ha valaki nyilatkozik arról, hogy lemond a gyesről, ezt a kincstár tudomásul veszi és kiadja a szükséges adatokat.

Az új rendszer előnyei
Az államkincstár az új, a korábbi rendszernél korszerűbb, biztonságosabb és egységes informatikai rendszer bevezetésével automatizálja a kérelmek feldolgozását, biztonságossá téve ezáltal az ellátások megállapítását és folyósítását.
Az új rendszerre átállás azonban időigényes volt a sokmillió adat átemelése miatt. A technikai időigényt négy hétre tervezték, de egy héttel korábban, április 16-án befejeződött az átállás, és április 17-én megindult az ügyek teljes körű feldolgozása - áll a közleményben.

Forrás: mti

TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.04.18