Ki jogosult az emelt családi pótlékra és gyógyszertámogatásra az új szabályozás szerint?

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Az április 1-től hatályos szabályozás emelt családi pótlékról és az asztmás gyermekek támogatásáról szóló része nagy port kavart. Felreppent a hír, hogy elveszik a támogatást az érintettektől. Elvették a magasabb családi pótlékot?
Tukacs István szocialista országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón tiltakozott, amiért - pártjának álláspontja szerint - a kormány áprilistól megszüntette a középsúlyos asztmás gyermekek után járó emelt összegű családi pótlékot.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága nem vette el az asztmás gyermekektől az emelt összegű családi pótlékot. Az államtitkárság az MSZP keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Magasabb összegű családi pótlék
A tájékoztatás szerint a magasabb összegű családi pótlékra továbbra is a gyermekek mindennapi életében problémát okozó, a gyermek és a család számára komoly betegségterhet jelentő betegség és fogyatékosság jogosít. A közlemény emlékeztet rá, hogy a rendelet asztmával kapcsolatos pontosítását a gyermektüdőgyógyász szakma kérte.
   
A szakma segítségével történt a pontosítás
A 2013. április 1-jétől hatályos szabályozás orvosi részét az egészségügyi szakmai kollégium illetékes tagozatával és számos szakértő bevonásával alakította ki az egészségügyi ágazat annak érdekében, hogy a betegségcsoportokat egyértelműen és pontosan nevesítsék. Így szerepelnek benne például a magas vérnyomás, a súlyos vesebetegségek és az asztma súlyos esetei is. 
A korábbiaknak megfelelően minden olyan esetben, amikor a betegség súlyossága miatt a rendszeres gyógyszerhasználat mellett nagyobb teher nehezedik a szülőkre, a család jogosult marad az emelt családi pótlékra. Az állapot minősítésének eldöntése továbbra is a szakorvos kompetenciájába tartozik.
   
Egészségbiztosítási pénztári támogatás
Az asztma kontrolljára szolgáló készítmények minden asztmás betegnek - így az enyhe és súlyos esetekben is - kiemelt, 90 százalékos országos egészségbiztosítási pénztári támogatással rendelhetők továbbra is, függetlenül az emelt családi pótléktól és a közgyógyellátás lehetőségétől - zárul a közlemény.


Forrás: mti

TGYÁS, GYED, GYES KALKULÁTOR >>

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2013.05.15